Λευτέρης Πολυδώρου: Οι ορεινές κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν φωνή στη Βουλή

Τα στεγαστικά σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση περιλαμβάνουν αρκετές πρόνοιες οι οποίες θα αποκλείσουν νέους από τη βοήθεια, δηλώνει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής στη Λευκωσία με το ΑΚΕΛ, Λευτέρης Πολυδώρου. Υποδεικνύει επίσης ότι για να παραμείνουν οι νέοι στις ορεινές και ακριτικές κοινότητες, θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας απασχόλησης και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Ως συντονιστής – επιθεωρητής του ΑΓΟ στη Λευκωσία, επισημαίνει ότι απαιτείται η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες για να μπορέσει το ΑΓΟ να προσφέρει ακόμα περισσότερο στο μαζικό αθλητισμό.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να κατέλθετε υποψήφιος βουλευτής;

Σαν άτομο ήμουν πάντα πολιτικά ενεργός. Από μικρός έβλεπα τις κοινωνικές ανισότητες και την αδικία. Από παιδί με προβλημάτιζαν οι αιτίες που τις δημιουργούσαν. Πάντα έβλεπα το κάθε πρόβλημα σαν δικό μου πρόβλημα και την επίλυσή του σαν δική μου ευθύνη. Πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρχουν στη Βουλή άτομα του αθλητισμού με επιστημονική γνώση και εμπειρία, τα οποία να είναι ενεργά και να γνωρίζουν τα προβλήματα. Επίσης οι ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν φωνή στη Βουλή και τα προβλήματά τους να βρουν έκφραση από κάποιον που τα ζει. Με την ιδιότητα του κοινοτάρχη αλλά και του κατοίκου, καθώς ζω στην Τεμβριά, στη Σολέα, νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω.

Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί ο μαζικός αθλητισμός;

Θεωρώ ότι ο μαζικός αθλητισμός στην Κύπρο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει είναι οι γυμναστές του. Στο πρόγραμμα απασχολούνται αποκλειστικά πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με πολύ υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης στα διάφορα αντικείμενα, ενώ καλύπτει πάρα πολλά προγράμματα και σχεδόν όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Η πανδημία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αλλά έχει ανοίξει και καινούργιους δρόμους. Οι γυμναστές μας έχουν πλέον εξοικειωθεί με τη χρήση της τεχνολογίας, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια. Εκείνο που απαιτείται είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες για να στηριχθούν τα προγράμματα και να μπορέσει το ΑΓΟ να προσφέρει ακόμα περισσότερο. Μετά την επιτυχή ένταξη προγραμμάτων καλοκαιρινής ενασχόλησης για παιδιά, γίνεται σχεδιασμός για να ξεκινήσουν προγράμματα τα οποία να απευθύνονται σε οικογένειες (γονείς με τα παιδιά τους) και προγράμματα αθλητισμού στη φύση, με τη μορφή μονοήμερων ή πολυήμερων εκδρομών και κατασκηνώσεων.

Τα νέα στεγαστικά σχέδια για ορεινές και ακριτικές περιοχές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της αστυφιλίας, ή χρειάζονται κι άλλα να γίνουν για να επιστρέψει ο κόσμος στην ύπαιθρο;

Οποιαδήποτε σχέδια δίνουν βοήθεια και κίνητρο σε νέους για να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο είναι καλοδεχούμενα. Τα νέα στεγαστικά σχέδια περιλαμβάνουν κοινότητες οι οποίες είχαν μείνει έξω από προηγούμενα σχέδια, κάτι που είναι θετικό. Περιλαμβάνουν όμως αρκετές πρόνοιες, οι οποίες θα αποκλείσουν νέους από το να καταφέρουν να πάρουν αυτή τη βοήθεια. Να αναφέρω σαν παράδειγμα το γεγονός ότι δεν μπορούν να αιτηθούν τη βοήθεια άτομα τα οποία έχουν εξασφαλίσει άδεια να κτίσουν σε αγροτικό τεμάχιο, παρόλο που αυτό γειτνιάζει με την οικιστική ζώνη και εξυπηρετείται από το δίκτυο υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης της κοινότητας. Πρέπει δηλαδή από πλευράς του κράτους να καταβληθεί προσπάθεια τα σχέδια που εκπονούνται να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο γίνονται και όχι να γίνονται για σκοπούς επικοινωνιακούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια είχαν τύχει βοήθειας πέραν των δεκαεπτά χιλιάδων οικογενειών, ενώ σε ολόκληρη τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη οι οικογένειες που έχουν τύχει βοήθειας ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. Πέραν από τη στέγαση, ο τομέας της απασχόλησης και των υπηρεσιών θα πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής από το κράτος εάν θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στην ύπαιθρο και να καταφέρουμε και άλλους να επιστρέψουν. Το ζήτημα του δρόμου είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί την περιοχή Σολέας – Μαραθάσας και γενικά τις ορεινές κοινότητες, καθώς θα διευκολύνει τα μέγιστα τους κατοίκους και θα κάνει το δρόμο πιο ασφαλή. Είναι ένας από τους δρόμους με τη μεγαλύτερη συχνότητα θανατηφόρων ατυχημάτων και τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι της περιοχής. Ο δρόμος έχει εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Να θυμίσω ότι το 2017, σε συγκέντρωση που έγινε στη Γαλάτα, ο ίδιος ο Πρόεδρός μας είπε ότι ο δρόμος θα κατασκευαστεί το 2019- 2021. Ελπίζω η τωρινή εξαγγελία να υλοποιηθεί όπως εξαγγέλθηκε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy