Με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν 18 μήνες, ξεκινά φέτος ο νέος κύκλος της εφαρμογής του πρωτοποριακού Προγράμματος «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος», που στοχεύει στην ομαλή και αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή άλλως πώς στις αστικές περιοχές αλλά και σε όλη την επαρχία της Λεμεσού. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την προσφορά υπηρεσιών και την οργάνωση δραστηριοτήτων από τις οποίες επωφελούνται, κατά κύριο λόγο, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι με την ένταξή τους στο Πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή της Λεμεσού, να προβάλουν και αναβαθμίσουν τις καλλιτεχνικές και όποιες άλλες δεξιότητές τους και κυρίως να αναπτύξουν σχέσεις συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού τόσο με τους Κυπρίους όσο και με άλλους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στη Λεμεσό. Το Πρόγραμμα «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» υλοποιείται σε συνεχή βάση από το 2013 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές». Την υλοποίηση του ανέλαβαν ο Δήμος Λεμεσού, ως Τελικός Δικαιούχος – Συντονιστής και οι Δήμοι Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και η ομάδα Opinion & Action.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στις 200.000 ευρώ που θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό κονδύλι για την απασχόληση εξειδικευμένων στελεχών του προγράμματος και τις υπηρεσίες προς την ομάδα στόχο. Η σχετική συμφωνία επιδότησης του Προγράμματος υπεγράφη ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, Χάρη Τρίκκη, και τον προϊστάμενο της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, Κωνσταντίνο Κυπριανού.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφαρμογή του Προγράμματος δηλώνουν πανέτοιμοι για την έναρξη του νέου κύκλου δράσεων, ο οποίος περιλαμβάνει διαπολιτισμικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και της Ημέρας της Ευρώπης και μέσα από σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως οι καθιερωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα χωριά και άλλα αξιόλογα μέρη της επαρχίας Λεμεσού.
Στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούν ειδικότερα τον τομέα της κατάρτισης και της περαιτέρω εκπαίδευσης των υπηκόων τρίτων χωρών με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, θα διοργανωθούν στη διάρκεια του 18μηνου μαθήματα μαγειρικής και γαστρονομικής κουλτούρας, εργαστήρια για τη γυναικεία ενδυνάμωση και αρκετά άλλα προγράμματα.

Χρήστος Χαραλάμπους