Λεμεσός: Στα συρτάρια η σύνδεση παραλιακού µε Φραγκλίνου Ρούσβελτ

  • Ήταν έργο προτεραιότητας το 2014! Φτάσαµε στο τέλος του 2021 και ακόµα είναι άγνωστο πότε θα µπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Η παρατεταµένη καθυστέρηση φρενάρισε και τη δηµιουργία της Πλατείας Ειρήνης που όχι µόνο θα αναβαθµίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την ευρύτερη περιοχή, αλλά έχει και συµβολικό χαρακτήρα.

Ως έργο προτεραιότητας είχε θέσει ενώπιον της κυβέρνησης από το 2014 ο ∆ήµος Λεµεσού την πλήρη σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου µε τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Μάλιστα, ο τότε δήµαρχος Ανδρέας Χρίστου σε συναντήσεις που είχε τόσο µε τους αρµόδιους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Εσωτερικών όσο και µε τον ίδιο τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, είχε εξηγήσει στις λεπτοµέρειές τους, τους λόγους της άµεσης αναγκαιότητας του έργου.

Ότι δηλαδή ο δρόµος θα διευκόλυνε πάρα πολύ την είσοδο και έξοδο στη µαρίνα, όπως και την κίνηση προς το παλιό λιµάνι, ενώ επιπλέον θα δηµιουργούσε ένα σηµαντικό παραλιακό συγκοινωνιακό δίκτυο µεταξύ ανατολικής και δυτικής Λεµεσού.

Στο περίµενε επτά ολόκληρα χρόνια

Από τότε πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια, στο µεταξύ άλλαξε και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο και παρ’ όλο που το έργο σχεδιάστηκε και προσφοροδοτήθηκε επί δηµαρχίας Ανδρέα Χρίστου ξεκίνησε η κατασκευή της Α’ Φάσης του έργου (από την οδό Κουµανταρίας µέχρι και λίγο πριν την εκκλησία Αγίου Αντωνίου), αµέσως µετά τη λήξη της θητείας του προηγούµενου ∆ηµοτικού Συµβουλίου, η οποία και ολοκληρώθηκε, αποδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

Σε εκκρεµότητα, όµως παραµένει εδώ και πολύ καιρό η ολοκλήρωση της σύνδεσης του δρόµου που αφορά ένα µικρό τµήµα 100-200 µέτρων. Κι αυτό, παρά τις εξαγγελίες που έγιναν κατά καιρούς, τόσο από τα εµπλεκόµενα Υπουργεία όσο και από την Τοπική Αρχή.

Σύµφωνα µε ενηµέρωση της Βουλής πριν από ένα χρόνο περίπου, η έναρξη των κατασκευαστικών έργων για τη 2η φάση της σύνδεσης της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ µε τον παραλιακό προγραµµατιζόταν να ξεκινήσει το 2022. Λίγο πριν την είσοδο του 2022 όµως, οι διαπραγµατεύσεις για απαλλοτριώσεις βρίσκονται ακόµα σε εξέλιξη και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.

Έντονες αντιδράσεις από κάτοικους και εργαζομένους

Και βέβαια η καθυστέρηση αυτή προκαλεί τις δικαιολογηµένες φωνές αντίδρασης από χιλιάδες πολίτες που κατοικούν ή εργάζονται στην περιοχή ή είναι υποχρεωµένοι να χρησιµοποιούν καθηµερινά το δρόµο για τις διακινήσεις τους, οι οποίοι δυσανασχετούν για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται εξαιτίας της µεγάλης κυκλοφοριακής συµφόρησης και της γενικότερης οχληρίας που δηµιουργείται.

Όπως χαρακτηριστικά µας επισηµάνθηκε από κατοίκους, αλλά και πολίτες που δραστηριοποιούνται επαγγελµατικά στην περιοχή, το πρόβληµα µε το κυκλοφοριακό πήξιµο είναι ιδιαίτερα έντονο και προκαλείται αφάνταστη ταλαιπωρία στη διακίνηση των οχηµάτων, αλλά και οχληρία, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες αλλά και το µεσηµέρι.

Να σηµειωθεί ότι 2η Φάση της σύνδεσης της Φραγκλίνου Ρούσβελτ µε τον παραλιακό αφορά την απόσταση πριν από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (εκεί που σταµάτησαν τα έργα της πρώτης φάσης), µέχρι και το σηµείο των εγκαταστάσεων της ΚΕΟ (φώτα τροχαίας στην πλατεία Αναγέννησης).

Σύµφωνα µε τα σχέδια που εξαρχής εκπονήθηκαν, ο δρόµος που καλύπτει η 2η Φάση θα µετακινηθεί από το σηµείο όπου σήµερα διέρχεται και θα διέλθει µεταξύ της µαρίνας και της νότιας πλευρά της εκκλησίας Αγίου Αντωνίου.

Με αυτή τη µετακίνηση θα απελευθερωθεί ο χώρος που εκτείνεται µπροστά από την εκκλησία ο οποίος, µαζί µε τον εξωτερικό χώρο που περιβάλλει το απέναντι µουσουλµανικό τέµενος, θα εξελιχθούν σε µια νέα δηµόσια πλατεία, την Πλατεία Ειρήνης, που εκτός των άλλων έχει και συµβολικό χαρακτήρα.

Οι καθυστερήσεις παγώνουν και την Πλατεία Ειρήνης

Όπως είναι αντιληπτό, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της 2ης Φάσης των έργων για ολοκλήρωση της σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου µε τη Φραγκλίνου Ρούσβελτ λειτουργεί αρνητικά και στην υλοποίηση των σχεδίων που έχουν γίνει προ πολλών ετών και αφορούν τη διαµόρφωση της Πλατείας Ειρήνης.

Ένα έργο που όχι µόνο θα αναβαθµίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά την ευρύτερη περιοχή, αλλά και µε ιδιαίτερη κοινωνική και συµβολική σηµασία αφού κυρίαρχα στοιχεία της είναι ο χριστιανικός ναός του Αγίου Αντωνίου από τη µια και το µουσουλµανικό τζαµί Τζετίτ από την άλλη.

Θρησκευτικά µνηµεία τα οποία, εκτός των άλλων, αναδεικνύουν την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων. Εκτός αυτού, η Πλατεία Ειρήνης µε τη διαµόρφωσή της, η οποία περιλαµβάνει µεταξύ άλλων πλακόστρωτα και νησίδες πρασίνου, ενώ στο κέντρο της θα τοποθετηθεί µνηµείο αφιερωµένο στην ειρηνική συµβίωση των δύο κοινοτήτων, θα αποτελέσει και ένα κοµβικό σηµείο σύνδεσης του ιστορικού κέντρου της Λεµεσού µε το Γραµµικό Πάρκο Γαρύλλη, τη μαρίνα, αλλά και το παλιό λιµάνι.

Χρήστος Χαραλάµπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy