Λιμάνι Λεμεσού: Τύμπανα για νέες αυξήσεις-φωτιά στις ταρίφες


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δεν διορθώθηκε η παράξενη ρήτρα που έφτασε ξανά στο 16,8%

Τύμπανα για νέες αυξήσεις-φωτιά στις ταρίφες χτυπούν ξανά στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι Λεμεσού, αφού δεν διορθώθηκε η παράξενη ρήτρα στα συμβόλαια ενώ ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία εκτοξεύτηκε ξανά στο 16,8%.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι ιδιώτες διαχειριστές ανακοίνωσαν αυξήσεις στις ταρίφες μέχρι 96%, επικαλούμενοι μια ρήτρα την οποία έβαλε η κυβέρνηση στα συμβόλαια τα οποία υπογράφτηκαν κατά την ιδιωτικοποίηση των εργασιών στο λιμάνι της Λεμεσού και η οποία συνδέει τις ταρίφες με τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρήτρα κρίθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως προβληματική και παράξενη, αφού τα δύο θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους, δεν αναθεωρήθηκε.

Απλά η κυβέρνηση «αγόρασε» τον μπελά για φέτος, αφού συμφώνησε με τις εταιρείες να περιοριστεί η αύξηση των ταρίφων σε ποσοστό μέχρι 10% (αντί 16,6% που ανήλθε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία) και το κράτος να αναλάβει να αποπληρώσει δάνεια των ιδιωτών ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα τα νέα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει ξανά η ίδια συζήτηση, αφού ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία εκτοξεύτηκε πάλι στο 16,8%.

Δεν εντόπισε τίποτα μεμπτό ο Γενικός Εισαγγελέας

Σημειώνεται ότι μετά τις αποκαλύψεις σε σχέση με την παράξενη ρήτρα, η οποία προστέθηκε από την κυβέρνηση στα συμβόλαια τα οποία υπογράφτηκαν με τους ιδιώτες διαχειριστές, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη ζητώντας του να μελετήσει την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα όσα καταγγέλθηκαν στη Βουλή, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο στοιχειοθετούνται οποιεσδήποτε ευθύνες για τις ζημιές εκατομμυρίων που έχει υποστεί το κράτος και η οικονομία από τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι Λεμεσού.

Παρά ταύτα ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι δεν έχει εντοπίσει «οτιδήποτε που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη ποινικής διερεύνησης για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα».

Επισημαίνεται πως όταν συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία έστειλε γραπτώς σειρά παρατηρήσεων για «πρόνοιες ετεροβαρείς υπέρ των αναδόχων», αλλά δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας Γ. Σαββίδης στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παραδέχθηκε ότι στο στάδιο του ελέγχου των συμβολαίων έγιναν «παρατηρήσεις (από τη Νομική Υπηρεσία προς την κυβέρνηση), για κάποιες νομικές πτυχές». Παρά ταύτα έδωσε πλήρη κάλυψη προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι οι υπό αναφορά παρατηρήσεις «δεν αφορούν ζητήματα που άπτονται ποινικών ευθυνών».

Ως εκ τούτου ο φάκελος για τις βαρύτατες ευθύνες οι οποίες υπάρχουν σε σχέση με τις ζημιές εκατομμυρίων που έχει υποστεί το κράτος και η οικονομία από τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι Λεμεσού πέρασε στα… ανεξιχνίαστα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.