Λίφτινγκ στη Λαϊκή Γειτονιά της Λάρνακας

Μπήκαν στην παραδοσιακή συνοικία τα συνεργείαΣε διαδικασία πλήρους ανάπλασης έχει μπει η Λαϊκή Γειτονιά της Λάρνακας, στην οποία έχει «μετακομίσει» το έργο ανάπλασης δρόμων στο κέντρο της πόλης.

Τα συνεργεία είναι ήδη σε πλήρεις ρυθμούς υλοποίησης ενός έργου που θα δώσει νέα πνοή σε μια από τις πιο παλιές συνοικίες της πόλης, η οποία χρειαζόταν επειγόντως αναβάθμιση. Εάν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης του συγκεκριμένου έργου που εκτελέστηκε σε τμήμα της οδού Ερμού και παράδρομους, η Λαϊκή Γειτονιά θα γίνει αγνώριστη, μια μοντέρνα κυψέλη στην καρδιά της πόλης, με πλακόστρωτα, πράσινο και αστικό εξοπλισμό σε συνέχεια άλλων έργων που ήδη έχουν γίνει.

Η δεύτερη φάση του έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ» στο κέντρο της Λάρνακας αφορά σε εργασίες στις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροειδή και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα. Λόγω της έναρξης των έργων, έχουν γίνει και ειδικές οδικές ρυθμίσεις με κύρια το προσωρινά άνοιγμα της πλατείας Ερμού για αυτοκίνητα.

Οι οδοί αυτές συνδέονται με τη Λαϊκή Γειτονιά και την εμπορική οδό Παύλου Βαλσαμάκη, η οποία συνδέει την παραλιακή λεωφόρο των Φοινικούδων με την πλατεία Αγίου Λαζάρου.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα ως εξής:

  1. Πλατεία του Τζαμί Κεμπίρ που βρίσκεται απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και μέρος των οδών Τουράν, Αγκύρας, Χατζή Ιμπραχήμ, Σαΐντ Μεχμέτ Αγά, Τανζιμάτ και Πιγιαλέ Πασά, που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό περίπου 2.540 τ.μ.
  2. Οδοί Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 1.380 τ.μ.
  3. Οδός Αγίου Λαζάρου πλησίον του ναού με βορειοδυτική κατεύθυνση, που καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 2.200 τ.μ.
  4. Οδός Αρμενικής Εκκλησίας, οδός Κορδιγκτώνος και μέρη των οδών Ερμού και Βασιλέως Ευαγόρου, που είναι οι βορειότερες οδοί, βρίσκονται στο άκρο του έργου και καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό περίπου 3.611 τ.μ.

Όλοι οι δρόμοι θα κατασκευαστούν από γκρι κυβόλιθους, ενώ η διαγράμμιση θα γίνει με πλάκες από διαβασικό πέτρωμα, οι οποίες θα τοποθετηθούν στην ανάλογη ασφαλτική βάση. Θα τοποθετηθούν επίσης κατάλληλες πλάκες για όδευση ΑμεΑ και ανάλογες ράμπες σε όλα τα τμήματα του έργου. Στο χώρο της πλατείας και στο τελευταίο τμήμα του έργου (οδοί Αρμενικής Εκκλησίας κλπ) προγραμματίζεται να τοποθετηθούν ποδηλατοστάτες για προώθηση της κυκλοφορίας με ποδήλατο από και προς την περιοχή.

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Kedris Construction Ltd & S. Hadjichristofi Construction Ltd και το ποσό του συμβολαίου ανέρχεται στα €2.126.199,10 + ΦΠΑ. Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η σύμβαση είναι διάρκειας 18 μηνών, αλλά παρατηρείται κάποια καθυστέρηση από την πρώτη φάση.

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα δώσει τη μορφή μιας τεράστιας πλατείας στην καρδιά της Λάρνακας, η οποία θα εκτείνεται από το Μεσαιωνικό Κάστρο και θα φτάνει μέχρι την οδό Ερμού. Αυτό θα γίνει κατορθωτό με την τοποθέτηση πλατειακού χαρακτήρα οδοστρώματος με κυβόλιθους σε κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι έτσι θα συνδεθούν ομοιογενώς με τις πλατείες και τμήματα δρόμων που ήδη έχουν πάρει αυτή τη μορφή. Βασικός στόχος είναι η προβολή / ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής και κοινωνικής αξίας του εμπορικού κέντρου, καθώς και η προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής. Πέραν από την πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος, προβλέπονται επίσης ανακατασκευή των πεζοδρομίων, εργασίες υπογειοποίησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, φύτευση και εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού.

Τάσος Περδίος