Λεμεσός: Ένας αιώνας εκπαιδευτικής ζωής και κοινωνικής δράσης για το Γ’ Δημοτικό

Απόφοιτοι, πρώην εκπαιδευτικοί και άλλοι πολίτες καλούνται να συμβάλουν με υλικό στις επετειακές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν το 2023

Ένα από τα πρώτα δηµοτικά σχολεία που λειτούργησαν στη µικρή πόλη της Λεµεσού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα ήταν το Γ’ ∆ηµοτικό, το οποίο συµπληρώνει µέσα στον επόµενο χρόνο έναν αιώνα εκπαιδευτικής ζωής και προσφοράς αλλά και κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης, µε αποδέκτη το σύνολο του κόσµου της Λεµεσού.

Στη διάρκεια αυτών των 100 χρόνων, από τις τάξεις αυτού του ιστορικού σχολείου πέρασαν χιλιάδες παιδιά, αρκετά από τα οποία στη συνέχεια της ζωής τους έπαιξαν σηµαντικό ρόλο σε πολλούς τοµείς της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Λεµεσού αλλά και γενικότερα της Κύπρου.

Η Γ’ Αστική Σχολή Λεµεσού, όπως είναι γνωστό στους παλαιότερους το Γ’ ∆ηµοτικό, στεγάστηκε για πρώτη φορά στο κτίριο που σήµερα βρίσκεται στη γωνία της οδού Ναβαρίνου και Αργυρού ∆ρουσιώτη, στο κέντρο της Λεµεσού.

Με την αύξηση όµως του πληθυσµού της πόλης και κατά συνέπεια και του µαθητικού κόσµου, επιβλήθηκε η µεταφορά των παιδιών της Γ’ Αστικής στο κοινοτικό κτίριο της ενορίας (1930 -1932) µέχρι να κτιστεί το ιδιόκτητο κτίριό της που ολοκληρώθηκε το 1933 στο χώρο που λειτουργεί µέχρι σήµερα.

Αρχιτέκτονας του σχολείου είναι ο Ελβετός B. Gunjburg, στον οποίο οφείλονται και άλλα σηµαντικά κτίρια της Λεµεσού, όπως το Θέατρο Ριάλτο και το ∆ηµοτικό Μέγαρο.

Το σχολείο κτίστηκε µε δάνειο και δωρεά του ∆ηµοσθένη Μιτσή, ο οποίος κληροδότησε στις τρεις Αστικές Σχολές που έχτισε στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεµεσό, το βυρσοδεψείο που κατείχε στην Αλεξάνδρεια. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η Εµπορική Σχολή Μιτσή η οποία ιδρύθηκε στη γενέτειρά του Λεµύθου. Προς τιµήν του µεγάλου ευεργέτη, η Σχολική Εφορεία Λεµεσού έδωσε το όνοµά του στην οδό µπροστά από το σχολείο.

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων της Γ’ Αστικής, ο Σύνδεσµος Γονέων, η ∆ιεύθυνση και οι δάσκαλοι του σχολείου απευθύνουν πρόσκληση σε απόφοιτους, πρώην εκπαιδευτικούς, πρώην µέλη Συνδέσµων Γονέων και όποιους άλλους θα ήθελαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συµµετοχή στον προγραµµατισµό των εορταστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που θα γίνουν την επόµενη σχολική χρονιά.

Επίσης, γίνεται έκκληση σε όσους διαθέτουν οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες ή άλλα ιστορικά ντοκουµέντα να τα διαθέσουν για τη δηµιουργία ένας πλούσιου ψηφιακού αρχείου (το υλικό θα αντιγραφεί και θα επιστραφεί, εκτός αν πρόκειται να δωρηθεί στο σχολείο από τους ιδιοκτήτες). Επιπρόσθετα, καλούνται όσοι θυµούνται χαρακτηριστικά περιστατικά από τη ζωή τους στο σχολείο να τα µοιραστούν.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις και δηλώσεις ενδιαφέροντος για συµµετοχή στις δράσεις αλλά και για την αποστολή κειµένων και άλλου υλικού, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να στείλουν µήνυµα στη σελίδα του Συνδέσµου Γονέων στο Facebook ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 25 692540 ή µε email στο [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy