Λεόντιος Φιλοθέου: Όλοι, αριστεροί και προοδευτικοί, πρέπει να είμαστε παρόντες

«Μπροστά ή πίσω, αυτό καλούμαστε να απαντήσουμε την 30ή Μαΐου, ωστόσο η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Μπροστά», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής με το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, Λεόντιος Φιλοθέου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας, «με τα δημόσια νοσηλευτήρια να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, απόρροια των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι αδιαμφισβήτητα εξόχως σημαντικές για
τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Κύπρο. Σε ένα γενικό πλαίσιο, ποιο είναι το
διακύβευμα των εκλογών της 30ής Μαΐου;

Το διακύβευμα των εκλογών της 30ής Μαΐου είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά με ελπίδα και προοπτική για μια προοδευτική αλλαγή, ή αν θα συνεχίσουμε με σταθερά βήματα προς τα πίσω.
Το πρώτο που είναι και το ζητούμενο περνά μέσα από την ενίσχυση της Αριστεράς, μέσα από την ενδυνάμωση του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.
Το δεύτερο περνά μέσα από την πιο διαπλεκόμενη διακυβέρνηση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού.
Και συνοψίζεται σε όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Τη θεσμική διαφθορά. Την απόλυτη σύγκρουση συμφέροντος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πλουτίζει αυτός και οι οικογενειακές του επιχειρήσεις μέσα από το φαγοπότι των «χρυσών» διαβατηρίων, το οποίο ξεχείλωσε τόσο ώστε να χωρούν μέσα σε αυτό δικτάτορες, υπόδικοι και διεθνώς καταζητούμενοι. Με τζετ, Σαουδάραβες, γαμπρούδες και συμπέθερους.
Την υποβάθμιση του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Με την Παιδεία 8 χρόνια στον αυτόματο πιλότο. Την καταστροφή του περιβάλλοντος με άναρχη και χωρίς βιωσιμότητα ανάπτυξη. Με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, ένα έγκλημα εις βάρος του λαού μας. Με μια νέα γενιά, τη γενιά των 700 ευρώ χωρίς προοπτική. Με αλλεργία σε κάθε είδους κριτική και με επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είτε μπουκάροντας σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, είτε διατάζοντας έρευνα εις βάρος εκπαιδευτικού για να διαπιστωθεί το εθνικό του φρόνημα. Και τέλος, με τον τόπο μας στο παρά ένα της διχοτόμησης. Με έναν Πρόεδρο που έχοντας για 4 χρόνια το Κυπριακό στον πάγο, δεν δίστασε να βάλει στο τραπέζι την πάγια τουρκική αξίωση: τα 2 κράτη.
Άρα, μπροστά ή πίσω; Αυτό καλούμαστε να αποφασίσουμε στις 30 του Μάη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Μπροστά. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι οι αριστεροί, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες του τόπου, να είμαστε παρόντες.

[yarpp]

Υγεία. Ένα διαχρονικό ζήτημα, ωστόσο σήμερα η ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση του τομέα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Αυτό που πρέπει να αλλάξει άμεσα είναι η φιλοσοφία για τη Δημόσια Υγεία και οι πολιτικές που εδώ και 8 χρόνια εφαρμόζονται. Πολιτικές που οδήγησαν τα δημόσια νοσηλευτήρια στο χείλος της κατάρρευσης. Πολιτικές που οδήγησαν στην υποστελέχωση και σε σοβαρές ελλείψεις σε αυτά. Με λίγα λόγια οι πολιτικές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού. Κι αυτή η αλλαγή περνά μέσα από τις εκλογές της 30ής Μαΐου.
Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τον αναντικατάστατο ρόλο του δημοσίου συστήματος υγείας. Εδώ και 15 μήνες πανδημίας είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι επαγγελματίες υγείας σε αυτά που σηκώνουν το βάρος. Την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας σφυρίζει αδιάφορα. Είναι τα κατά Αβέρωφ «νοσοκομούθκια» και «γιατρούθκια» του δημοσίου
τομέα Υγείας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε όλους αυτούς. Και η ευγνωμοσύνη δεν εκφράζεται με λόγια αλλά με πράξεις: στήριξη του δημοσίου τομέα Υγείας, στελέχωση, εξοπλισμός, δομές, υποδομές.

Οι «νέες» φωνές για αποχή από τις εκλογές πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Δικαίως; Τι λέτε στους νέους και νέες ψηφοφόρους;

Η αποχή είναι εχθρός της δημοκρατίας, είναι εχθρός της ανανέωσης, είναι εχθρός της αλλαγής. Η αποχή είναι σύμμαχος του κατεστημένου. Κατανοώ απόλυτα και την απογοήτευση και την οργή της νέας γενιάς μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά ακριβώς εδώ είναι που η δημοκρατία δίνει διέξοδο: τις εκλογές και την ψήφο που κερδήθηκε με αγώνες, πολλές φορές και με αίμα. Άρα η κάθε νέα και ο κάθε νέος με την ψήφο του μπορεί να επιλέξει, να αλλάξει και να βελτιώσει αυτά που θέλει. Η ψήφος είναι δύναμη είναι και φωνή. «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται», είχε πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Αυτή είναι και η δική μου προτροπή προς όλους: μην ανέχεστε κανένα να σας επιβάλλει οτιδήποτε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy