Λιτότητα μέχρι τέλους και όποιος αντέξει

Ο Χ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι οξύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά επιμένει στις «μεταρρυθμίσεις»


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυνέντευξη στους Κωνσταντίνο Ζαχαρίου και Δημήτρη Στρατή

Xaris Georgiadis

Με την ίδια συνταγή των σφιχτών προϋπολογισμών και της λιτότητας θα συνεχίσει η κυβέρνηση και στη μετά Τρόικα εποχή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, διαμηνύει προς τους συναδέλφους του ότι το κρατικό ταμείο είναι περίπου 6 δισ. ευρώ και ότι δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών εάν κάποιο Υπουργείο ή Υπηρεσία δεν κάνει σωστή ιεράρχηση των αναγκών του και των έργων που θέλει να προωθήσει.

Επίσης, αν και παραδέχεται ότι αυξήθηκε το χάσμα στην κοινωνία, επιμένει στις «μεταρρυθμίσεις», τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ο Χ. Γεωργιάδης διαψεύδει τα σενάρια που τον φέρουν να ενδιαφέρεται για τη θέση του Διοικητή της ΚΤ δηλώνοντας: «Είμαι πολιτικό πρόσωπο. Ουδέποτε έχω διανοηθεί μεταπήδησή μου σε υπηρεσιακούς ή τεχνοκρατικούς ρόλους».

Εχετε προαναγγείλει φορολογίες σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ. Η αναφορά σας αυτή επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αυτή είναι η κατ’ αρχήν άποψη του Τμήματος Φορολογίας.

Τα κόμματα ζητούν τη δημοσιοποίηση ονομάτων.

Xaris Georgiadis

Να αλλάξουν τη νομοθεσία που μας απαγορεύει να δημοσιοποιούμε ονόματα και θα γίνει. Η Βουλή ίσως να πρέπει να προβληματιστεί και να ρυθμίσει το ζήτημα της δημοσιοποίησης. Ποιες περιπτώσεις πρέπει να δημοσιοποιούνται, εάν πρέπει να δημοσιοποιούνται ονόματα κ.τ.λ.

Είναι παράλογο όμως να ζητά κάποιος από το Υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα, από τη στιγμή που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να δημοσιευτούν;

Θα ήμουν υπέρ αλλά όχι μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ. Γιατί να δοθούν στη δημοσιότητα μόνο τα ονόματα όσων είναι στη λίστα Λαγκάρντ και όχι για παράδειγμα και τα ονόματα όσων πιθανόν να φοροδιαφεύγουν και έχουν τις καταθέσεις τους σε τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Είναι λιγότερο φοροφυγάς ο ένας από τον άλλο;

Ισως επειδή τα ποσά να είναι μεγαλύτερα.

Ισως και όχι. Εάν κάποιος έχει ένα εκατομμύριο, το οποίο δεν έχει φορολογηθεί, τι διαφορά έχει πού είναι κατατεθειμένο;

Υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ;

Xaris Georgiadis

Δεν έχω δει τον κατάλογο. Δεν έχω επιτρέψει να προσεγγίσει καν ο κατάλογος στο υπουργικό μου γραφείο. Είδαμε τι έγινε σε άλλες παλαιότερες περιπτώσεις που οι λίστες κατέληξαν στα χέρια πολιτικών.

Αντιλαμβάνομαι το αίσθημα της κοινωνίας. Και εγώ ως πολίτης θα ήθελα να ξέρω αν ο Α πολιτικός ή ο Β δημόσιος λειτουργός ή ο Γ δημοσιογράφος ή εκδότης ή αν ο Δ μεγαλόσχημος επιχειρηματίας είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του. Οχι μόνο προς το φόρο αλλά και προς τα δάνειά του. Θα έβλεπα θετικά να δημοσιοποιούνται τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά μέσα από μια θεσμοθετημένη διαδικασία. Δεν μπορεί να γίνεται κατά παράβαση της νομοθεσίας ή σπασμωδικά και επιλεκτικά.

Πού βρίσκεται το θέμα με τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να κινηθεί η διαδικασία. Δεν ακούσαμε, όμως, κάτι νεότερο.

Η διαδικασία δεν βρίσκεται στο επίπεδο της κυβέρνησης αλλά στο επίπεδο των ανεξάρτητων θεσμών και πιο συγκεκριμένα της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν έχω καμία ενημέρωση και συνεπώς δεν είμαι σε θέση να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ανεξάρτητα από το θέμα της Χρ. Γιωρκάτζη, κατά καιρούς κυκλοφορούν σενάρια που σας φέρουν να ενδιαφέρεστε για τη θέση του Διοικητή.

Xaris Georgiadis

Πρώτη φορά ακούω αυτό το σενάριο. Ακούω κατά καιρούς ότι πηγαίνω για βουλευτής, ότι θα επιστρέψω στην κομματική ιεραρχία του ΔΗΣΥ, τώρα ότι ενδεχομένως να ενδιαφέρομαι για τη θέση του Διοικητή. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμιά σκέψη, καμιά φιλοδοξία και κανένα προγραμματισμό πέραν του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι μια θέση ευθύνης, την οποία μου εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ολες οι προσωπικές μου φιλοδοξίες έχουν τερματιστεί απ΄ τη μέρα που αποδέχθηκα το διορισμό μου σ’ αυτή τη θέση. Δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω και να λαμβάνω δύσκολες αποφάσεις -οι οποίες συχνά δεν είναι δημοφιλείς αλλά κατά την άποψή μου είναι ορθές και αναγκαίες- αλλά παράλληλα στο βάθος του μυαλού μου να κάνω σκέψεις για το επόμενο βήμα.

