Λεμεσός: Προχωρεί η ανάπλαση των Δημοτικών Κατοικιών

Θα στεγάσουν χώρους που θα εξυπηρετούν πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς

Για πολλές δεκαετίες στέγασαν τη φτώχεια και τα όνειρα εκατοντάδων οικογενειών που, πέραν από τη δύναμη των εργατικών χεριών τους, δεν είχαν άλλη μοίρα στον ήλιο. Στις στενάχωρες κάμερες αυτών των σπιτιών, γεννήθηκε και μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά. Εκεί μέσα, εκατοντάδες παιδιά έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, εκεί διδάχτηκαν και εκτίμησαν τις πραγματικές αξίες της ζωής και διαμόρφωσαν χαρακτήρα.

Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας της Λεμεσού αποτελούν αναμφίβολα οι Δημοτικές Κατοικίες της Λεμεσού που βρίσκονται στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αποτελούν κάποια μόνο δείγματα του κοινωνικού έργου που κληροδότησαν στη Λεμεσό οι αριστεροί δήμαρχοι Πλουτής Σέρβας και Κώστας Παρτασίδης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, επιθεώρησε τις εργασίες που γίνονται για ανάπλαση και αξιοποίηση των Δημοτικών Κατοικιών αναφέροντας ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ένα σημαντικό έργο για την πόλη, το οποίο, βέβαια, είναι αποτέλεσμα σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν μια ιστορική συνέχεια, αφού το όραμα, οι σχεδιασμοί και εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την ανάπλαση των Δημοτικών Κατοικιών (το κόστος ανέρχεται στα 4 εκ. περίπου ευρώ) ξεκίνησαν μερικά χρόνια πριν, όταν στα ηνία του Δήμου Λεμεσού βρίσκονταν ο Δημήτρης Κοντίδης και βέβαια ο Ανδρέας Χρίστου.

Με τη νέα τους μορφή τα τρία κτίρια, που αποτελούν τις Δημοτικές Κατοικίες, θα αποτελέσουν χώρους που θα εξυπηρετούν πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς με αποδέκτες κυρίως τους νέους ανθρώπους της περιοχής και γενικότερα της Λεμεσού.

Ειδικότερα, το πρώτο κτίριο θα λειτουργήσει ως Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου θα στεγάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις περιπτώσεις με βία στην οικογένεια, ναρκωτικά, αλκοολισμό, καθώς επίσης θα λειτουργεί τηλέφωνο SOS.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γραφεία κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, αίθουσα  ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών και άλλων εκδηλώσεων.

Το δεύτερο κτίριο θα μετατραπεί σε Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων μετά το σχολείο. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της υγιούς απασχόλησης παιδιών και εφήβων (12-18 χρονών) στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού. Θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να λειτουργήσει απογευματινό σχολείο τέχνης και μουσικής, το οποίο να επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση ταλαντούχων παιδιών.

Οι νέοι χώροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αίθουσα μουσικής,  τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας), χώρο γυμναστικής και χορού για 25 άτομα, χώρους ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών, ατομικής μελέτης και ενασχόλησης ατόμων με επιτραπέζια παιχνίδια. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθούν επίσης οι δραστηριότητες οι οποίες εξυπηρετούνται τώρα από το πρόγραμμα «Ελεύθερα Χέρια», οι οποίες μπορεί να επεκταθούν.

Στο τρίτο κτιριακό συγκρότημα θα δημιουργηθεί Κέντρο Νεότητας, όπου οι νέοι της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγούνται κατά τρόπο υγιή και δημιουργικό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού και Κέντρου Ενημέρωσης για τις ανάγκες της αγοράς σε εργασία. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Γραφείο Εργασίας και στο Κέντρο θα υπάρχει ενιαίο αρχείο κενών θέσεων εργασίας, όπου θα μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι χώροι αυτοί αφορούν άτομα 18-36 χρονών και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργαστήρια τέχνης και αίθουσες εκμάθησης επαγγελμάτων της καθημερινότητας (κομμωτική, ραπτική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κ.λπ.).

Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός τριώροφου κτιρίου (με απλή σύγχρονη μορφή) στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Δημοτικών Κατοικιών, έτσι ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η εικόνα των βασικών κτιρίων από τον κεντρικό δρόμο. Το νέο τριώροφο κτίριο, όπως επισημαίνεται, χωροθετείται σε κάποια απόσταση από το βασικό σύμπλεγμα των Δημοτικών Κατοικιών, με τις οποίες θα υπάρχει σύνδεση μόνο στο επίπεδο του ισογείου.

Σε σχετική αναφορά του, μετά την επιθεώρηση του έργου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι εκτός από τις υποδομές για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν, στο χώρο θα φιλοξενηθεί και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Φροντίδας Μητρότητας. Αυτό ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων που είχαν ο Δήμος Λεμεσού με το ΤΕΠΑΚ.

Η δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας, όπως αναφέρεται, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας των μητέρων, των νεογνών και όλης της οικογένειας και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση της κοινοτικής μαιευτικής στην Κύπρο, η οποία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ανεπτυγμένη στη χώρα μας.

Στο Κέντρο θα παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους μέλλοντες γονείς, όπως και προγράμματα διά βίου μάθησης προς τους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, στο χώρο αυτό θα γίνεται εκπαίδευση των φοιτητών/τριων του προγράμματος της Μαιευτικής και Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, αλλά και φοιτητών Ψυχολογίας ή Ιατρικής και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy