Λεμεσός: Προνόµιο για λίγους έχει καταντήσει η στέγη – Παταγωδώς έχει αποτύχει το µοντέλο ανάπτυξης

Παταγωδώς έχει αποτύχει το µοντέλο ανάπτυξης στη Λεµεσό κι αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται κάθε µέρα όλο και πιο έντονα.

Η ανεξέλεγκτη ανέγερση πύργων και ουρανοξυστών, που είναι αλληλένδετη µε τα «χρυσά» διαβατήρια, αλλά και γενικότερα οι πολιτικές της αρπαχτής, που ευνοήθηκαν καθ’ όλη τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ, έχουν οδηγήσει τη Λεµεσό σε µια απελπιστική κατάσταση.

Αυτή την κατάσταση βιώνουν στο πετσί τους χιλιάδες πολίτες, που έφτασαν στο σηµείο να µην µπορούν να βάλουν ένα κεραµίδι πάνω από το κεφάλι τους.

 

Του

Χρήστου Χαραλάµπους

Το θέµα της στέγης στη Λεµεσό, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και γενικότερα για τους νέους ανθρώπους (πέραν των φοιτητών) που µάχονται για να κτίσουν την επαγγελµατική και προσωπική τους ζωή, αποτελεί πλέον προνόµιο και όχι δικαίωµα. ∆εν µπορούν να επιβιώσουν.

Τα φτωχά λαϊκά στρώµατα, που αποτελούν ένα µεγάλο µέρος του πληθυσµού, βρίσκονται αντιµέτωπα µε τα δυο άκρα τα οποία πέτυχε να δηµιουργήσει µε την οικονοµική και κοινωνική πολιτική της η κυβέρνηση. Από τη µια οι µισθοί πείνας και από την άλλη τιµές ενοικίων που συναγωνίζονται εκείνα που ισχύουν σε χώρες όπως το Ντουµπάι.

ΑΚΕΛ: Οι κυβερνώντες µοιράζουν υποσχέσεις που µένουν ανεκπλήρωτες

«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ έχει ακυρώσει όλη τη στεγαστική πολιτική προηγούµενων κυβερνήσεων και ειδικότερα της διακυβέρνησης ∆ηµήτρη Χριστόφια, που περιλάµβανε 14 σχέδια στέγης για τους αυτόχθονες αλλά και για τους πρόσφυγες», επισημαίνει ο Επαρχιακός Γραµµατέας του ΑΚΕΛ Λεµεσού, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος και από το πόστο του όταν ήταν βουλευτής, αλλά και κατά την υπηρεσία του ως δήµαρχος Πολεµιδιών, είχε ασχοληθεί επισταµένα µε το στεγαστικό. Το µόνο που παρέµεινε από εκείνη την πολιτική, όπως υποδεικνύει, είναι «η οικονοµική βοήθεια για απόκτηση στέγης για τους πρόσφυγες, που και αυτή παραχωρείται µε το τσιγκέλι».

Το στεγαστικό όµως δεν ταλανίζει µόνο τον κόσµο που είναι αναγκασµένος, για επαγγελµατικούς ή άλλους λόγους, να διαµένει στις αστικές περιοχές της Λεµεσού. Ανάλογο πρόβληµα υπάρχει και για τον κόσµο της υπαίθρου, για τον οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας αλλά και γενικότερα οι κυβερνώντες δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν ενδιαφέρον και να µοιράζουν υποσχέσεις για καλυτέρευση της ζωής τους, η οποία όµως καµιά βελτίωση δεν παρουσιάζει.

«Για παράδειγµα, τα σχέδια που εξήγγειλαν για τις ορεινές περιοχές αποδεικνύεται από τους αριθµούς ότι δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον», εξηγεί ο κ. Γεωργίου, γιατί δυστυχώς «τα κριτήρια που επιβλήθηκαν αποκλείουν εκ των προτέρων όλο εκείνο τον κόσµο που υποφέρει».

Τα «χρυσά» διαβατήρια γκρέµισαν και την «προσιτή στέγη»

Την απόγνωση για την οικονοµική ανέχεια που επικρατεί, και αποτελεί τη βασική αιτία της αδυναµίας εξασφάλισης ενοικιαζόµενης στέγης, συµπληρώνει και η απογοήτευση από τη στασιµότητα που παρατηρείται στο θέµα της πολυδιαφηµιζόµενης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ∆ήµο Λεµεσού, «προσιτής στέγης».

Πρόκειται για το περιβόητο έργο «Προσιτή στέγη για όλους», που περιλαµβάνει τη συµφωνία την οποία υπέγραψαν πριν από δύο περίπου χρόνια ο ∆ήµος Λεµεσού και ο Κυπριακός Οργανισµός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Το έργο αφορά στην ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών µονάδων στους χώρους όπου εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχουν οι ∆ηµοτικές Κατοικίες, οι οποίες, αν και έχουν µετατραπεί σε αχούρια, ωστόσο στεγάζουν ακόµα αρκετές οικογένειες.

Με βάση τους σχεδιασµούς και τις κατά καιρούς εξαγγελίες που έγιναν τόσο από το ∆ήµο όσο και από την κυβέρνηση, το µεγαλεπήβολο έργο, κόστους 100 εκ. ευρώ, αφορούσε στην κατασκευή 600 σύγχρονων οικιστικών µονάδων διαφόρων µεγεθών, µε αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφάλιζαν υψηλό ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων. Θα κάλυπτε, δε, τις ανάγκες στέγασης, µε χαµηλό ενοίκιο ή αγορά, ατόµων ή οικογενειών στη βάση αντικειµενικών κριτηρίων, σε συνεργασία και µε τις αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Όπως επανειληµµένα, µάλιστα, είχε αναφερθεί, το έργο θα κατασκευαζόταν σε διάφορες φάσεις, µε το ξεκίνηµα να γίνεται εντός του 2022 και την παράδοση των πρώτων 150 οικιστικών µονάδων µέσα στο 2023. Κι όµως, ενώ βρισκόµαστε στους τελευταίους µήνες του 2022, δεν έχει γίνει το παραµικρό για την υλοποίηση αυτού του έργου.

«Μας ανησυχεί έντονα το γεγονός ότι ο ΚΟΑΓ µε εντολές, όπως φαίνεται, της κυβέρνησης παγώνει τις πολιτικές που εξαγγέλθηκαν και αφορούν στη δηµιουργία 600 διαµερισµάτων σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Λεµεσού», τονίζει ο Γιώργος Γεωργίου, επισηµαίνοντας ότι «αν αυτό ισχύει, ισοδυναµεί µε µια νέα κρίση στα θέµατα στεγαστικής πολιτικής».

Πληροφορίες της «Χαραυγής» από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι η στασιµότητα και η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν είναι άσχετη µε τον τερµατισµό του προγράµµατος επενδύσεων και πολιτογραφήσεων µε τα γνωστά «χρυσά» διαβατήρια.

Το καλοκαίρι του 2020, κάτω από την πίεση της κατακραυγής για τα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις που συνδέθηκαν με το πρόγραμμα, έγινε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας του προγράμματος, που μεταξύ άλλων υποχρέωνε τους αιτητές να καταβάλλουν μια εισφορά στον ΚΟΑΓ για προώθηση στεγαστικών σχεδίων για προσιτή κατοικία αλλά και για υλοποίηση άλλων στεγαστικών σχεδίων/μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο θα κάλυπτε η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της για χρηµατοδότηση του ΚΟΑΓ, για την υλοποίηση μαζί με άλλα έργα και της «Προσιτής Στέγης». Όταν υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να διακόψει το πρόγραµµα των πολιτογραφήσεων, αναπόφευκτα µπήκε φρένο και στην εισροή χρηµάτων στον ΚΟΑΓ, αφού η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να καλύψει τις «δεσμεύσεις» της από άλλα κονδύλια.

Να σηµειωθεί ότι κατά τις εξαγγελίες και τη διαφήµιση που έγινε για την προώθηση της «Προσιτής Στέγης», γινόταν λόγος και για χρηµατοδότηση από ευρωπαϊκές πηγές, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει, τουλάχιστον µέχρι σήµερα.

Επιπλέον όµως, και πέραν του προβλήµατος της χρηµατοδότησης, υπάρχει και µια άλλη σηµαντική εκκρεµότητα που λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην εφαρµογή των σχεδιασµών, την τήρηση των εξαγγελιών και τελικά τη µη υλοποίηση του έργου.

Πρόκειται για ένα ζοφερό στοιχείο που προέκυψε από την πρώτη στιγµή και εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό έχει να κάνει µε το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να απαλλάξει τον ∆ήµο Λεµεσού από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και τον ΦΠΑ, γεγονός που ανεβάζει το κόστος για τον ∆ήµο κατά κάποια εκατοµµύρια.

Άνθρακες ο θησαυρός οι εξαγγελίες Αβέρωφ

Σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις που δόθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψής του στο ΤΕΠΑΚ, «αυτές αποδείχτηκαν, µέσα σε 24 ώρες, άνθρακες ο θησαυρός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γεωργίου.

Ο πρόεδρος του Συναγερµού είχε πει ότι βρήκε τη λύση στο στεγαστικό πρόβληµα της φοιτητικής κοινότητας µέσα από τη συνεργασία µε τους ξενοδόχους της Λεµεσού, οι οποίοι θα προσφέρουν φιλοξενία στους φοιτητές µε πολύ χαµηλό ενοίκιο. Ωστόσο «ανταπόκριση υπήρξε μόνο από τέσσερα ξενοδοχεία, για 160 περίπου δωμάτια, για τα οποία μάλιστα οι ξενοδόχοι ζητούν 700 ευρώ τον μήνα για ένα δωµάτιο».

Σηµαντική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του ΤΕΠΑΚ για επιδότηση από τις εξοικονοµήσεις του µε 2.500 ευρώ το χρόνο προς τους φοιτητές, όµως από την άλλη, όπως παρατηρεί, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαµερίσµατα δυσκολεύει ιδιαίτερα τα πράγµατα.

Έχοντας το σκηνικό αυτό υπόψη, ο Επαρχιακός Γραµµατέας του ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προώθηση του σχεδιασµού της κατασκευής των φοιτητικών εστιών στον πρώην οικισµό Βερεγγάρια στα Πολεµίδια».

Σηµειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί µια πρωτοβουλία του ΤΕΠΑΚ, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η γη από την κυβέρνηση, ο κ. Γεωργίου επισηµαίνει το γεγονός ότι «τα Βερεγγάρια πέρασαν στην ιδιοκτησία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας µε ένα κόστος 11 εκ. µετά από σκληρές διαπραγµατεύσεις αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ∆ηµήτρη Χριστόφια και αποτελούν µια έκταση 260 σκαλών που προσφέρεται να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες που έχει η κοινωνία της Λεµεσού, συµπεριλαµβανοµένης και της στέγασης».

Να θυµίσουµε ότι µε βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια που έχουν παρουσιαστεί, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των φοιτητικών εστιών στα Βερεγγάρια περιλαµβάνουν 485 δωµάτια και µια σειρά από αθλητικές και άλλες κοινές υποδοµές. Με την υλοποίηση δηλαδή του έργου, θα δηµιουργηθεί ένα τεράστιο φοιτητικό κέντρο, στο οποίο θα κινούνται καθηµερινά 700 φοιτητές κι ως εκ τούτου θα αλλάξει άρδην η περιοχή και η σχέση της περιφέρειας της Λεµεσού µε το κέντρο της πόλης προς όφελος των φοιτητών αλλά και των πολιτών της Λεµεσού γενικότερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy