Λιοντάρι

Το λιοντάρι είναι από τα πιο δυνατά και επιβλητικά θηλαστικά. Έχει μήκος που φτάνει τα 3 μέτρα , ύψος 1 μέτρο και βάρος τα 250 κιλά. Το σώμα του καλύπτεται από γκρίζο-κιτρινωπό χρώμα ή σκούρο καφέ.

Τα αρσενικά έχουν χαίτη που καλύπτει το κεφάλι , τους ώμους και μερικές φορές φτάνει ως την κοιλιά.

Τα λιοντάρια ζουν σε μικρές ομάδες με έναν αρσενικό για αρχηγό και μερικά θηλυκά με τα παιδιά τους.Οι λέαινες μετά από κυοφορία τρεισήμισι μηνών γεννούν από 2 ως 6 μικρά . Τα λιονταράκια θηλάζουν για τρεις μήνες και στους επόμενους εννιά μαθαίνουν να κυνηγούν.

Τα λιοντάρια είναι ζώα τεμπέλικα και προτιμούν να περνούν τον καιρό τους ξαπλωμένα ή μισοκοιμισμένα. Κυνηγούν μόνο όταν πεινούν.Επιτίθονται σε όλα τα ζώα . Προτιμούν όμως τις ζέβρες. Συνήθως κυνηγούν την νύχτα στήνοντας ενέδρα στις πηγές όπου τα ζώα πάνε να ξεδιψάσουν.

Συνήθως επιτίθονται πρώτα τα θηλυκά. Το αρσενικό όμως είναι εκείνο που θα δοκιμάσει το πρώτο κομμάτι . Τα κομμάτια του σκοτωμένου ζώου τα μεταφέρουν σε ένα καταφύγιο όπου τρώνε πρώτα τα εντόσθια.Κάθε επίθεση εξασφαλίζει τροφή για μιά εβδομάδα. Τα κομμάτια κρέας που θα περισσέψουν τα θάβουν στο χώμα για να τα προφυλάξουν από τους γύπες.

Όταν η ομάδα των λιονταριών χορτάσει , κανένα ζώο δεν κινδυνεύει. Το λιοντάρι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Μεμονωμένες επιθέσεις οφείλονται κυρίως σε γέρικα λιοντάρια που αναζητούν έτοιμη λεία στα ζώα ιθαγενών.

Το λιοντάρι είναι γεννημένο για να ζει στην άγρια φύση. Δυστυχώς ο άνθρωπος τις περισσότερες φορές προσπαθεί να αιχμαλωτίσει το λιοντάρι, με σκοπό να το πάρει σε διάφορα πάρκα ή τσίρκα.

Το λιοντάρι είναι από τα πιο δυνατά και όμορφα ζώα και του αξίζει να ζει ελεύθερο στην άγρια φύση.

rnews.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy