Λεμεσός: Σε εξέλιξη η υλοποίηση ατζέντας έργων στο Δήμο Γερμασόγειας

Αναπλάσεις χώρων και κτιρίων, ανακατασκευή οδικών αρτηριών, αλλά και δημιουργία πάρκων πρωτοποριακού χαρακτήρα

Σε μια αέναη κινητοποίηση βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Δήμος Γερμασόγειας για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν μια νέα πνοή σε διάφορα σημεία, τόσο στον ιστορικό πυρήνα του χωριού όσο και στην ευρύτερη περιοχή του που περιλαμβάνεται στα όρια του δήμου, με αντίκτυπο στην ποιότητα της καθημερινότητας των δημοτών.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανακαίνιση του παλιού ιστορικού Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού και στη μετατροπή του σε Πολυδύναμο Κέντρο. Ήδη, όπως ανέφερε, έχει κατατεθεί η πολεοδομική άδεια και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με την ανακαίνισή του το Πολυδύναμο Κέντρο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίθουσα πολλαπλής χρήσης, θα μπορεί να στεγάσει σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους σημαντικές ανάγκες του Κοινοτικού Νηπιαγωγείου, ενώ επιπλέον θα δημιουργηθούν και νέοι χώροι στάθμευσης.

Κατακύρωση προσφοράς έγινε και για τον αρχαιολογικό χώρο του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην περιοχή του Ποταμού Γερμασόγειας και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο να αναδειχθεί ο αρχαίος ναός και να διαμορφωθεί ο γύρω χώρος. Η ανασκαφή έχει γίνει και παραμένουν οι υπόλοιπες εξωραϊστικές και άλλες εργασίες και κατασκευές που θα διαμορφώσουν τον περιβάλλοντα χώρο σε ένα πρωτότυπο αρχαιολογικό πάρκο πολύ προσιτό και ελκυστικό για τον κόσμο.

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν και οι εργασίες ανακατασκευής της διασταύρωσης των κεντρικών οδών Δαιδαλιδών και Χρηστάκη Κράνου. Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση των φώτων τροχαίας με την κατασκευή κυκλικού κόμβου που θα εξυπηρετεί καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια όχι μόνο τους κάτοικους της περιοχής αλλά και γενικότερα το κοινό, που για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Πρωταρχικής σημασίας έργο χαρακτηρίζει ο δήμαρχος και την ανακατασκευή της οδού Πατρών που συνδέει το ιστορικό κέντρο της Γερμασόγειας με τον κύριο δρόμο Αγίου Αθανάσιου- Μαθηκολώνης. Δρόμος που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως.

«Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο να τοποθετηθεί ο μεγάλος αγωγός του ΣΑΛΑ για τα όμβρια ύδατα που θα συνδεθεί με τον παρακαμπτήριο και θα επιλύσει οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα πολλών χρόνων που, εκτός των άλλων, προκαλούσε μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή του χωριού», λέει ο κ. Ξυδιάς, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης του αγωγού θα γίνει πλήρης ανακατασκευή και του δρόμου, στον οποίο σε κάποιο σημείο θα γίνει και διάνοιξη. Όπως υποδεικνύει, «με αυτόν τον τρόπο θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών, αλλά θα βελτιωθεί και ένα σημαντικό οδικό δίκτυο».

Αναφερόμενος και στον παρακαμπτήριο που θα απαλλάξει το κέντρο της Γερμασόγειας από την επικίνδυνη και οχληρή διέλευση βαρέων οχημάτων, ο κ. Ξυδιάς επισημαίνει ότι το έργο προχωρεί κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αρχές του 2022 θα παραδοθεί ένα τμήμα, ενώ η ολοκλήρωση θα γίνει στα τέλη του ίδιου χρόνου.

Να σημειωθεί ότι ο παρακαμπτήριος της Γερμασόγειας ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο στον αυτοκινητόδρομο, εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού παρακάμπτοντας το κέντρο του χωριού, με κατάληξη, σε πρώτη φάση, την οδό Ισαβέλλας. Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε ο δήμαρχος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο σημαντικός αυτός δρόμος θα φέρει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη.

Πέραν όμως από τα μεγάλα έργα, στην περιοχή του δήμου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και η δημιουργία πέντε πάρκων. Ανάμεσα σε αυτά το «Πάρκο Επιστήμης», που αποτελεί πρωτοπορία, και το «Πάρκο για ΑμεΑ», που προγραμματίζεται να εγκαινιαστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου. Εξίσου πρωτοποριακό θεωρείται και το πάρκο αφιερωμένο στους Μαχητές της Πρώτης Γραμμής, τους νοσηλευτές, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των συνθηκών που προέκυψαν με την πανδημία, ξεπέρασαν εαυτούς. Το πάρκο θα κοσμείται από εμβληματικό γλυπτό μνημείο ύψους 2 μέτρων, το οποίο κατασκεύασε ο Σύνδεσμος Νοσηλευτών.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο Κυριάκος Ξυδιάς επισημαίνει ότι κάποια ζητήματα δεν εξαρτώνται από την τοπική Αρχή. «Στο κομμάτι που μας αφορά κάνουμε κάποιες κινήσεις και ήδη προκηρύξαμε προσφορές για την ανάπλαση του πυρήνα της Γερμασόγειας με τη δημιουργία πλακόστρωτων και μονοδρομήσεων, ενώ αγοράσαμε και κάποια ακίνητα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση πλατείας στο κεντρικό σημείο του χωριού».

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.