Λεοπάρδαλη έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό σε χωριό της Ινδίας

Σκηνές πανικού επικράτησαν σε χωριό της Ινδίας, όταν μία πανικόβλητη λεοπάρδαλη άρχισε να τρέχει στους δρόμους και να επιτίθεται σε όποιον έβρισκε μπροστά της.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε χωριό στην πολιτεία Παντζάμπ. Εκατοντάδες κάτοικοι ανέβηκαν στις σκεπές των σπιτιών τους, βλέποντας το ζώο να τρέχει ασταμάτητα στους δρόμους, όπως, όμως έκαναν και όσοι την έβλεπαν.

«Υπήρχε πολύς κόσμος. Αυτός είναι και ο λόγος που αγρίεψε (σ.σ. η λεοπάρδαλη). Ήταν πολύ δύσκολο να τη πιάσεις», σημείωσε ο Khushwinder Singh, τοπικός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNNi.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν τις επτά ώρες που ειδικοί επιχειρούσαν να πιάσουν το μανιασμένο ζώο και να το ακινητοποιήσουν.

«Το χτυπήσαμε με τρία αναισθητικά βελάκια, αλλά η αναισθησία άρχισε να την πιάνει από το τρίτο», δήλωσε ο ίδιος. «Όταν οι λεοπαρδάλεις είναι πολύ επιθετικές, το φάρμακο δεν της πιάνει», πρόσθεσε.

Το επτάωρο κυνηγητό έλαβε τέλος όταν η λεοπάρδαλη παγιδεύτηκε σε ένα σπίτι. Αρκετές ώρες αργότερα έφτασε ένας κτηνίατρος από τον πιο κοντινό ζωολογικό κήπο και πήρε το ζώο.

«Επικράτησε τόσος πανικός και φοβηθήκαμε. (Σ.σ. Η ασφάλεια) του κόσμου μετράει, όμως, το ίδιο και η ασφάλεια της λεοπάρδαλης».

Η αποψίλωση και η καταπάτηση δασών από τον άνθρωπο έχει αυξήσει κατά πολύ τις στενές… επαφές μεταξύ ανθρώπων και ζώων στις επαρχιακές περιοχές.

Το 2011 η κυβέρνηση εξέδωσε ειδικές οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδρούν οι πολίτες σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με λεοπάρδαλη, σημειώνοντας πως τα εν λόγω ζώα προσαρμόζονται εύκολα σε νέες συνθήκες μπορούν να ζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να αποτελούν κίνδυνο.

«Τα περιστατικά κατά τα οποία λεοπαρδάλεις ‘’χάνονται’’ σε χωριά και τραυματίζουν άτομα, με αποτέλεσμα να τις σκοτώνουν, έχουν αυξηθεί», σημειώνεται σε έκθεση, δεν δίνεται, όμως, συγκεκριμένο νούμερο για τα περιστατικά αυτά.

Η ίδια έκθεση κάνει λόγο για μία «μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια εξασφάλισης μίας ειρηνικής συμβίωσης των ζώων αυτών με μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Στοιχεία του 2016 έδειχναν πως ο συνολικός αριθμός των λεοπαρδάλεων στην Ινδία είναι μεταξύ 12.000 και 14.000.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.