Λεμεσός: Επί τάπητος η αναζήτηση χώρου για νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – Συγκρουόμενες οι προτάσεις

Συγκρουόμενες προτάσεις και εισηγήσεις από τοπικές Αρχές και φορείς της πόλης ενώπιον του αρμόδιου υπουργού

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού και η εξαγγελία που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο από τον αρμόδιο υπουργό για την ανέγερση νέου, θα είναι το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Λεμεσό ο Γιάννης Καρούσος.

Σε σύσκεψη που θα γίνει στο δημαρχείο με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και άλλων υπηρεσιακών λειτουργών, θα κατατεθούν προτάσεις που αφορούν σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία θεωρείται ότι προσφέρονται για τη δημιουργία κατάλληλων κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων του νέου μουσείου που θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα, την προσβασιμότητα και την ελκυστικότητά του.

Τόσο ο Δήμος Λεμεσού όσο και οι τουριστικοί και άλλοι φορείς της πόλης συνηγορούν ότι το μουσείο δεν μπορεί παρά να βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λεμεσού και θα επιμείνουν σε αυτό, παραθέτοντας τα επιχειρήματά τους στη σύσκεψη με τον υπουργό.

Πληροφορίες μάς αναφέρουν ότι μεταξύ των σημείων που θα προταθούν για τη δημιουργία του μουσείου περιλαμβάνεται η περιοχή του Εναερίου και κάποιος χώρος στην περιοχή μεταξύ των δύο λιμανιών.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει και εισήγηση για αξιοποίηση, μετά από κάποιες αναγκαίες αναπλάσεις, των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης στο κέντρο της πόλης.

Μια άλλη εισήγηση, η οποία κατατέθηκε ήδη γραπτώς στον υπουργό, αφορά την περιοχή της Αμαθούντας.

Την πρόταση υπογράφουν οι δήμαρχοι Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου, καθώς και οι πρόεδροι εννέα κοινοτήτων της ανατολικής Λεμεσού, οι οποίοι υποδεικνύουν ως φυσικό χώρο για τη δημιουργία του μουσείου τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας, όπου το μουσείο, όπως αναφέρουν, μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού του αρχαιολογικού πάρκου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το αρχαίο λιμάνι της πόλης.

Επισημαίνοντας ότι στην πλειοψηφία τους τα εκθέματα του υφιστάμενου μουσείου αποτελούνται από ευρήματα προερχόμενα από την Αμαθούντα, οι εκπρόσωποι των 11 τοπικών Αρχών σημειώνουν ως ένα επιπλέον πλεονέκτημα και το γεγονός ότι ο προτεινόμενος χώρος γειτνιάζει με τα μεγάλα ξενοδοχεία της Λεμεσού και «η δημιουργία του μουσείου θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Εναντίον της μετακίνησης του μουσείου από το χώρο όπου λειτουργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες (δίπλα από το Δικαστήριο) έχει ταχθεί το Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι η σημερινή περιοχή είναι η ιδανικότερη.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.