Το ποσοστό των εσόδων από την παραγωγή φυσικού αερίου θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50% για την Κυπριακή Δημοκρατία και το υπόλοιπο ποσοστό θα πηγαίνει στις εταιρείες σύμφωνα με τα σενάρια, ανέφερε ο Διευθυντής της εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Δημήτρης Φεσάς είπε ότι τα ποσοστά της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από τις τελικές τιμές. Πρόσθεσε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις εταιρείες έγινε αναπροσαρμογή του συμβολαίου στο οικονομικό σκέλος και στο αναθεωρημένο συμβόλαιο υπάρχουν δεσμευτικά ορόσημα που δίνουν τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει το συμβόλαιο.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Φυσάς τόνισε ότι η χθεσινή ανακοίνωση για την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δις δολάρια για περίοδο 18 ετών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σημείωσε ότι χρειάζονται ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι η κοινοπραξία να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση. Όπως είπε η κοινοπραξία πρέπει να προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση και εκτιμάται ότι η απόφαση των εταιρειών θα ληφθεί το 2022 και τα πρώτα έσοδα από το φυσικό αέριο αναμένονται το 2025.