Λεμεσός: Ολόκληρη γειτονιά υποφέρει από έναν ιδιωτικό σκουπιδότοπο

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι από την αδιαφορία του Δήμου Λεμεσού να αναλάβει τις ευθύνες του, προειδοποιούν με τη λήψη νομικών μέτρων


Στα όρια της έχει φτάσει η υπομονή και η αγανάκτηση των κατοίκων της οδού Ιωάννη Γρυπάρη, αλλά και των γύρω δρόμων στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, με αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη γειτονιά τους, με την ανοχή του Δήμου Λεμεσού ο οποίος, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, δεν μπορεί ή για κάποιους λόγους δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν έχει να κάνει με το σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί στην αυλή ενός παλιού σπιτιού, ως αποτέλεσμα της μανίας ενός ανθρώπου να μαζεύει τα οικιακά σκουπίδια της περιοχής και  ό,τι άλλο άχρηστο βρίσκει στο δρόμο του, ανενόχλητος από κάθε αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία.

Οι περίοικοι που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση, με επανειλημμένα διαβήματά τους προς τον Δήμο Λεμεσού, ζήτησαν την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να εξαλειφθεί αυτή η εστία αισθητικής και πραγματικής ρύπανσης, χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι σήμερα καμιά ανταπόκριση. Αντίθετα, η ανάληψη ευθύνης από την Τοπική Αρχή περιορίστηκε, σύμφωνα και με σχετική απαντητική επιστολή του δήμου προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, σε κάποιες προφορικές συστάσεις προς τον πρόξενο του προβλήματος. Κι αυτό όμως θεωρείται αμφίβολο αν έγινε, αφού τίποτε δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Εκφράζοντας την αγανάκτησή τους οι άμεσα επηρεαζόμενοι κάτοικοι τονίζουν ότι το θέμα αφορά πρωτίστως τη δημόσια υγεία, αλλά και ζητήματα οπτικής ρύπανσης και κακοσμίας στην περιοχή, φαινόμενα που, όπως υποδεικνύουν, είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν στους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των θερμοκρασιών, αλλά και των τρωκτικών που αναζητώντας καταφύγια και τροφή θα οδηγηθούν αναπόφευκτα στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε μια τελευταία τους επιστολή προ το δήμο, με κοινοποίηση και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, οι κάτοικοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν με νομικά μέτρα τόσο εναντίον του ανθρώπου που δημιουργεί το πρόβλημα, όσο και εναντίον του Δήμου Λεμεσού, «καθότι θεωρούμε ότι δεν έχετε λάβει τα δέοντα μέτρα από πλευράς σας εγκαίρως διά την οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού και διά την προφύλαξη των νομότυπων κατοίκων της περιοχής. Είναι έκδηλο ότι η συμπεριφορά σας αυτή ενθαρρύνει τον εν λόγω ρακοσυλλέκτη να προχωρεί απρόσκοπτα στο έργο του».

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Σίμος Κωνσταντινίδης, εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής πολυκατοικίας της οδού Ιωάννη Γρυπάρη, όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα γίνονταν παράπονα προς το δήμο, «έρχονταν και καθάριζαν, αλλά μετά από λίγες μέρες πάλι τα ίδια μέχρι σήμερα… Η τελευταία φορά που έγινε καθαρισμός ήταν μέσα στο 2020 και παρ’ όλο που δόθηκε διαβεβαίωση από το δήμο ότι το πρόβλημα λύθηκε οριστικά, ωστόσο η κατάσταση συνεχίζει να είναι ίδια και χειρότερη».

Περιγράφοντας το τι ακριβώς συμβαίνει, αναφέρει ότι «ο άνθρωπος αυτός περιμένει και μόλις κατεβάσουμε τα σκουπίδια τρέχει, τα αρπάζει και τα στοιβάζει στην αυλή του μαζί με ό,τι άλλο άχρηστο συγκεντρώνει προφανώς από αλλού…» και όπως καταγγέλλει «οι Υγειονομικές Υπηρεσίες παρ’ όλα τα διαβήματά μας δεν έχουν κάνει το παραμικρό, ούτε καν ήρθαν να δουν αυτό που γίνεται…»

Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτός ο σκουπιδότοπος, αυτή η εστία μόλυνσης γειτνιάζει με το 9ο Γυμνάσιο, αλλά και το Λύκειο όπου διακινούνται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά, γεγονός που κατά καιρούς δημιουργεί και αντιδράσεις τόσο από γονείς, όσο και από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία, χωρίς όμως κανενός να ιδρώνει το αυτί.

Όπως υποδεικνύουν οι επηρεαζόμενοι, «πέρα από την υποχρέωσή του να προβεί σε καθαρισμό των σκουπιδιών και να φροντίσει α διατηρηθεί η καθαριότητα, ο δήμος θα έπρεπε να αναζητήσει και την αιτία αυτής της συμπεριφοράς και αν χρειάζεται να ενημερώσει και τις όποιες άλλες αρμόδιες υπηρεσίες».

Στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο να υποχρεωθεί ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του, οι κάτοικοι της γειτονιάς σκέφτονται ακόμα και να αρνηθούν να πληρώσουν τα τέλη σκυβάλων. «Πληρώνουμε τόσα λεφτά κάθε χρόνο και τελικά τα σκύβαλά μας όχι μόνο δεν συλλέγονται από το δήμο, αλλά αφήνονται στο έλεος ενός ανθρώπου που δημιουργεί ένα σκουπιδότοπο ανάμεσα στα σπίτια μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.