Λεμεσός: Ξεκινούν τις εργασίες για τους πύργους πριν καν πάρουν άδεια

Άγνοια για τις εργασίες που προχωρούν, δηλώνει ο δήμαρχος Λεμεσού

Τα δικαιώματα πρόσβασης στην πληροφόρηση και τη δικαιοσύνη σε σχέση με τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ψηλό κτίριο ζητά με ανοικτή επιστολή της προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού η Ομάδα Πρωτοβουλίας Περίοικων Οδού Υπατίας.

Στην επιστολή της η Πρωτοβουλία παρατηρεί ότι συστηματικές ενέργειες του Δήμου Λεμεσού συνιστούν προσπάθεια αποστέρησης των δικαιωμάτων μας, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση του Άαρχους αναφορικά με την Πρόσβαση στην Πληροφόρηση, τη Δημόσια Συμμετοχή στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε Περιβαλλοντικά Θέματα. Κατά την προσωπική επίδοση επιστολής από εκπρόσωπους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Περιοίκων Οδού Υπατίας στις 28/3/2019, ο Αναπληρωτής Γραμματέας και ο Δημοτικός Μηχανικός επικαλέστηκαν το δικαίωμα του δήμου να εξασφαλίσει νομική συμβουλή, ως προς την παραχώρηση πιστού αντιγράφου της χορηγηθείσας πολεοδομικής άδειας, διαδικασία που κατά την άποψή του θα είχε χρονική διάρκεια περίπου δύο-τριών εβδομάδων.

Το αίτημά του έγινε σεβαστό εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, κι ως εκ τούτου αναμενόταν μέχρι τις 17/4/2019 σχετική ειδοποίηση. Στις 18/04/2019 η Πρωτοβουλία επισκέφθηκε εκ νέου τα γραφεία του Δήμου Λεμεσού, με τη συνοδεία της νομικής του συμβούλου και αφού συνομίλησαν με τη νομική σύμβουλο του Δήμου Λεμεσού, αυτή επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα ότι έδωσε θετική νομική γνωμάτευση. Μέχρι και σήμερα δεν κατέστη εντούτοις δυνατή η λήψη του εν λόγω αντιγράφου υπογραμμίζεται. Σε επικοινωνία της «Χαραυγής» με τον δήμαρχο Λεμεσού, ο κ. Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ο δήμος δεν αρνείται να δώσει πληροφόρηση.

Δήλωσε άγνοια για τη θετική νομική γνωμάτευση της νομικού συμβούλου του δήμου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ενημέρωση της Πρωτοβουλίας. Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής» για τις προθέσεις του δήμου όσον αφορά τη διενέργεια εργασιών στο τεμάχιο χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου, ο κ. Νικολαΐδης υποστήριξε ότι σύμφωνα με πληροφόρησή του από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου γίνεται μόνο προετοιμασία για εργοτάξια.

Μάλιστα αναφερόμενος στη διενέργεια εργασιών δήλωσε ότι “εάν άρχισαν, θα τις σταματήσουμε”.

Βίντεο που αναρτήθηκε από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού για τα Ψηλά Κτήρια στις 18/4/2019 καταδεικνύει τη διενέργεια γεωτρήσεων στο τεμάχιο χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου. Το ίδιο συμβαίνει και με φωτογραφίες από επιτόπου επισκέψεις.

Παράνομες γεωτρύσεις για τη θεμελίωση ψηλών κτιρίων εντός της παράκτιας ζώνης Λεμεσού, πριν από τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών.

Gepostet von Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού για τα Ψηλά Κτίρια am Donnerstag, 18. April 2019

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.