Λιμουζίνες σε αξιωματούχους για εκδρομές με την οικογένειά τους

Θύελλα αντιδράσεων για το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει το δικαίωμα χρήσης του υπηρεσιακού οχήματος επί 24ώρου βάσεως με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε ακόμη επτά κρατικούς αξιωματούχους, πέραν των 28 που απολαμβάνουν σήμερα αυτό το δικαίωμα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε ότι: «Θεωρήσαμε προκλητική την προσπάθεια που έγινε το 2019 για να δοθεί στους ΓΔ των Υπουργείων το προνόμιο να πηγαίνουν στο σπίτι τους με κρατική λιμουζίνα. Θεωρούμε σκανδαλώδη τη νέα προσπάθεια για να έχουν κρατική λιμουζίνα για να πηγαίνουν εκδρομές με την οικογένειά τους».

Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έγραψε ότι: «Τη νοοτροπία που θέλει τον δημόσιο υπάλληλο βάρος στους ώμους των πολιτών αντί υπηρέτη τους (civil servant), πρέπει να την πολεμήσουμε με πάθος αν θέλουμε μια υγιή δημόσια υπηρεσία και ένα υγιές κράτος». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Βουλή θα «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», προκρίνοντας ουσιαστικά την καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Οι νέοι κανονισμοί οι οποίοι κατατέθηκαν από την κυβέρνηση στη Βουλή, επαναφέρουν το δικαίωμα χρήσης του υπηρεσιακού οχήματος επί 24ώρου βάσεως για τους προέδρους της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, τους Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Υφυπουργείων και της Βουλής, τον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Επίτροπο Προεδρίας και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι από το 2016 το δικαίωμα χρήσης του υπηρεσιακού οχήματος επί 24ώρου βάσεως περιορίστηκε στους ακόλουθους αξιωματούχους: Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Γενικό Εισαγγελέα και βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Γενικό Ελεγκτή, πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής, υπουργούς, υφυπουργούς παρά τω Προέδρω, κυβερνητικό εκπρόσωπο, Αρχηγό Αστυνομίας, Αρχηγό Εθνικής Φρουράς, προϊστάμενο ΚΥΠ και στην Πρώτη Κυρία. Οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιακών οχημάτων μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς εντός και εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας τους.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «πλαίσιο σταδιακής επαναφοράς ωφελημάτων που αναστάλθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης», χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στη νέα κρίση λόγω του κορονοϊού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.