Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας: Ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο

Τι προβλέπει το τελικό Master Plan της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο και όχι μόνο προνοεί το τελικό Master Plan της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Το αναθεωρημένο και τελικό στρατηγικό σχέδιο παρουσιάστηκε στις 25 Αυγούστου 2021 στον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα και στην Επιτροπή Πολεοδομίας του δήμου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας Kition, Πάνο Αλεξάνδρου και με πιο τεχνικούς όρους από τους Έλληνες και Ισπανούς μελετητές – σχεδιαστές.

Ως γνωστό, η διαδικασία βρίσκεται στο παρόν στάδιο στο μεταβατικό στάδιο της μεταβίβασης της διαχείρισης των χώρων από την Αρχή Λιμένων στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2022 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα έργα με αφετηρία την αναπαλαίωση της αποβάθρας της μαρίνας. Το τελικό Master Plan θα παρουσιαστεί δημόσια τον Οκτώβριο.


Τα σχέδια στις τέσσερις φάσεις

Το έργο της ενοποιημένης ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας θα εκτελεσθεί σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημοσίων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της μαρίνας. Όπως εκτιμά ο Δήμος Λάρνακας, η φάση αυτή θα προσφέρει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο στην πόλη, αφού θα ενοποιήσει συγκεκριμένα τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων. Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστούν κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτίριο εισόδου στο λιμάνι, κτίριο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και ο τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας, υποδομές που θα καταστήσουν την πόλη έναν τουριστικό κόμβο.

Κατά τη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν στην περιοχή μαρίνας κτίρια τα οποία θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους ψυχαγωγίας και χώρους στάθμευσης. Επίσης θα δημιουργηθεί κτίριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών. Επιπρόσθετα, προτείνεται η δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου, το οποίο θα αποτελείται από γραφείο και χώρους εκπαίδευσης. Τέλος, θα ανεγερθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και τη μαρίνα, το οποίο θα περιλαμβάνει beach club και χώρους στάθμευσης.


Στην τρίτη φάση, στην περιοχή της μαρίνας θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτίριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών, όπου θα υπάρχουν οροφοδιαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα ανεγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο. Στη βόρεια πλευρά θα ανεγερθεί ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώρος στάθμευσης. Θα υπάρχουν βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμοί ΑΗΚ, υπηρεσίες μαρίνας, κτίριο συντήρησης και επισκευής σκαφών και εργαστήρια και αποθήκες για εξοπλισμό σκαφών.

Κατά την τέταρτη και τελευταία φάση θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας. Επίσης θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτίρια, ενώ στην περιοχή λιμανιού θα προστεθούν νέες αποθήκες.

Οι μελετητές τόνισαν ότι το έργο στην ολότητά του διακατέχεται από  πράσινη αντίληψη, η οποία διέπει την κατασκευή και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απαραίτητες παράμετροι για μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, τόσο κατά την υλοποίησή του όσο και μεταγενέστερα, μετά την παράδοσή του.


Μετά το πέρας της παρουσίασης, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings καθώς και τους μελετητές για την ενημέρωση και τόνισε ότι το Master Plan καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες της πόλης της Λάρνακας. «Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί ένα έργο που πρόκειται να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου», είπε ο κ. Βύρας, διαβεβαιώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε η εν λόγω επένδυση να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των κατοίκων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.  «Το Master Plan αυτό αποτελεί μια πρόταση που θα προσδώσει στην πόλη της Λάρνακας ουσιαστική ώθηση αλλά και πρωταγωνιστική θέση, τόσο σε ολόκληρη τη χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αναμορφώνοντας ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριορίστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή λιμανιού και μαρίνας», υπογράμμισε επίσης ο κ. Βύρας.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.