Λεμεσός: Ελπίδα για νέα εποχή στις δηµόσιες συγκοινωνίες

∆ροµολογούνται µέσα στις επόµενες µέρες τα 150 σύγχρονα λεωφορεία της ΕΜΕΛ µε δεσµεύσεις ότι θα υπάρξει και βελτίωση στις στάσεις και τα ωράρια. Όµως, καθολική είναι η παραδοχή ότι το εκτός ελέγχου τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβληµα που ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια τη Λεµεσό µπορεί να λυθεί µόνο µε την ολοκληρωµένη εφαρµογή του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας Λεµεσού.

 

Μεγάλη ευφορία επικρατεί ανάµεσα στους ιθύνοντες των δηµοσίων συγκοινωνιών της Λεµεσού, οι οποίοι εµφανίζονται αισιόδοξοι ότι µε τον εκσυγχρονισµό του στόλου της Εταιρείας Μεταφορών Επιβατών Λεµεσού και τη δροµολόγηση µέσα στο επόµενο λίγο διάστηµα 150 νέων λεωφορείων, ξεκινά µια νέα εποχή σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και την επίλυση του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήµατος που ταλανίζει την πόλη.

Ικανοποίηση και υπερηφάνεια εξέφρασαν τόσο ο νέος Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, όσο και ο διευθυντής της ΕΜΕΛ, Γιώργος Κυριάκου, για το νέο απόκτηµα που θα αναβαθµίσει το στόλο των δηµοσίων συγκοινωνιών της Λεµεσού. Αµφότεροι, βρέθηκαν την περασµένη εβδοµάδα στο λιµάνι όπου έγινε η παραλαβή των 150 σύγχρονων λεωφορείων, τα οποία η ΕΜΕΛ προγραµµατίζει να ξεκινήσει να δροµολογεί από τις αρχές Απριλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αναβάθµιση αυτή του στόλου των λεωφορείων θα αποτελέσει και το βασικό κίνητρο για τον κόσµο ώστε να χρησιµοποιεί τις δηµόσιες συγκοινωνίες.

«Είµαστε στη σωστή κατεύθυνση, εναποθέτουµε πολλές ελπίδες στην επιτυχία αυτού του έργου και προτιθέµεθα να συνεχίσουµε να αναβαθµίζουµε αυτές τις δραστηριότητες και να συνεργαζόµαστε µε την ΕΜΕΛ, µε σκοπό αυτή η προσπάθεια να επιτύχει», ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση που τα 35 από τα 150 νέα λεωφορεία είναι ηλεκτρικά, µε µηδενικούς σχεδόν ρύπους και πολλές ανέσεις και διευκολύνσεις.

Υπερσύγχρονα τα νέα λεωφορεία

Και όντως, πρόκειται για υπερσύγχρονα τροχοφόρα µαζικής µεταφοράς, τα οποία διαθέτουν εύκολη πρόσβαση για ΑΜεΑ, χώρο για παιδικά καροτσάκια, ασύρµατο δίκτυο wifi, υποδοχές φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών και συστήµατα ασφάλειας για τον οδηγό και τους επιβάτες. ∆ιευκολύνσεις τις οποίες είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο υπουργός, στη διάρκεια σύντοµης διαδροµής που έκανε µε ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

«Θέλουµε να παρέχουµε την πληροφόρηση στους επιβάτες µας, να ξέρουν όσα περισσότερα πράγµατα γίνεται, τι ώρα φτάνει το λεωφορείο, περίπου πόση ώρα θα διαρκέσει η διαδροµή και όλα αυτά τα πράγµατα που θα βοηθήσουν να αναβαθµίσει την εµπειρία του», είναι η απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαφεάδης, εκφράζοντας την ετοιµότητά του να εργαστεί για την όσο το δυνατόν συντοµότερη αναβάθµιση των στάσεων των λεωφορείων.

Ο στόλος των λεωφορείων είναι µόνο ένας από τους πυλώνες του συγκοινωνιακού προϊόντος

«Πρόθεσή µας είναι να εφαρµόσουµε όσα περισσότερα µπορούµε, όσο πιο γρήγορα µπορούµε, ώστε να προστατεύσουµε τον επιβάτη από τις καιρικές συνθήκες και να του παρέχουµε, στη στάση του λεωφορείου, πληροφόρηση για το τι έρχεται, πότε έρχεται και πότε φεύγει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σηµειώνοντας ότι οι υποδοµές βρίσκονται στη σφαίρα των προτεραιοτήτων. Με τη διεύθυνση της ΕΜΕΛ, ανέφερε ο υπουργός, συζητήθηκαν και θέµατα για καλύτερη οδική ασφάλεια στους χώρους στάσης και διακίνησης των λεωφορείων, ενώ τόνισε πως «έχουµε δέσµευση να δουλέψουµε προς αυτή την κατεύθυνση, να βελτιώσουµε την εµπειρία και να µειώσουµε τους χρόνους διαδροµής».

Στο ίδιο κύµα σχήµατος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή της ΕΜΕΛ, Γιώργου Κυριάκου, ο οποίος αφού ανέφερε ότι από τα 150 λεωφορεία, τα 82 είναι χαµηλοδάπεδα 9 ή 12 µέτρων για την αστική συγκοινωνία, ενώ 20 λεωφορεία των 12 µέτρων θα περιοριστούν σε διαδροµές στον παραλιακό δρόµο και τα µικρότερα στις συνοικίες της Λεµεσού, υπέδειξε ότι ένας σύγχρονος στόλος λεωφορείων είναι «µόνο ένας από τους πυλώνες ενός άρτιου συγκοινωνιακού προϊόντος». Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι θα πρέπει το συντοµότερο να αναβαθµιστούν οι στάσεις λεωφορείων και να γίνουν συγκεκριµένες ενέργειες, όπως λωρίδες προτεραιότητας και η διασφάλιση ότι τα λεωφορεία θα µπορούν να προσεγγίζουν ανενόχλητα τους κόλπους των στάσεων για να λειτουργούν οι ράµπες ΑΜεΑ.

Είπε ακόµα ο κ. Κυριάκου ότι γίνονται συζητήσεις µε όλους τους δήµους της µείζονος Λεµεσού για «στοχευµένα συγκοινωνιακά έργα ώστε να ικανοποιήσουµε ειδικά προβλήµατα συγκοινωνιών που έχει ο κόσµος, όπως η µεταφορά των µαθητών σε φροντιστήρια και υπάρχει ένα στοχευµένο πλάνο…» εκφράζοντας την ελπίδα ότι µε τον νέο στόλο και µέσα από σταδιακά βήµατα προόδου, θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση. Υπέδειξε, δε, ότι «δεν υπάρχει τίποτε που δεν µπορεί να επιτευχθεί εάν το θέλουµε».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.