Η Λεμεσός στην πρωτοπορία για την κλιματική κρίση

Ανέλαβε να εφαρμόσει στην πράξη τρόπους με τους οποίους θα δροσίζονται οι κατοικίες και άλλα κτίρια στην πόλη, με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και λιγότερη παραγωγή ρύπων

Η Λεμεσός έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα NetZeroCities να είναι ανάμεσα στις πόλεις για την πρόταση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δροσίζουμε τη Λεμεσό χωρίς εκπομπές ρύπων». Μια πρόταση που αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχει τεθεί, να καταστεί δηλαδή και η Λεμεσός μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη.

Αυτή η επιλογή της Λεμεσού να λειτουργήσει σαν πόλη-πιλότος στην ευρωπαϊκή πρόταση, της δίνει, εκτός των άλλων, την ευκαιρία να ξεκινήσει κατά κάποιον τρόπο ένα ταξίδι με στόχο την επίτευξη ενός καλύτερου αύριο. Στην ίδια πλατφόρμα έχουν περιληφθεί άλλες 7 πόλεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Ουψάλα, η Βουδαπέστη, η Κοζάνη, η Λουμπλιάνα και η Βαρσοβία, που περιλαμβάνονται στις πρωτοπόρες ευρωπαϊκές πόλεις τις οποίες χρηματοδοτεί η Ε.Ε., ύστερα από ανταγωνιστικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, για να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για την κλιματική αλλαγή μέσα από το πρόγραμμα Pilot Cities – NetZeroCities.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κυπριακή συμμετοχή, η Λεμεσός ανέλαβε να εφαρμόσει στην πράξη τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να δροσίζονται οι κατοικίες και άλλα κτίρια στην πόλη καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να παράγονται και λιγότεροι ρύποι που, όπως είναι γνωστό, αποτελούν σήμερα ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και αυτό, όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Λεμεσού, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πράσινη ανάπτυξη της πόλης και θα γίνει με τρόπους απλούς, έξυπνους και δημιουργικούς.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ και τους «Φίλους της Γης» θα συζητήσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση, επαγγελματίες, ιδιώτες, επιστήμονες, πολίτες) και θα το σχεδιάσουν σύμφωνα με το Συμβόλαιο για το Κλίμα της Λεμεσού, που ετοιμάζεται με τη στενή συνεργασία του Δήμου, των ειδικών επιστημόνων και των ενεργών πολιτών.

Στο ερώτημα που ενδεχομένως να τίθεται και αφορά την επιλογή της Λεμεσού και όχι οποιασδήποτε άλλης πόλης της Κύπρου, ο δήμος προτάσσει την ανάπτυξη που έχει πάρει η πόλη τα τελευταία χρόνια, η οποία αναγνωρίζεται από όλους. Όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύεται, «λιγότερο φανερή, αλλά πιο σημαντική, είναι η καλή ανάπτυξη κι αυτό σημαίνει ανάπτυξη βιώσιμη, για όλους, με σχέδιο μακροπρόθεσμο και συνολικό, ταιριαστή σε πόλη με παράδοση αλλά και μοντέρνα, με κουλτούρα ντόπια και πολυπολιτισμική, με θάλασσα, λιμάνι και λόφους, στην Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί για μια ακόμα φορά η Λεμεσός επιλέγεται για να συμμετάσχει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε πιλοτική και δοκιμαστική βάση. Καθησυχάζοντας τις όποιες επιφυλάξεις και ενδοιασμούς που μπορεί να δημιουργούνται ανάμεσα στους πολίτες, ο δήμος κατηγορηματικά αναφέρει ότι «πόλη-πιλότος δεν σημαίνει πόλη-πειραματόζωο, αλλά πόλη-οδηγό».

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται, η Λεμεσός, μαζί με τις άλλες 99 ευρωπαϊκές πόλεις της «Αποστολής», θα οδηγήσει στο δρόμο προς τις «Μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030». Κι αυτό, όπως υποδεικνύεται, επειδή η Λεμεσός των μηδενικών εκπομπών έχει πολίτες με ενεργό συμμετοχή, ο καθένας σε ένα μικρό-μικρό τμήμα αυτού του τεράστιου έργου, αλλά και με ενεργό απόλαυση του συνόλου μιας καθαρής, ανοικτής, υγιούς, προοδευτικής, πράσινης πόλης.

Με δεδομένο ότι «κανένας δεν κατασκευάζει παράθυρα χωρίς να απολαμβάνει τη θέα», ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί με αυτόν τον τρόπο στην εφαρμογή του οράματος για μια πόλη όμορφη με συλλογική διαδρομή προς ένα μεγάλο στόχο και με την ενεργό συμμετοχή όλων των κατοίκων σε όλα τα στάδια».

Να σημειωθεί ότι η Λεμεσός έχει περιληφθεί στον κατάλογο των 100 πόλεων της Ε.Ε. που θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cities Mission, με στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές, τα κτίρια κ.λπ. αποσκοπώντας τη βελτίωση ποιότητας των πολιτών.

Στην αποστολή Πόλεων-Cities Mission, οι 100 πόλεις προέρχονται από τα 27 κράτη – μέλη και αντιπροσωπεύουν σήμερα το 12% του πληθυσμού της Ε.Ε., ενώ συμμετέχουν και 12 επιπλέον πόλεις από χώρες συνδεδεμένες ή με δυνατότητα σύνδεσης με το Horizon Europe, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (2021-2027).

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy