Λεμεσός: Επιστροφή στη φύση μέσω του «ΕύΠολις»

Συμμετοχή της Λεμεσού σε διεθνές έργο για αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και των προβλημάτων που προκύπτουν από την αστική ανάπτυξη

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει δραματικά και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν σημαντική αστική ανάπτυξη, αλλά και κοινωνικές, γεωπολιτικές, οικονομικές και κλιματικές προκλήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών τους. Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει ο πολεοδομικός σχεδιασμός να στηρίζεται πλέον αποκλειστικά σε κριτήρια με βάση το κέρδος.

Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων παραμελούνται, γεγονός που προκαλεί τη μη προώθηση δαπανηρών επενδύσεων, την έλλειψη βιωσιμότητας και τη δημιουργία χάσματος δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών και των Αρχών της πόλης. Αυτά τα προβλήματα συσσωρεύουν κάθε είδους κοινωνική στρέβλωση που προκαλεί άγχος, δυσαρέσκεια και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας τη δημόσια υγεία και ευεξία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχει τεθεί σε εφαρμογή η έναρξη του διεθνούς έργου EuPolis (ΕύΠολις), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει ως βασική αποστολή του την καινοτόμο μεθοδολογία πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και την ενσωμάτωση φυσικών λύσεων για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των πολιτών σε 4 ευρωπαϊκές πόλεις: Πειραιάς (Ελλάδα), Βελιγράδι (Σερβία), Λοτζ (Πολωνία) και Γκλάντσαξε (Δανία).

Στο έργο αυτό, το οποίο διασυνδέει τη γνώση και την εμπειρία 28 συνεργαζόμενων φορέων από όλον τον κόσμο (πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακαδημίες, εξειδικευμένα επιστημονικά κέντρα κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ευρωπαϊκών πόλεων προς μελέτη, συμμετέχει και ο Δήμος Λεμεσού. Οι τέσσερις πόλεις προς μελέτη θα εφαρμόσουν πιλοτικά την εμπλοκή των πολιτών και τις λύσεις με βάση τη φύση στο πλαίσιο της καινοτόμου μεθοδολογίας πολεοδομικού σχεδιασμού του έργου «ΕύΠολις», ενώ η Μπογκοτά (Κολομβία), το Παλέρμο (Ιταλία), η Τρεμπίνιε (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) και η Λεμεσός και θα αναπαράγουν και θα επιδείξουν τα πλεονεκτήματα των καινοτομιών του έργου μέσω καθοδήγησης.

Η μεθοδολογία πολεοδομικού σχεδιασμού του ΕύΠολις, που βασίζεται στις φυσικές λύσεις, προσφέρει τη συνέργεια των ατόμων που έχουν ως επίκεντρο την υγεία, με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από «πράσινες» ή «γαλάζιες» λύσεις με βάση τη φύση.

Το έργο στοχεύει στην αντικατάσταση ή το συνδυασμό των παραδοσιακών δαπανηρών μηχανικών συστημάτων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί για την προστασία του περιβάλλοντος, με φυσικά συστήματα για τη δημιουργία ανθεκτικών αστικών οικοσυστημάτων με κύκλο ζωής χαμηλότερου κόστους και ταυτόχρονα ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ευεξίας. Το έργο αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, όπως η χαμηλή ποιότητα του περιβάλλοντος, ο κατακερματισμός και η χαμηλή βιοποικιλότητα σε δημόσιους χώρους και η έλλειψη υδάτινων πόρων, εισάγοντας μια δομημένη προσέγγιση για την ενεργοποίηση των κρυφών πόρων και υπηρεσιών.

Οι στόχοι του έργου «ΕύΠολις», όπως μας εξήγησε αρμόδιος λειτουργός του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, είναι να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των πόλεων μέσα από παρεμβάσεις με κατάλληλους πίνακες πολεοδομικού σχεδιασμού και συνδημιουργώντας βιώσιμους και χωρίς αποκλεισμούς αστικούς χώρους. Μια διαδικασία που βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων με ιδιαίτερη προσοχή στο φύλο, την ηλικία και πιθανές αναπηρίες.

Οι εμπειρογνώμονες του «ΕύΠολις» θα χαρτογραφήσουν τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο, θα παρέχουν ολιστικές λύσεις και θα μετρήσουν τη θετική τους επίδραση στην ποιότητα ζωής των πολιτών: τη συνολική τους ευεξία, τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Η Λεμεσός είναι μία από τις πόλεις που θα ακολουθήσουν (follower cities) τις πόλεις οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά τις προτεινόμενες μπλε και πράσινες λύσεις, επιδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα των καινοτομιών του έργου μέσω σωστής καθοδήγησης και αναπαραγωγής των δράσεων. Λόγω γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών ομοιοτήτων με την πόλη του Πειραιά, η Λεμεσός, όπως επισημαίνεται, αποτελεί μια κατάλληλη επιλογή σαν πόλη – ακόλουθος, η οποία θα παρακολουθήσει στενά τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στον Πειραιά και στη συνέχεια θα μπορεί να τις εφαρμόσει σαν παράδειγμα καλής πρακτικής.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy