Ορίζοντας/ Κάθετα

Λευκή σημαία υποταγής στην Εκκλησία

Όπως ήδη αναφέρθηκε συμβολική έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά ανέλαβε ο ιρανός καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ μετα την  δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία απείλησε να βάλει στον στόχο, μεταξύ άλλων, και ιστορικά μνημεία του Ιράν. Συνεχίζοντας το project «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- ο ιρανός καλλιτέχνης αυτή τη φορά απεικονίζει λευκές σημαίες πάνω από τα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των αναντικατάστατων κτιρίων και τοπίων.

Στην Κύπρο δεν υψώνουμε τέτοιες σημαίες ειρήνης αν και απειλούνται το ίδιο πολιτιστικά μνημεία και περιβάλλον. Όχι μόνο από εξωτερικούς έχθρους. Όχι μόνο από την Κατοχή.

Τέτοιες σημαίες δεν θα απασχολούσαν εκείνους που κτίζουν σε θαλασσινές σπηλιές, σε περιοχες Natura, σε παραλίες ή θέλουν να κτίσουν καθεδρικούς σε δημόσιους κήπους, να κτίσουν ξενοδοχεία σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ή, το πιο πρόσφατο, να  απειλούν με το έτσι θέλω να επέμβουν σε υφιστάμενα μουσεία για να τα «μετατρέψουν» όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος για το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου ), με το Υπουργείο Μεταφορών όπου υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων να σιωπά, ενώ ο άλλος “αρμόδιος” για τη πολιτιστική μας κληρονομιά, ο “Υπουργός Πολιτισμού” υπόβαλλε πρόσφατα τα σέβη του στον Αρχιεπίσκοπο,πήρε και την εικονούα του και μάλλον δεν ευκαιρεί να δηλώσει κάτι.

Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Στην περίπτωση μας λοιπόν λευκή σημαία, όχι ειρήνης αλλά παράδοσης και υποταγής  ύψωσε αυτή η Κυβέρνηση και κάποια κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ) απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο, στα εκκλησιαστικά και όχι μόνο συμφέροντα.

Αντώνης Γεωργίου