Λευκωσία: Ε/κ και Τ/κ ζήτησαν επανέναρξη διαπραγματεύσεων και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δικοινοτική εκδήλωση για την ειρήνη και την λύση του Κυπριακού, με την αξίωση «να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι» πραγματοποίησαν το Σάββατο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μέλη 108 οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, συντεχνιών και ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, Ελληνοκύπριοι συγκεντρώθηκαν στην οδό Σαλαμίνος, κοντά στην είσοδο της τάφρου της Πύλης Αμμοχώστου και Τουρκοκύπριοι στο πάρκο της τάφρου δίπλα από την Πύλη Κερύνειας, στην κατεχόμενη Λευκωσία, και πορεύτηκαν παράλληλα προς το οδόφραγμα του Ορφέα.

Εκεί, εκπρόσωποι των διοργανωτών, επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ με το οποίο ζητούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ζητούν επίσης τη διάνοιξη κι άλλων οδοφραγμάτων στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι είναι ένα αίτημα που παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και χρόνια.

277175602 10166103117685181 7812588827545045742 N

Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η δράση αυτή είναι η αρχή μιας σειράς προσπαθειών προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ.

Ε/κ και Τ/κ διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για μια Κύπρο επανενωμένη, χωρίς ξένα στρατεύματα και διαχωριστικές γραμμές.

Συμβολικά, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, άφησαν ελεύθερα στον αέρα λευκά μπαλόνια και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής με την ευχή να επανενωθεί σύντομα η Λευκωσία και όλη η Κύπρος.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την εκδήλωση. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «ειδικά την περίοδο τούτη που υπάρχει αδιέξοδο από το 2017 και αυτό το αδιέξοδο εργαλειοποιείται από την Τουρκία για να ενισχύει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, υπάρχει ανάγκη μέσα από δραστηριότητες και δράσεις επαναπροσέγγισης να κρατούμε τη φλόγα της ελπίδας για τη λύση αναμμένη για αυτό και είμαστε στο οδόφραγμα».

Πρόσθεσε ότι αίτημά μας είναι «να ανοιχθούν κι άλλα οδοφράγματα για να βοηθηθεί περισσότερο η επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά περισσότερο για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια για να λυθεί το Κυπριακό και αυτό που προέχει σήμερα είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που βελτιώνουν την καθημερινότητα της ζωής Ε/κ και Τ/κ δεν είναι υποκατάστατο της λύσης, ωστόσο, είναι μια δεδομένη θέση του ΑΚΕΛ, ότι με τέτοια ΜΟΕ βοηθούμε και στην ενίσχυση της επικοινωνίας σε διάφορες πτυχές της ζωής Ε/κ και Τ/κ».

«Ασφαλώς το βασικό είναι να διατηρούμε την φλόγα της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού αναμμένη ειδικά τώρα που υπάρχει μια μεγάλη απαισιοδοξία λόγω του αδιεξόδου και της όλης συμπεριφοράς της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.