Λίστα Γιωρκάτζη – Αλήθειες και ψέματα!Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για άμεση και χωρίς επεξεργασία δημοσιοποίηση της περιβόητης λίστας Γιωρκάτζη κρύβει πολλές σκοπιμότητες, οικονομικές και πολιτικές, και δεν απαντά στο πάγιο αίτημα του λαού για την αλήθεια και το δίκαιο της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Ανεξαρτήτως λαθών και παραλείψεων που μεσολάβησαν, η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη ως έχει, χωρίς επεξεργασία, αποτελεί καραμπινάτη παρανομία εκ μέρους της πλειοψηφίας της Βουλής, γιατί στη λίστα αυτή δεν περιλαμβάνονται μόνο πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) αλλά και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εταιρείες. Παραβιάζεται και το τραπεζιτικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα κάθε ατόμου. Η Βουλή και κατ΄ επέκταση οι βουλευτές και τα κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι ψήφισαν παράνομα παρ’ όλες τις γνωματεύσεις, τόσο του Γενικού Εισαγγελέα όσο και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.


Η απορία μάλιστα μεγαλώνει, γιατί δεν αποδέχθηκαν πρόταση του ΑΚΕΛ για δημοσιοποίηση της λίστας μετά από δεκαπέντε ημέρες και αφού τύχει επεξεργασίας και επικαιροποίησης των στοιχείων, ώστε να παραμείνουν μόνο τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Άξιον απορίας!

Γνωρίζουν οι πάντες ότι τυχόν δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη ως έχει θα ακολουθήσει καταιγίδα αγωγών και η οποιαδήποτε πιθανότητα διαλεύκανσης αυτού του τεράστιου οικονομικού εγκλήματος τελειώνει οριστικά.

Αλήθεια όμως, η λίστα Γιωρκάτζη είναι η μόνη και μοναδική; Παρόμοια λίστα ετοιμάστηκε και στο παρελθόν. Η πρώτη με δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων το 2015 και η δεύτερη αφορά και πάλι δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων το 2018.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πόρισμα για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, του οποίου τα πορίσματα αναμένονται. Από τις συγκεκριμένες λίστες, καθώς και από τα πορίσματα του Συνεργατισμού, μπορεί να φωτιστούν σε ένα βαθμό οι ευθύνες για το οικονομικό έγκλημα και να πληρώσουν κάποιοι. Δυστυχώς και αυτό αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τον κυπριακό λαό. Έγινε ένα οικονομικό έγκλημα – τραπεζιτικό και παρ’ όλες τις πομπώδεις διακηρύξεις των κυβερνώντων αλλά δυστυχώς και της τυφλής δικαιοσύνης, τους έβαλαν από τη μια πόρτα και τους έβγαλαν από την πίσω πλήρως αθώους.

Υπάρχουν φόβοι για κουκούλωμα σκανδάλων και διαπλοκής. Το οικονομικό σύστημα με μεγάλες διασυνδέσεις με το πολιτικό σύστημα κατορθώνει συνεχώς να διαφεύγει και να φορτώνει την κρίση και τα προβλήματα στους πολιτικούς και στο πολιτικό σύστημα.

Το 1991 φόρτωσαν την κυπριακή οικονομία με 18 δις ευρώ κλοπή από τις τσέπες του λαού μας, το ίδιο και το 2013 με το τραπεζιτικό έγκλημα. Όλοι είναι οι ίδιοι και έχουν και όνομα και επίθετο. Οι αμαρτίες τους είναι ασήκωτες και τεράστιες.

Εύλογα λοιπόν κανείς διερωτάται προς τι όλο αυτό το κομφούζιο. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις αγωγές οι οποίες αναμένεται να υποβληθούν, αφού ήδη αποδείχθηκε ότι πολλά από τα στοιχεία της λίστας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις οι ίδιες αποδεικνύουν ατράνταχτες αλήθειες και χονδροειδέστατα ψέματα. Ταΐζουν τον λαό με κουτόχορτο! Τι θέλουν, αλήθεια, να κρύψουν πίσω από όλη αυτή τη σκόνη που σήκωσαν;

 

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού – Βουλευτής