Λήξη ανασκαφών για το 2015 στη Γερόνησο

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη λήξη των φετινών ανασκαφών στη Γερόνησο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University Geronisos Island Expedition).

Οι φετινές ανασκαφές που διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση της Καθ. Joan Breton Connelly. Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών ανέσκαψε εντός του Ιερού του Απόλλωνα στη Γερόνησο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας.

`Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο μεγάλο σύμπλεγμα που βρίσκεται κατά μήκος του νοτιότερου άκρου του νησιού και που σχετίζεται με την παρασκευή, διανομή και αποθήκευση τροφής κατά τα τελευταία χρόνια της πτολεμαϊκής-αιγυπτιακής διοίκησης της Κύπρου.

Αποκαλύφθηκε τοίχος που σχετίζεται με δάπεδο του 1ου αι. π.Χ. Ακουμπημένη στον τοίχο αυτό, βρέθηκε κεραμική της Ελληνιστικής περιόδου , μεταξύ της οποίας και ένας σκύφος τύπου «Κω/Κνίδου», από τοπικό πηλό . Πάνω στο δάπεδο βρέθηκαν και εργαλεία της χαλκολιθικής περιόδου, όπως κρουστήρες, ένα τριβείο και λεπίδες, γεγονός που φανερώνει την επαναχρησιμοποίηση χαλκολιθικών εργαλείων κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Η Καθ. Jolanta Mlynarczyk (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) συνέχισε τη μελέτη της κεραμικής της Γερονήσου, ενώ ο δρ Mariusz Burdajewicz συνέχισε τη μελέτη για τη δημοσίευση των γυάλινων ευρημάτων. Η δρ Alaria Bultrighini, του University College London, ξεκίνησε τη μελέτη ενός ιδιαίτερα σπάνιου ευρήματος, ενός παραπήγματος, που ανασκάφηκε στη Γερόνησο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο, με το οποίο ακολουθείτο το 30ήμερο ηλιακό ημερολόγιο. Ο δρ Paul Croft, του Lemba Archaeological Field Station, επέβλεπε τις ανασκαφές στο κεντρικό νότιο σύμπλεγμα και συνέχισε τη μελέτη του ζωολογικού σκελετικού υλικού. Ο αρχιτέκτονας Richard Anderson διεξήγαγε τρισδιάστατη ψηφιακή επισκόπηση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων στο νησί.

Κατά τη φετινή χρονιά έγιναν καινούργιες και σημαντικές έρευνες στην απέναντι ακτογραμμή, όπου διεξήχθη επιφανειακή επισκόπηση από το Λιμάνι Μανίκι, στα νότια, μέχρι την ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, στα βόρεια. Η σχέση της Γερονήσου με την απέναντι στεριά αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος των ερευνών της Αποστολής.

Ο Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας και Διευθυντής της Σχολής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Andrew Wilson συμμετείχε στις φετινές έρευνες στη Γερόνησο για να ερευνήσει περαιτέρω την απέναντι ακτή και να συνεχίσει τη μελέτη του για τη δημοσίευση των υδραυλικών συστημάτων στη Γερόνησο, τις στέρνες και άλλα στοιχεία που συνδέονται με την περισυλλογή νερού.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.