Λίστες σκανδάλων στα συρτάρια της Κεντρικής Τράπεζας και του Φόρου

Ερωτηματικά για στοιχεία που ζητήθηκαν αλλά δεν κατατέθηκαν στη Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε χθες τη δημοσιοποίηση της λίστας των πολιτικά εκτεθειμένων πρόσωπων τα οποία είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό που έτυχαν αναδιάρθρωσης, παρά τις συστάσεις της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων περί του αντιθέτου αλλά και της επισήμανσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η έκθεσή της «ουδόλως εξυπακούει ότι το ίδιο το ΠΕΠ έχει προβεί κατ’ ανάγκη σε μεμπτή συμπεριφορά, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί ότι με την αναφορά αυτή αποδίδεται στο ΠΕΠ ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια θέση […] ούτε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι λύσεις αναδιάρθρωσης δεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του ΠΕΠ». Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα κόμματα έθεσαν ερωτήματα για άλλες λίστες και στοιχεία που ζητήθηκαν από τη Βουλή αλλά δεν κατατέθηκαν ποτέ, όπως οι εκροές και μεταφορές χρημάτων πριν το πρώτο Eurogroup, καθώς και την κλειστή περίοδο το 2013, τα δάνεια και οι διαγραφές με χαριστικούς όρους που έτυχαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και οι οφειλές ΠΕΠ προς το Τμήμα Φορολογίας.

Κατά τη συζήτηση, η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας, επικράτησε έντονος προβληματισμός, αφού σχεδόν όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο επεσήμαναν ότι τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν είναι διαφορετικά απ’ αυτά τα οποία ζητήθηκαν από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η Βουλή ζήτησε στοιχεία για ΠΕΠ τα οποία πήραν δάνεια ή/και έτυχαν διαγραφών με χαριστικούς όρους από το σύνολο των τραπεζών, αλλά αντί αυτού κατατέθηκε η λίστα Γιωρκάτζη, η οποία περιλαμβάνει ΜΕΔ τα οποία δεν διαγράφηκαν και η λίστα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία περιλαμβάνει δάνεια ΠΕΠ τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης και τα οποία αφορούν μόνο την πρώην Συνεργατική.

Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε την ανησυχία ότι με τον τρόπο που ενεργεί η Βουλή ενδεχομένως να συγκαλυφθούν πραγματικά σκάνδαλα. Υπενθύμισε επίσης ότι κάποιοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο του κουρέματος και έφερε ως παράδειγμα το περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη που έβγαλαν 37,2 εκατ. ευρώ στις 12 και 13 Μαρτίου του 2013, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν ενοχλεί κανέναν, αλλά μας ενοχλούν πράγματα ατεκμηρίωτα και θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα». Υπέδειξε ακόμη ότι η Βουλή παρασύρεται από το ρεύμα του λαϊκισμού, προσθέτοντας ότι «αντί να δούμε το κατά πόσον εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην θιχτούμε εμείς οι ίδιοι προσωπικά».

Επεσήμανε ακόμη ότι «με τη μεγαλύτερη ευκολία θα διαπομπεύουμε ανθρώπους, έστω και αν δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε όπως το πλήθος εις στην αρένα στην αρχαία Ρώμη για να δει αίμα η κοινή γνώμη».

Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Βουλής

Σημειώνεται ότι υπέρ της απόφασης για δημοσιοποίηση της λίστας τάχθηκαν 41 βουλευτές, ενώ ο Ζαχαρίας Κουλίας ψήφισε εναντίον και η ΕΔΕΚ τήρησε αποχή.

Επισημαίνεται επίσης ότι η λίστα θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, μαζί με τα πρακτικά της συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, όπως έγινε και με τη λίστα Γιωρκάτζη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy