Κάθε Κύπριος παράγει δύο κιλά σκουπίδια ημερησίως τοποθετώντας τη χώρα μας πρώτη στη θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία χαιρέτισε τη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εκστρατεία “Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα” που διοργανώνει στις 26 Απριλίου το Let`s do it Cyprus, μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού Let`s do it World.

Η Επίτροπος είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, η συνολική παραχθείσα ποσότητα αστικών στερεών αποβλήτων στην Κύπρο ανήλθε σε 538 χιλιάδες τόνους το 2013 σε σύγκριση με 579 χιλιάδες τόνους το 2012, σημειώνοντας μείωση 7%, απότοκο της οικονομικής κρίσης.

Πρόσθεσε ότι κατά το 2012 ο μέσος όρος της παραγωγής αστικών αποβλήτων ανά κάτοικο στην ΕΕ ήταν 487 κιλά ενώ στην Κύπρο 670 κιλά, ποσότητα που είναι η ψηλότερη ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι για το 2013 εκτιμάται ότι η ποσότητα αυτή για την Κύπρο μειώνεται στα 624 κιλά ανά κάτοικο, ωστόσο τα ποσοστά αυτά είναι εξαιρετικά υψηλά, μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αλλάξουμε, όπως σημείωσε.

Κάλεσε την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους οργανωμένους φορείς, τις εθελοντικές οργανώσεις και το κοινό όπως συμμετάσχουν στην εκστρατεία της 26ης Απριλίου για να καθαρίσουμε την Κύπρο σε μία μέρα και να την διατηρήσουμε καθαρή για πάντα.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού λέγοντας ότι φέτος στόχος μας είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται ώστε το μήνυμά μας για μια καθαρή Κύπρο να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη είπε ότι το Γραφείο του στηρίζει την εκστρατεία του Let`s do it Cyprus, εκτιμώντας το θετικό της αντίκτυπο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και δη στους μαθητές οι οποίοι πολλές φορές καταγγέλλουν την ύπαρξη σκουπιδιών στα δάση, στις παραλίες, στους παιδότοπους.

Ανέφερε πως σκοπός είναι η ενεργοποίηση των πολιτών διότι για να πετύχει ένας στόχος χρειάζεται η ενεργός εθελοντική συμμετοχή όλων ενώ χαιρέτισε την εκστρατεία καθαριότητας ως μια δράση η οποία προάγει την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αειφόρου ανάπτυξης καθώς και καλλιέργεια της κουλτούρας του εθελοντισμού.

Ο κ. Γιαννάκης είπε ότι ο εθελοντισμός είναι ένα κομμάτι που δίνει λύσης στα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου και στο τέλος είναι και το πιο αξιόπιστο κομμάτι της όλης προσπάθειας.

Κάλεσε για μαζική συμμετοχή την 26η Απριλίου ώστε να σπάσει το φράγμα των 10 χιλιάδων εθελοντών που συμμετείχαν στην προηγούμενη εκστρατεία καθαρισμού του νησιού σε μία μέρα την 6η Απριλίου 2014.

Εκ μέρους του Let`s do it Cyprus, η Συντονίστρια της Εκστρατείας, Λουκία Χατζηματθαίου, είπε ότι την ημέρα της εκστρατείας τα σκουπίδια θα μαζεύονται σε ειδικά σκιπς τα οποία θα είναι τοποθετημένα σε ειδικές περιοχές των επαρχιών ενώ τα σκουπίδια που θα μαζευτούν εκείνη την ημέρα θα μπορούν να προσκομίζονται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κόσσιη χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε χρέωση στην πύλη.

Η κ. Χατζηματθαίου είπε ότι στις 26 Απριλίου θα περισελλέγονται ανακυκλώσιμα υλικά από τα σημεία ανακύκλωσης σε Δήμους παγκυπρίως και θα λειτουργήσουν δύο κέντρα συντονισμού, ένα θα είναι το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και δεύτερο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκαρίνου.

Για πρώτη φορά και σε πειραματικό στάδιο, συνέχισε, τα λεωφορεία του ΟΣΕΛ θα μεταφέρουν εθελοντές για την εκστρατεία οι οποίοι ενδιαφέρονται να καθαρίσουν περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας, επωφελούμενοι έκπτωση 50% στο εισιτήριο του λεωφορείου.

Η κ. Χατζηματθαίου είπε ότι έχουμε ως κοινό μας στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ας το κρατήσουμε όλοι ως “κόρη οφθαλμού”, καλώντας όλους να συστρατευθούν μαζί μας για να φέρουμε τα ποθητά αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι κατά τις εκστρατείες του 2012 και 2014 όπου συνολικά συμμετείχαν 14 χιλιάδες εθελοντές απομακρύνθηκαν από τις φυσικές περιοχές της Κύπρου πέραν των 20 τόνων σκουπιδιών καθώς και επτά τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

Συνδιοργανωτής της εκστρατείας είναι για φέτος το Ίδρυμα “Andrey & Julia Dashin`s Foundation” η εκπρόσωπος του οποίου, Αλίνα Ναμπίεβα, είπε ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα καθαριότητας το οποίο είναι πολύ σημαντικό διότι το περιβάλλον είναι συνιστών στοιχείο για ένα ευτυχισμένο μέλλον, έτσι πρέπει να αρχίσουμε να το φροντίζουμε από τώρα.

Πρόσθεσε ότι είναι μια πολύ γενναία πρωτοβουλία αυτή του Let`s do it Cyprus και είμαστε ευγνώμονες που προσκληθήκαμε να την στηρίξουμε ως συνδιοργανωτής.

Η κ. Ναμπίεβα σημείωσε την εκστρατεία ως πολύ σημαντική, λέγοντας ότι δεν είναι απλώς για καθαριότητα της Κύπρου αλλά με τη διοργάνωσή της έρχονται οι κοινότητες του νησιού κοντά, ενθαρρύνεται ο εθελοντισμός, η ομαδική εργασία ενώ παράλληλα σπάζουν οι φυλετικοί και κοινωνικο-οικονομικοί φραγμοί.