Δεν απαντήσατε, όμως, εάν ενδιαφέρεστε για τη θέση του Διοικητή.

Είμαι πολιτικό πρόσωπο. Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Ουδέποτε έχω διανοηθεί μεταπήδησή μου σε υπηρεσιακούς ή τεχνοκρατικούς ρόλους. Ποτέ δεν έχω κρύψει ότι έχω ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα με ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι διευρύνεται το χάσμα. Τα τελευταία χρόνια το 10% των πλουσίων είδε τα εισοδήματά του να αυξάνονται κατά 3,4%, ενώ αντίθετα το 90% είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται κατά 8%.

Xaris Georgiadis

Συμφωνώ μ’ αυτή τη διαπίστωση. Αυτές είναι οι συνέπειες, όταν η ανεργία σε μια χώρα πενταπλασιάζεται -αναπόφευκτα διευρύνεται η ανισότητα. Είναι γι’ αυτό το λόγο, επειδή ακριβώς θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση της ύφεσης και της ανεργίας, που εργαζόμαστε για την ανάπτυξη, την ανάκαμψη και τη δημιουργία νέων ευκαιριών, οι οποίες μεταξύ άλλων θα αρχίσουν να κλείνουν το χάσμα της ανισότητας που είχε δημιουργηθεί λόγω της αύξησης της ανεργίας.

Το θέμα είναι να υπάρξουν μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οχι των 500 ευρώ με ευέλικτα ωράρια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας τόσο περισσότερες και τόσο καλύτερες θα είναι οι ευκαιρίες και οι προοπτικές εργοδότησης. Η συνταγή για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας περνά μέσα από την ανάπτυξη. Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της υπονόμευσης της ανάπτυξης και της διολίσθησης της οικονομίας μας σε βαθιά ύφεση. Είναι σημαντικό ότι, μετά από κόπους και θυσίες έχουμε σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο και καταγράφουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Είδαμε πού μας οδήγησαν οι συνταγές του παρελθόντος.

Θα υπάρξει επαναφορά των όσων περικόπηκαν στο πλαίσιο της λιτότητας; 

Μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Αλλά εάν οι περικοπές στις οποίες αναφέρεστε αφορούν τις υπερβολές του δημοσίου τομέα, η απάντηση είναι αρνητική. Αυτό θα διεύρυνε ακόμη περισσότερο την ανισότητα, για την οποία αναφερθήκατε προηγουμένως.

Πρέπει να διατηρήσουμε τα συστατικά, τα οποία οδηγούν την οικονομία μας στο δρόμο της ανάπτυξης. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε τις ανισότητες και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και προοπτικές για όλους και όχι μόνο για κάποιους προνομιούχους.

Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις. Τι σημαίνουν για την πραγματική οικονομία, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο; 

Xaris Georgiadis

Να σας πω ένα παράδειγμα. Μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Βουλής αφορά το όριο στο ρυθμό αύξησης του δημοσίου μισθολογίου, δηλαδή τις αυξήσεις μισθών και τις προσλήψεις του δημόσιου τομέα. Υπήρξε αλματώδης αύξηση του δημοσίου μισθολογίου με πολλές και ανεξέλεγκτες αυξήσεις μισθών. Επίσης, υπήρξαν ανεξέλεγκτες προσλήψεις, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους. Το τίμημα αυτής της αλόγιστης πολιτικής το πλήρωνε για χρόνια ο φορολογούμενος πολίτης, ο οποίος συνεχώς φορτωνόταν τις ανεύθυνες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος.

Θέλουμε να ρυθμίσουμε έγκαιρα αυτό το ζήτημα. Με διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο. Να υπάρχει περιορισμός στο ρυθμό αύξησης του δημοσίου μισθολογίου με τρόπο που να συνάδει με την πορεία της οικονομίας.

Για τις άλλες μεταρρυθμίσεις;

Xaris Georgiadis

Ενα άλλο καλό παράδειγμα είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Και εκεί είχαμε μια διαχρονική στρέβλωση σε σχέση για παράδειγμα με τον τρόπο παραχώρησης δανείων. Μέσα από τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και το νέο πλαίσιο εποπτείας και αυτή η στρέβλωση διορθώνεται, ώστε το τραπεζικό μας σύστημα να μην χρηματοδοτεί φούσκες και την πρόσκαιρη κατανάλωση αλλά να χρηματοδοτεί τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τις επενδύσεις και τους τομείς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι διευρυμένες και αγγίζουν τομείς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Σας αποδίδουν την ιδιότητα του υπερ-υπουργού.

Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση, ούτε αυτό το είχα ακούσει ξανά. Χαριτολογώντας να απαντήσω πως εκεί που πρέπει και όταν πρέπει δεν διστάζω να χρησιμοποιήσω και τις υπερ-δυνάμεις που διαθέτω.

Εχουμε ένα κεντρικό ταμείο. Περίπου 6 δισ. ευρώ. Η ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μοιράσει το ποσό στα 11 Υπουργεία. Τώρα εάν κάποιο Υπουργείο ή Υπηρεσία δεν κάνει σωστή ιεράρχηση και δεν συμπεριλάβει για παράδειγμα το Α έργο στον προγραμματισμό του, αυτό δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.


Αύριο Δευτέρα στο Β’ μέρος της συνέντευξης, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στο αίτημα για τη δημιουργία φορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις προοπτικές που ανοίγει μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei