Λεμεσός: Προβληματίζονται για την ονομασία πάρκων και χώρων πολιτισμού

Στην ατζέντα αναζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού περιλαμβάνονται και έργα, τα οποία ενώ θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μακέτας

Ένα από τα θέματα που περιελάμβανε η ατζέντα της τελευταίας για το 2022, συνεδρίασης της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσε το «βάφτισμα» κάποιων πάρκων αλλά και πολιτιστικών χώρων, ακόμα και εκείνων που ενώ εξαγγέλθηκαν προ πολλού και θα έπρεπε να βρίσκονταν σήμερα στην εξέλιξη της κατασκευής τους, ωστόσο παραμένουν ακόμα στα χαρτιά και παρουσιάζονται μόνο μέσα από μακέτες.

Ειδικότερα, πολύς λόγος έγινε για το πάρκο στην οδό Φιλελλήνων που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, το οποίο λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και το εξαγγελθέν τον Δεκέμβριο του 2020 από τον δήμαρχο, πάρκο παρά την οδό Πωλ Γκωγκέν στην περιοχή του Mall στο Ζακάκι, για το οποίο μάλιστα είχε ειπωθεί τότε ότι θα αποτελέσει τον «Δημόσιο Κήπο της δυτικής Λεμεσού» λόγω προφανώς της έκτασης 10.000 τ.μ. που θα καλύψει.

Στη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι κατατέθηκε από δημοτικό σύμβουλο στην αρμόδια Επιτροπή του Δήμου πρόταση για να ονομαστεί το πάρκο της οδού Γκωγκέν (το οποίο σύμφωνα με την εξαγγελία θα άρχιζε να κατασκευάζεται εντός του 2021 αλλά ακόμα δεν έχει γίνει) σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη».

Η πρόταση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με βασικό επιχείρημα ότι ναι μεν ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ένα ηχηρό όνομα για τον Πολιτισμό, όχι όμως για το περιβάλλον και πολύ περισσότερο δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο πάρκο.

Μια αντιπρόταση που κατατέθηκε για την ονομασία του πάρκου είναι να επιλεγούν ονόματα ανθρώπων που συνέβαλαν σημαντικά με τη δράση και τον ακτιβισμό τους στην προστασία χώρων πράσινου και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στη Λεμεσό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο Γιαννάκης Ποταμίτης, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτοπόρους περιβαλλοντιστές στη Λεμεσό και γενικότερα στην Κύπρο και με τη δράση του, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, συνέβαλε σε οργανωμένες και συστηματικές κινητοποιήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση σημαντικών χώρων πρασίνου και βιότοπων στη μείζονα Λεμεσό, όπως το «Δασούδι» και η ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου Ακρωτηρίου.

Σε ό,τι αφορά το πάρκο στην οδό Φιλελλήνων, μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν να ονομαστεί σε «Πάρκο Σωτήρη Μουστάκα», προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις. Κατατέθηκε επίσης πρόταση, σύμφωνα με την οποία, για ονομασίες γενικότερα των πάρκων θα πρέπει να επιλέγονται ονομασίες οι οποίες θα συμβάλουν και στη διατήρηση τοπωνυμιών όπως τα γνωρίζει και ο πολύς κόσμος.

Τέθηκε επίσης πρόταση για διαβούλευση με περιβαλλοντικούς φορείς ή έστω μόνο με τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκεται το κάθε πάρκο, ώστε να ακουστούν απόψεις και να γίνει επιλογή, κάτι που αντέκρουσε ο δήμαρχος λέγοντας ότι πρακτικά δεν προσφέρεται η διαβούλευση, λέγοντας όμως ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις απόψεις τους.

Τελικά αποφασίστηκε να δει το θέμα της ονομασίας των πάρκων η αρμόδια Επιτροπή και να κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Συμβούλιο για εκ νέου συζήτηση.

Στην ίδια συνεδρία, το Δημοτικό Συμβούλιο απασχόλησε και το ζήτημα του ονόματος που θα πρέπει να δοθεί στη «Στέγη Πολιτισμού» που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που εξαγγέλθηκαν, θα δημιουργηθεί στο δημοτικό τεμάχιο «Επαμεινώντα», το οποίο αποκτήθηκε μέσω απαλλοτρίωσης έναντι ποσού 2,1 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση ακούστηκαν διάφορα ονόματα, όπως του Σόλωνα Μιχαηλίδη, όμως πολύ εύστοχα ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Τρίκκης έθεσε τον προβληματισμό αν μπορεί να γίνεται συζήτηση για ένα έργο που «ακόμα δεν το είδαμε και όνομα ψάχνουμε…»

Να θυμίσουμε ότι η εξαγγελία για τη δημιουργία της «Στέγης Πολιτισμού» έγινε τον Μάρτιο του 2021 από τον δήμαρχο στα πλαίσια της Ημερίδας «Πολιτισμός σήμερα στην πόλη μας», που διοργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων, λέγοντας μάλιστα ότι πρόθεση του δήμου είναι να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες πριν το τέλος του 2021. Στη συζήτηση, πάντως, που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Νικολαΐδης ανακοίνωσε ότι υπάρχει χορηγία μισού εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς όμως να  αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Απόψεις κατατέθηκαν και για την ονομασία του Θεατρικού Μουσείου που στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης» και αποφασίστηκε να καταρτιστεί λίστα ονομάτων και να γίνει εισήγηση στο ΔΣ του Οργανισμού στο οποίο μετέχουν ο ΘΟΚ, ο δήμος και άλλοι φορείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy