Ορίζοντας / Θέα

Λευκή σημαία ειρήνης σε μνημεία του Ιράν

Συμβολική έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά ανέλαβε ο καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ

Αφορμή ήταν η δήλωση στις 4 Ιανουαρίου του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απείλησε να βάλει στον στόχο, μεταξύ άλλων, και ιστορικά μνημεία του Ιράν στην περίπτωση που υλοποιήσει η ιρανική ηγεσία τον όρκο της να πάρει «βαριά εκδίκηση» για τον φόνο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί με πύραυλο από αμερικανικό drone.

Συνεχίζοντας το project «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- ο ιρανός καλλιτέχνης αυτή τη φορά απεικονίζει λευκές σημαίες πάνω από τα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των αναντικατάστατων κτηρίων και τοπίων.

Πρόκειται για μνημεία ισλαμικά: το Μπλε Τζαμί στην Ταυρίδα και το Τζαμί Λουφτολάχ στο Μεϊντάν, τη μεγάλη πλατεία στο Ισπαχάν,  μνημεία της προϊσλαμικής περιόδου της χώρας: τον Μεγάλο Ναό των Ζοροαστρών στο Γιαζντ και την Περσέπολη  και άλλα πολλά.

Η λευκή σημαία την οποία «ύψωσε» ο ιρανός καλλιτέχνης αναδεικνύει το πώς πολιτισμικά μνημεία μιας χώρας και τα οποία ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων μερών: η μνήμη της καταστροφής των δύο Βούδων στο Μπαμιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ή της παρ’ ολίγον ολοσχερούς καταστροφής της Παλμύρας στη Συρία από τον ISIS είναι νωπή.

Μεταφέροντας ένα διακριτικό αλλά ισχυρό μήνυμα, οι σημαίες υπογραμμίζουν πώς σημαντικά στοιχεία της ιστορίας και της κουλτούρας μιας χώρας μπορούν να βρεθοὐν στα πυρά μεταξύ αντιμαχόμενων εθνών. Στην ουσία, η «Ειρήνη» στοχεύει να εκφράσει τη σημασία αυτών των τόπων και να διαδώσει το μήνυμα ότι η απώλεια τους θα ήταν μια τραγωδία όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για την κοινή ανθρώπινη ιστορία μας.

Πηγή ΑΠΕ/ Φωτογραφίες: © Mohammad Hassan Forouzanfar