Θέα/ Ορίζοντας

Light⎯⎯Breathing της Μικέλλας Ψαρά

Αναδρομική έκθεση της Μικέλλας Ψαρά παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας σε επιμέλεια Ευαγόρα Βανέζη. Ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι της Νάταλυ Σάββα (Studio naama), των γραφικών ο Άκης Ιωαννίδης και σύμβουλος η Αντρέ Ζιβανάρη.

IMG 1433ΦΦ

Όπως αναφέρει ο επιμελητής: «Η αναδρομική έκθεση της Μικέλλας Ψαρά “Light⎯⎯Breathing” προτείνει μια περιδιάβαση ανάμεσα σε ζωγραφικά έργα, σε επιτοίχια έργα από διάφορα υλικά, αλλά και αέρινες εγκαταστάσεις. Μεγάλος αριθμός έργων δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Οι αναζητήσεις της εικαστικού μέσα στα χρόνια την οδηγούν από την αφαιρετική ζωγραφική στην εξερεύνηση των συμβολικών πεδίων αρχαίων πολιτισμών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, και ακολούθως στη φιλοσοφία του φωτός της ιαπωνικής κουλτούρας. Αναπτύσσοντας δικές της τεχνικές, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί μόνο φυσικά υλικά όπως χειροποίητο χαρτί και κερί. Διαχρονικά μπαίνει σε ένα συνεχές παιχνίδι με τις οργανικές ιδιοσυγκρασίες των υλικών, αναδεικνύοντας μέσα από την αλληλεπίδραση τους εικόνες φευγαλέας ομορφιάς που είναι ήδη καταγεγραμμένες στο ψυχισμό μας.

Ο τίτλος της έκθεσης τονίζει τη βιωματική πτυχή της δημιουργικής διαδικασίας της Ψαρά, αφού φέρνει μαζί τις έννοιες του φωτός και της αναπνοής ως μετασχηματιστικές δυνάμεις

που μας φέρνουν σε επαφή με τον εσώτερο μας εαυτό αλλά και με το «θείο». Τα έργα της τονίζουν ολοένα και περισσότερο την μεταβλητότητα της ύλης και γίνονται αντανακλάσεις του εφήμερου της φύσης. Στο σύνολο τους δημιουργούν μια εικαστική αφήγηση που μας προσκαλεί να περιπλανηθούμε στο χώρο με μια εντονότερη αίσθηση του περάσματος του χρόνου, της συνεχούς εναλλαγής και του ατέρμονου παιχνιδιού του γίγνεσθαι.»

H Μικέλλα Ψαρά γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1976 – 1981) στα εργαστήρια των Δημήτρη Μυταρά, Γιώργο Μαυροίδη και Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής για δύο χρόνια. Έχει παρουσιάσει εφτά ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί Γκλόρια, Rembrandt και Αργώ και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Το 2009 σειρά έργων της εγκαταστάθηκε στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

IMG30103 1 ΦΦcopy

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Λεωφόρος Αθηνών, Πλατεία Ευρώπης, 6022 Λάρνακα

Μέχρι 17 Ιουνίου 2023

Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 13:00 και 16:00 – 19:00

Σάββατο, 10:00 – 13:00

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy