Λιγότεροι από τους μισούς νοσηλευτές εμβολιάστηκαν – Στο 75% οι γιατροί

Συνεχίζεται ο απόηχος της άρνησης πολλών επαγγελματιών υγείας να εμβολιαστούν - Τι αναφέρουν ΟΚΥπΥ, Νοσηλευτές, Γιατροί και Ασθενείς

Μέχρι σήμερα εμβολιάστηκε το 75% των γιατρών και περίπου το 45% των νοσηλευτών στα νοσοκομεία, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ.

Ο Πάμπος Χαριλάου σημείωσε ότι ο οργανισμός προχωρεί σε στοχευμένες ενέργειες ώστε να πείσει τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν.

Πρόσθεσε ότι αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Κύπρο. Ο κύριος Χαριλάου είπε επίσης ότι δεν έχουν εμβολιαστεί όσοι έχασαν τη ζωή τους με κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης δήλωσε ότι η συντεχνία τάσσεται υπερ των εμβολιασμών και παροτρύνει όλους τους πολίτες να το πράξουν για να ελεγχθεί η πανδημία. Ο κύριος Πετέλης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των ασθενών που νοσηλεύονται, από τους επαγγελματίες υγείας που δεν εμβολιάστηκαν.

Νοσηλευτές ΠΑΣΥΔΥ: Πρέπει να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας 

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εμβολιαστούν, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να το κάνει, σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης. Πρόσθεσε ότι όσοι νοσηλευτές δεν εμβολιάστηκαν έχουν διάφορες απόψεις. Ταυτόχρονα ο κύριος Αργυριδης απεύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να εμπλέξει και τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΠΑΣΥΚΙ: Δεν πρέπει να στοχοποιείται κανείς

Όσον αφορά τους γιατρούς ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι πρέπει να γίνουν πολλοί εμβολιασμοί και γρήγορα. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται κανένας και πρόσθεσε ότι και τα ΜΜΕ ασκούν επιρροή στο σύνολο των πολιτών με την μετάδοση διαφόρων ειδήσεων για τα εμβόλια.

Ο κύριος Κούμας είπε επίσης ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, ενώ θα πρέπει οι αρμόδιοι να λύσουν τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν και να εξετάσουν τους λόγους που κάποιοι ακόμη αρνούνται να εμβολιαστούν.

Επιλέγουν εμβόλιο οι χρόνιοι ασθενείς

Δικαίωμα στην επιλογή του εμβολίου αποκτούν και οι χρόνιοι ασθενείς.

Επίσης θα μπορούν να διευθετούν τα ραντεβού τους όπως και οι υπόλοιποι πολίτες μέσω της «πύλης εμβολιασμών», σε ημερομηνίες και ώρες που θα ανακοινώνονται επίσημα από το υπουργείο Υγείας.

Βάσει της διαδικασίας μέσω της πύλης εμβολιασμού θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από όλες τις εταιρείες, ώστε ο ασθενής να επιλέξει, εάν φυσικά προλάβει, το εμβόλιο που επιθυμεί.

Σχολιάζοντας ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ασθενών Χαράλαμπος Παπαδόπουλος δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι η ειδική επιτροπή για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, αναθεώρησε την αρχική της απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες των μεταμοσχευμένων ατόμων τα οποία μάλιστα είχαν αποστείλει μέσω δικηγόρου επιστολή-προειδοποίηση στον υπουργό Υγείας απαιτώντας ίση μεταχείριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο κύριος Διονυσίου κάλεσε τους χρόνιους ασθενείς αν δεν προλάβουν το εμβόλιο της επιλογής τους να επιλέξουν κάποιο άλλο αφού ο στόχος είναι ο εμβολιασμός.

Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στα νοσοκομεία ώστε οι ασθενείς να νοιώθουν ασφάλεια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.