Λίμνη Παραλιμνίου: Απαγόρευση κυνηγιού και σκοπευτηρίου

Επιστολή Καδή σε Νουρή μετά τον εντοπισμό νεκρών φλαμίνγκο

Την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού στη Λίμνη Παραλιμνίου καθώς και την έναρξη διαδικασιών για μετεγκατάσταση του σκοπευτηρίου σε άλλο χώρο ζητά ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, με αφορμή τον εντοπισμό νεκρών φλαμίνγκο εντός της λίμνης.


Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Κ. Καδή προς τη Βουλή, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση η οποία υποβλήθηκε από τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, με βάση τις αναφορές της Υπηρεσίας Θήρας «ο θάνατος των υπό αναφορά πτηνών φαίνεται να έχει επέλθει από δηλητηρίαση που σχετίζεται με την κατάποση σκαγιών μόλυβδου, τα οποία πιθανόν να προέρχονται από το σκοπευτήριο». Αναφέρεται επίσης ότι «η εκδοχή αυτή ενδυναμώνεται από την έκθεση αποτελεσμάτων δειγματοληψίας και ανάλυσης μόλυβδου σε δείγματα χώματος/ιζημάτων από τη Λίμνη Παραλιμνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου έργου LIFE IP PHYSIS», καθώς και ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στις Αλυκές Λάρνακας, όπου το εκεί σκοπευτήριο έχει παύσει τη λειτουργία του εδώ και χρόνια, αλλά συνεχίζουν να παρατηρούνται προβλήματα λόγω της ύπαρξης σκαγιών στα υποστρώματα της λίμνης.

«Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν είναι δυνατή η ταύτιση των σκαγιών με τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου σκοπευτηρίου, δεδομένου ότι τα πτηνά μετακινούνται μεταξύ των υγροτόπων. Ωστόσο θέση του Υπουργείου Γεωργίας είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά η συνύπαρξη της προστατευόμενης περιοχής και της εν λόγω δραστηριότητας και να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό, εναλλακτικός χώρος εγκατάστασης του σκοπευτηρίου», όπως αναφέρεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «τμήματα του υπουργείου έχουν λάβει αρκετά παράπονα από περιοίκους για φυσίγγια εντός των ιδιωτικών αυλών τους και για πρόκληση γενικής οχληρίας» λόγω του κυνηγιού. Ως εκ τούτου, προστίθεται, το Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι «η απαγόρευση του κυνηγιού, πέρα από την περιβαλλοντική πτυχή, αφορά και την ασφάλεια των πολιτών».

«Με βάση τα πιο πάνω, ο Υπουργός Γεωργίας έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με την παράκληση όπως διερευνήσει το θέμα και, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι εν λόγω δραστηριότητες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ΖΕΠ και στα είδη που προστατεύονται, προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού στη Λίμνη Παραλιμνίου και την έναρξη διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση του σκοπευτηρίου σε κατάλληλο χώρο», αναφέρεται.


Δηλητηρίαση από σκάγια

Η Υπηρεσίας Θήρας εκτιμά ότι ο θάνατος των φλαμίνγκο επήλθε από δηλητηρίαση που σχετίζεται με την κατάποση σκαγιών μόλυβδου. Αναφέρεται επίσης ότι «η εκδοχή αυτή ενδυναμώνεται από την έκθεση αποτελεσμάτων δειγματοληψίας και ανάλυσης μόλυβδου σε δείγματα χώματος/ιζημάτων από τη Λίμνη Παραλιμνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου έργου LIFE IP PHYSIS».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.