Λεμεσός: Ζητούν κλείσιμο του Ζωολογικού λόγω ανευθυνότητας

Κόμματα και οργανώσεις υπέδειξαν στον δήμαρχο ότι υπό τις περιστάσεις αποτελεί μονόδρομο, αλλά ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι θα κάνει διαβούλευση

 

Μια σειρά θλιβερών περιστατικών που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στον Ζωολογικό Κήπο είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες οργανωμένων φορέων αλλά και ομάδων πολιτών που με επιστολές, ψηφίσματα και άλλες ενέργειες ζητούσαν επιτακτικά από το Δήμο Λεμεσού να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς όμως να το πράττει.

Περιστατικά που είχαν να κάνουν με τις κακές συνθήκες διαβίωσης, τους θανάτους ζώων από ατυχήματα ή άλλες αιτίες, ως απότοκο κακής διαχείρισης και ελέγχου του Ζωολογικού που για τον κόσμο της Λεμεσού αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες ένα χώρο σήμα κατατεθέν της πόλης, ο οποίος όμως αφέθηκε να λειτουργεί με πολλά προβλήματα και να τίθεται, δικαιολογημένα, υπό αμφισβήτηση η αναγκαιότητα συνέχισης της ύπαρξής του.

Για πολύ καιρό οργανώσεις και πολίτες ζητούσαν από τον δήμαρχο επί τόπου συνάντηση για να δουν από κοντά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Ζωολογικό, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση, κάτι που έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα, όχι στους χώρους του Κήπου, αλλά στο δημαρχείο, όπου το Κόμμα για τα Ζώα, πλαισιωμένο και από εκπροσώπους άλλων κομμάτων, φιλοζωικών και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκο Κυριάκου, ξεκάθαρα τέθηκε στον δήμαρχο ότι υπό τις περιστάσεις αποτελεί μονόδρομο το κλείσιμο του Ζωολογικού και η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, κάτι το οποίο επιζητεί ο κόσμος της Λεμεσού, με δεδομένο ότι ελάχιστο ή και ανύπαρκτο είναι το πράσινο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.

Υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί πλέον να θυματοποιούνται τα ζώα πίσω από τα κάγκελα, ο κ. Κυριάκου επεσήμανε ότι το Κόμμα για τα Ζώα είναι έτοιμο να βοηθήσει στη μεταφορά των ζώων που βρίσκονται σήμερα στον Ζωολογικό Κήπο της Λεμεσού, εκεί και όπου χρειάζεται, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος εμφανίστηκε αρνητικός στις θέσεις που τέθηκαν από τους συνομιλητές του, τους οποίους ενημέρωσε ότι το μέλλον του Ζωολογικού θα κριθεί μέσα από διαβούλευση και ότι προς τούτο έχει ανατεθεί η σχετική προετοιμασία σε μη κυβερνητική οργάνωση και συγκεκριμένα στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Μητρόπολης Λεμεσού

Η στάση αυτή του δημάρχου κάθε άλλο παρά ικανοποίησε το Κόμμα για τα Ζώα και, όπως τονίζει ο κ. Κυριάκου, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετέχουμε με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε διαβούλευση ή απόφαση του δήμου με την οποία θα ξεχνιούνται ή θα δίνεται συγχωροχάρτι για όλες εκείνες τις εγκληματικές ή άλλες συμπεριφορές από τη διεύθυνση του Ζωολογικού Κήπου, τον διαχειριστή του, που δεν είναι άλλος από τον Δήμο Λεμεσού».

Εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τις σταθερές θέσεις του για την ευημερία την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων, το Κόμμα για τα Ζώα θυμίζει την περίπτωση του ελαφιού που κρεμάστηκε σε περίφραξη και πέθανε, για την οποία, όπως είχε ανακοινωθεί από τον δήμο, διατάχθηκε έρευνα χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί κανένα πόρισμα.

Κάνει επίσης αναφορά στο καγκουρό και άλλα νεκρά ζώα του Ζωολογικού που βρέθηκαν πεταμένα στον πρώην σκυβαλότοπο στο Βατί, για τα οποία επίσης θα γινόταν έρευνα, αλλά μέχρι σήμερα κανένας δεν έμαθε ποιος ευθυνόταν γι’ αυτό το περιστατικό.

Επιπλέον, το Κόμμα για τα Ζώα θέτει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων που αφορούν το καθεστώς που επικρατεί στον Ζωολογικό Κήπο, όπως:

-Τι έγινε η έρευνα που αφορούσε το θάνατο του γάτου Μπερτόν και γατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα που αφορά τα ευρήματα με τις αλλεπάλληλες νεκροτομές και τις τοξικολογικές εξετάσεις;

-Τι έγινε και γιατί πέθαναν οι αλιγάτορες στον Ζωολογικό και πού είναι οι έρευνες και τα ευρήματά τους;

-Ποια ενημέρωση έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να εφαρμόσουν την εθνική νομοθεσία Κ.Δ.Π. 81/2002 που αφορά τη λειτουργία των Ζωολογικών Κήπων;

«Αν όλα αυτά δεν ξεκαθαριστούν, τότε ούτε ρόλο ούτε λόγο έχουν να συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα μας οι Ζωολογικοί Κήποι», τονίζει το Κόμμα για τα Ζώα, ζητώντας από τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να τεθεί τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν τα ζώα στον Ζωολογικό Κήπο της Λεμεσού όπως και σε άλλους παρόμοιους χώρους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy