Λίστα Γιωρκάτζη: Μάλλον συσκοτίζει παρά βοηθά – Τοποθετήθηκαν πολιτικά πρόσωπα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πολύκροτη και μη επικαιροποιημένη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία μάλλον προκαλεί σύγχυση παρά να βοηθάει στη διαφάνεια και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης:

ΓΓ ΑΚΕΛ για «λίστα Γιωρκάτζη»: Δημοσιοποιείται χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις-Δεν εισακούστηκε η πρόταση μας

Λίστα Γιωρκατζη : Δείχνει πόσους είχαν δάνεια όχι ποιοι εκμεταλλευτηκαν τη θέση τους

Η Βουλή σπατάλησε πολύ χρόνο και αρκετή φαιά ουσία για να δημοσιεύσει μία λίστα στην οποία εμπεριέχονται για ευτελή ποσά δεκάδες ονόματα απλών πολιτών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, η λίστα χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ως εργαλείο λαϊκισμού, προσπαθώντας να κατευθύνουν τα βλέμματα της κοινής γνώμης μακριά από όσους εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και τους χαρίστηκαν εκατομμύρια ευρώ, αποκόμισαν όφελος ή έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης για τα δάνειά τους, αλλά και όσους μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό κατά την περίοδο του κουρέματος.

Διευκρινίζεται ότι η λίστα δημοσιοποιείται αυτούσια, όπως αυτή είχε υποβληθεί από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και παραδοθεί στον τέως Πρόεδρο της Βουλής τον Απρίλιο του 2019 και συναφώς χωρίς να έχει προηγηθεί, αρμοδίως, οποιαδήποτε παρέμβαση για διόρθωση ή αφαίρεση στοιχείων, τα οποία και καταγράφονται στη λίστα αυτούσια, με βάση τα δεδομένα του 2019 ή/και προηγούμενων ετών και τα οποία ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην αληθή οικονομική εικόνα για κάθε περιλαμβανόμενο σε αυτήν πρόσωπο.

Στη λίστα μπορεί να παρατηρήσει κανείς πρώην και νυν πολιτικά πρόσωπα, τα οποία οφείλουν ποσά από ορισμένες δεκάδες ευρώ μέχρι και ορισμένα εκατομμύρια, για τα οποία ορισμένοι εξ αυτών έχουν προβεί ήδη σε σχετικές δηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, στη λίστα περιλαμβάνεται εταιρεία εν ενεργεία υπουργού, που οφείλει ποσό που ξεπερνάει τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που οφείλει ποσό λίγο κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Με οφειλόμενα ποσά από προσωπικά δάνεια που αγγίζουν τα 2.500.000 ευρώ εμφανίζεται δημοσιογράφος και αξιωματούχος της κυβέρνησης, ενώ νυν βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ εμφανίζονται να έχουν κοινό λογαριασμό, με τον δεύτερο να είναι ο οφειλέτης του δανείου. Σύμφωνα με τη λίστα και τα δύο αυτά πρόσωπα διατηρούν και άλλα δάνεια με τα ποσά τους να υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, νυν υπουργός εμφανίζεται να οφείλει το «εξωφρενικό» ποσό των €150!

Στη λίστα εντοπίζονται για μη εξυπηρετούμενες οικονομικές υποχρεώσεις για διαφόρους λόγους πρώην και νυν βουλευτές, αξιωματούχοι και επικεφαλής δήμων και από διαφόρους άλλους πολιτικούς χώρους.

Από τη λίστα δεν απουσιάζουν και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, πρώην βουλευτής και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος ποδοσφαιρικής εταιρείας εμφανίζεται να οφείλει η εταιρεία που συμμετέχει σε αυτήν περί των 200.000 ευρώ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο οφειλόμενο ποσό κατέχει πωλητής γνωστών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, με ποσό που ακουμπάει τα 200.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η λίστα υπάρχει ολόκληρη αναρτημένη στον εξής διαδικτυακό σύνδεσμο της Βουλής: http://www.parliament.cy/images/media/assetfile/

Αιμιλιανίδης: Ουδέν μεμπτό στη δημοσίευση της Λίστας

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη δημοσίευση της λίστας Γιωρκάτζη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού αυτή αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής έδωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, οι δημοσιογράφοι στηρίζονται στο γεγονός ότι επιδιώκουν ένα έννομο συμφέρον και ότι η υποχρέωση δημοσιότητας υπερισχύει των ατομικών συμφερόντων. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε, δεν έχει κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ενώ σημείωσε πως το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

«Από τη στιγμή που είναι κάτι που δημοσιεύτηκε στο Κοινοβούλιο, δυσκολεύομαι να βρω με ποιο επιχείρημα δεν θα ήταν δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί απαγόρευση δημοσίευσης από τους δημοσιογράφους», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί κάποιος να κινηθεί νομικά εναντίον κάποιου ΜΜΕ που αναδημοσιεύει στοιχεία της Λίστας, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι πάντα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν θεωρεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πετύχει κάποιος στην αγωγή απ’ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων. Ανέφερε παράλληλα ότι καθημερινά σε πολλές ειδήσεις στα ΜΜΕ υπάρχει αναφορά σε προσωπικά δεδομένα.

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ο δημοσιογράφος που σπάζει το τραπεζικό απόρρητο, αφού πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύονται στη Βουλή.

Εξήγησε πως έτσι κι αλλιώς η απαγόρευση που υπάρχει αφορά την τράπεζα ώστε να μην αποκαλύψει το απόρρητο. «Δεν αφορά τον δημοσιογράφο το τραπεζικό απόρρητο», ανέφερε.

Τοποθετήθηκαν πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται στη Λίστα Γιωρκάτζη

Η δημοσίευση της λίστας Γιωρκάτζη ώθησε πολιτικά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν να προβούν σε σχετικές δηλώσεις και να τοποθετηθούν επί του θέματος, αρνούμενα ότι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Νατάσα Πηλείδου: Ουδέποτε είχα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Συγκεκριμένα, χθες τοποθετήθηκε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, σε σχέση με τη συμπερίληψη του ονόματός της στη λίστα Γιωρκάτζη, σημειώνοντας ότι ουδέποτε είχε και εξακολουθεί να μην έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Υπουργός Ενέργειας τόνισε παράλληλα ότι η εταιρεία η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα ανήκε στον αποβιώσαντα παππού της, ο οποίος της είχε μεταβιβάσει αριθμό μετοχών.

«Ουδέποτε είχα και εξακολουθώ να μην έχω μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ανέφερε η κα Πηλείδου.

Πρόσθεσε ότι «η εταιρεία στην οποία αναφέρεται η λίστα ανήκε στον αποβιώσαντα παππού μου, ο οποίος μου είχε μεταβιβάσει αριθμό μετοχών».

«Ουδέποτε είχα ενεργή εμπλοκή στην εν λόγω επιχείρηση, ούτε γνώριζα οτιδήποτε για τα δάνειά της, ή έχω οποιαδήποτε εμπλοκή ως πρωτοφειλέτης ή εγγυητής των εν λόγω δανείων», ανέφερε καταληκτικά.

Δήμητρα Καλογήρου: Ήταν εξυπηρετούμενα τα δάνειά μου

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, Δήμητρα Καλογήρου, εξέφρασε και αυτή την άποψή της για τη συμπερίληψη του ονόματός της στη λίστα Γιωρκάτζη.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε ότι τα οικογενειακά της δάνεια, κατά την υπό αναφορά περίοδο, ήταν εξυπηρετούμενα.

«Εξυπηρετούμενα ήταν, κατά την υπό αναφορά περίοδο, τα οικογενειακά μου δάνεια που εμφανίζονται στη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη, που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Δήμητρα Καλογήρου.

Η κα Καλογήρου πρόσθεσε ότι «το ένα δάνειο έχει ήδη εξοφληθεί και το άλλο συνεχίζει να εξυπηρετείται κανονικά».

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.