Παράθυρα/ Ορίζοντας

Λίνα Σολομωνίδου: το μακρύ ταξίδι στον χρόνο

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, συνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων «Τοπογραφίες» και με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έκδοση των αυτοβιογραφικών κειμένων της Λίνας Σολομωνίδου, διοργανώνει μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην Κύπρια πεζογράφο.

Η Λίνα Σολομωνίδου (1924-2008) σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως γιατρός στην Κύπρο μέχρι το 1985. Με το ψευδώνυμο Αλίκη Λεμέζη εξέδωσε τις δυο πρώτες νουβέλες της (το 1959 και το 1960 αντίστοιχα). Ακολούθησαν άλλα τέσσερα βιβλία της, η νουβέλα «Ενθάδε κείται» (1964), το μυθιστόρημα «Το Ταξίδι» (1969), το μυθιστορηματικό χρονικό «Βιώματα Κύπρος 1974» (1976), το οποίο σχολιάστηκε θετικά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και το βιβλίο «Αυτοβιογραφικά και άλλα ανέκδοτα κείμενα» (2011).

Πρόκειται για μια συγγραφέα που έκανε αισθητή την παρουσία της κατά τη δεκαετία του 1960, δίνοντας νέους προσανατολισμούς στην κυπριακή πεζογραφία: εισάγει μια νέα πεζογραφική γραφή που διερευνά την ψυχική συμπεριφορά του ανθρώπου σε συνθήκες ύψιστης δοκιμασίας και με την πρωτοποριακή για την κυπριακή λογοτεχνία γραφή της αποδίδει, μέσα από τις ανησυχίες και τα όνειρά των ηρώων της, το κλίμα της κοινωνίας.

Για την πραγμάτευση της σχέσης χώρου και μνήμης στο έργο της Λίνας Σολομωνίδου, μέσα από την πολυπρισματική αξιοποίηση νεωτερικών τεχνικών, εναλλασσόμενων εστιάσεων και μνημονικών μονολόγων, θα μιλήσει στην εκδήλωση η ποιήτρια Νένα Φιλούση. Οι βραβευμένοι συγγραφείς Λουΐζα Παπαλοΐζου και Σταύρος Χριστοδούλου θα καταθέσουν τη δική τους αναγνωστική εμπειρία για το έργο της συγγραφέως, εστιάζοντας στους τρόπους που αυτή επηρέασε το δικό τους έργο.

Παράλληλα, η φωτογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτη θα φωτογραφίσει χώρους τους οποίους επισκεπτόταν η συγγραφέας για να γράψει. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία μίας αναμνηστικής καρτ ποστάλ που θα δοθεί στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αποσπάσματα από το έργο της Λίνας Σολομωνίδου θα διαβάσει η ηθοποιός Έλενα Χειλέτη.

Προαύλιος χώρος 

Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού

(Οικία Επάρχου)

Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 19:30

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.