Η Λεμεσός ως μια… υγιής πόλη

Θέσεις και προβληματισμοί ειδικών και πολιτών για τη Λεμεσό του μέλλοντος

Στα πλαίσια των διαλογικών συζητήσεων που ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες με θέμα «Λεμεσός 2040», με διοργανωτές τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ίδιων των πολιτών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα διαδικτυακή συζήτηση, στο πλαίσιο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γι’ αυτό που χαρακτηρίζεται ως «υγιείς πόλεις». Η συζήτηση, στην οποία μετείχαν οι Νίκος Μίτλεττον – Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, Χρυστάλλα Καϊάφα – Υγειονομική Λειτουργός Α’ και συντονίστρια Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων Κύπρου, δρ Ilaria Geddes – Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου και συμπρόεδρος του Cyprus Network for Urban Morphology, Editorial Advisor – Cities & Health και ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λεμεσού, Κώστας Γιάλλουρος, βασίστηκε σε τρεις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη θεματική ασχολήθηκε με το τι σημαίνει υγιής πόλη και πώς συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το τι είναι το Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πώς μπορεί να ωφελήσει τις υφιστάμενες δομές που υπάρχουν κάτω από τους δήμους για βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στην κυπριακή πόλη του σήμερα αλλά και του μέλλοντος. Το πώς μπορούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δήμους αλλά και άλλους φορείς να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της υγείας μιας πόλης απασχόλησε τη δεύτερη θεματική, ενώ το τρίτο μέρος ασχολήθηκε με τα πρώτα βήματα που μπορεί να κάνει ένας δήμος, το πλάνο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή της κοινότητας και των πολιτών.

Μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν, διαφάνηκε ότι οι ομιλητές συμφώνησαν στο ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πόλη της Λεμεσού, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις υγιείς πόλεις. Έφεραν δε ως παραδείγματα τα συνοικιακά συμβούλια, τις δράσεις για να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων από τα ίδια τα νοικοκυριά, τη συνεργασία με εξωτερικούς φορείς (ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.), καθώς και τις δράσεις των Τοπικών Αρχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που αποσκοπούσαν στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Παράλληλα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι χρειάζονται ακόμα προσπάθειες, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, καθώς και πολιτική βούληση, προκειμένου η Λεμεσός να επιτύχει όλους τους στόχους και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τις υγιείς πόλεις με απώτερο στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 30 χρόνια το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις «υγιείς πόλεις» έχει επιτύχει τη διεξαγωγή αντίστοιχων συζητήσεων σε περίπου 100 ευρωπαϊκές πόλεις, με αντίστοιχους οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες. Να θυμίσουμε ακόμα ότι στη διάρκεια των προηγούμενων συζητήσεων, που έγιναν στα τέλη του περασμένου χρόνου, αναπτυχθήκαν θεματικές ενότητες που αφορούσαν στο στρατηγικό αστικό σχεδιασμό, το βιώσιμο αστικό σχεδιασμό και τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις της Λεμεσού και κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες γνώσεις, εμπειρίες, αλλά και προβληματισμοί.

Όπως προέκυψε, αυτό που οραματίζονται οι ίδιοι οι πολίτες για τη Λεμεσό είναι μια πόλη χωρίς οικοδομικά εκτρώματα, μια πόλη όπου τα πάρκα θα έχουν αντικαταστήσει τους χώρους στάθμευσης και τα άδεια οικόπεδα, που σήμερα πνίγονται στα σκουπίδια, μια πόλη για τους ανθρώπους και όχι για τα τροχοφόρα, όπου οι άνθρωποι που ζουν και διακινούνται σ’ αυτή θα έχουν τη διάθεση και θα μπορούν να συναναστρέφονται φιλικά μεταξύ τους και όχι να προσπερνά ο ένας τον άλλο αδιάφορα, ή ακόμα και να βρίζονται κάτω από την πίεση και το άγχος που προκαλούν η ασχήμια του δομικού και φυσικού περιβάλλοντος, η κυκλοφοριακή ασφυξία και άλλα προβλήματα. Στα πλαίσια των προηγούμενων συζητήσεων, δόθηκε η ευκαιρία να κατατεθούν εκτιμήσεις και εισηγήσεις από ειδικούς, αλλά και να ακουστούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των ίδιων των πολιτών σε θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης. Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε για την αλόγιστη επέκταση της πόλης και την άναρχη χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy