Με αφορμή την ανακοίνωση για δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά από το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο στη Λεμεσό, η Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου, αφηγήτρια, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός, μιλάει στον Ορίζοντα:

«Το σκεπτικό για τη δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά Νιώθω τυχερή κι ευλογημένη να έχω βαπτισθεί στα ιαματικά ύδατα πολλών και διαφορετικών τεχνών. Παρ’ όλ’ αυτά, για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν τα στεγανά των ενηλίκων, ο δρόμος της έκφρασης και της δημιουργίας δεν είναι κατ’ ανάγκην κατακερματισμένος σε είδη, κατηγορίες, τομείς. Αυτόν το δρόμο της έκφρασης λοιπόν θέλω να φωτίσω για τα παιδιά, αυτή τη φορά μέσα από το βιβλίο. Για μένα το βιβλίο είναι ένα ακόμη σημείο συνάντησης όλων των τεχνών. Αν το θέατρο είναι το τέρμα, το βιβλίο είναι η αφετηρία αυτής της συνάντησης. Είναι από κει που μπορεί να αρχίσει κανείς ώστε να ξεδιπλώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, την κριτική σκέψη και την αναζήτηση. Η δική μου εμπειρία στη Λέσχη Ανάγνωσης Πυρείον για ενήλικες που λειτούργησε το 2007, για αρκετά χρόνια συστηματικά ήταν μια σημαντική εμπειρία που φώτισε την κοινωνική διάσταση του βιβλίου και υπήρξε ο πρόδρομος για το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, που πλέον έχει τόσο πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Στόχος της Λέσχης Στόχος είναι να στραφούμε στο βιβλίο μέσα από όλους τους δυνατούς τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό. Μέσα από μηνιαίες συναντήσεις τα παιδιά, πάντα με αφετηρία το βιβλίο, την ανάγνωση, τη λογοτεχνική αναζήτηση, θα εξερευνούν τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης.

Η ανταπόκριση Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Η αλήθεια είναι ότι για την ηλικία για την οποία προτείνεται αυτή η δραστηριότητα (8-12 ετών), η περίοδος της προεφηβείας δηλαδή, οι γονείς έχουν μια έντονη ανησυχία, ότι ενώ μέχρι τώρα το παιδάκι τους διασκέδαζε να ξεφυλλίζει βιβλία, να του διαβάζουν ή να διαβάζει και μόνο του μετά τη δευτέρα δημοτικού, ξαφνικά το βλέπουν να εγκαταλείπει αυτή τη συνήθεια και να απομακρύνεται από τα βιβλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι και το τείχος των ηλεκτρονικών που υψώνεται ανάμεσα σε παιδιά και βιβλία δυνατό και ψηλό. Έτσι οι γονείς αγωνιούν πραγματικά και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να στραφούν τα παιδιά προς το βιβλίο.

Τα βιβλία που θα διαβαστούν Είμαι εξ αυτών που πιστεύουν ότι κάθε ανάγνωσμα είναι χρήσιμο. Βέβαια ο χρόνος για τη δραστηριότητα αυτή είναι περιορισμένος κι έτσι οι επιλογές γίνονται πολύ προσεκτικά από την πλούσια ελληνική και παγκόσμια εκδοτική παραγωγή που υπάρχει για παιδιά και νέους. Κύπριοι συγγραφείς θα είναι επίσης στο προσκήνιο γιατί όλα έχουν τη σημασία τους. Το να γνωρίσει δηλαδή το παιδί έναν συντοπίτη του που γράφει και εκδίδει είναι ένα στοιχείο που ενδυναμώνει τη σχέση του με τη λογοτεχνία. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά. Όσο περισσότερα δώσουμε στα παιδιά, τόσο περισσότερα θα κατανοήσουν.

Ξεκινάμε με δύο παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Η γενέθλιος μέρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, 2 Απριλίου (1805), που εορτάζεται πλέον ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, ήταν μόνο η αφορμή. Πιστεύω ότι ο Άντερσεν είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στο χώρο της λογοτεχνίας και του έντεχνου παραμυθιού. Πολυγραφέστατος με τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στο δισάκι απέδωσε πολλά λαϊκά παραμύθια της εποχής του με απίστευτο λυρισμό και αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για πολλά λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστική δημιουργία γενικά. Αν ανατρέξει κανείς στους τίτλους των παραμυθιών του θα καταλάβει τι εννοώ. Η προφορική αφήγηση με την οποία ξεκινούμε, είναι ένα εργαλείο σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ζωντανεύει το κείμενο με τον καλύτερο τρόπο.

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας Πιστεύω έντονα ότι η φιλαναγνωσία δεν είναι ο στόχος, αλλά το μέσο που θα μας πάει παραπέρα σε κάθε πνευματική αναζήτηση και ολοκλήρωση για να έχουμε μια κοινωνία ανθρώπων με κριτική σκέψη και υψηλό πολιτισμό. Πιστεύω ότι στα παιδιά μόνο το δρόμο της αγάπης μπορεί κανείς να δείξει. Τα υπόλοιπα είναι καταναγκασμός. Μέσα από τη δική μας αγάπη για αυτό που κάνουμε, δείχνουμε το δρόμο. Το κυριότερο είναι η επαφή με τα βιβλία. Αγοράστε, δανειστείτε, χαρίστε βιβλία στα παιδιά. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.

Πληροφορίες στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, τηλέφωνο: 99526772