Λήξη για το καναδικό «Κομβόι της Ελευθερίας»-Διεθνές κύμα διαμαρτυριών κατά των μέτρων

Ένα σημαντικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά άνοιξε ξανά το βράδυ της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα σχεδόν μετά το αναγκαστικό κλείσιμό του λόγω διαμαρτυριών οδηγών φορτηγών κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι οποίες οδήγησαν την αστυνομία στην καταστολή της διαδήλωσης με μια σειρά συλλήψεων.

«Η γέφυρα Ambassador είναι πλέον πλήρως ανοιχτή, επιτρέποντας και πάλι την ελεύθερη ροή του εμπορίου μεταξύ των οικονομιών του Καναδά και των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Detroit International Bridge Company, ενώ με ανάρτηση στο Τwitter οι καναδικές υπηρεσίες συνόρων επιβεβαίωσαν την επαναλειτουργία, αλλά ανέφεραν ότι «δεν συνιστάται η πραγματοποίηση μη απαραίτητων ταξιδιών».

Οι οδηγοί είχαν αρχικά συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του Καναδά Οτάβα για να προωθήσουν το αίτημά τους για τον τερματισμό της απαίτησης εμβολιασμού που αφορά τους οδηγούς που διασχίζουν τα διεθνή σύνορα. Το κίνημα που έγινε γνωστό ως «Κομβόι της Ελευθερίας» όμως εξαπλώθηκε, με τους διαδηλωτές να ζητούν τελικά τον τερματισμό όλων των υποχρεωτικών μέτρων εμβολιασμού, είτε αυτά επιβάλλονται από τις ομοσπονδιακές είτε από τις επαρχιακές κυβερνήσεις. Η Οτάβα υπήρξε το επίκεντρο των διαμαρτυριών, με την αστυνομία να αναφέρει πως το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου περίπου 4.000 διαδηλωτές εξακολουθούσαν να καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία είχε αρχίσει να καθαρίζει τη γέφυρα προς την αμερικανική πόλη του Ντιτρόιτ το Σάββατο, απομακρύνοντας με επιτυχία τα φορτηγά από μια σημαντική διασταύρωση. Εντούτοις, ορισμένοι διαδηλωτές παρέμειναν, παρατείνοντας την αντιπαράθεση και εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Η αστυνομία δήλωσε πως μέχρι την Κυριακή είχαν συλληφθεί 25 με 30 διαδηλωτές.

Ο αποκλεισμός της γέφυρας Αμπάσαντορ, μέσω της οποίας διοχετεύεται περίπου το 25% του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, διατάραξε τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά να σταματήσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους.

Προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» για την αμερικανική οικονομία, η Ουάσινγκτον είχε ασκήσει πιέσεις στην καναδική κυβέρνηση, ζητώντας της την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει «ομοσπονδιακές εξουσίες» για να τερματίσει τον αποκλεισμό. Καθώς η αστυνομία προχώρησε στην καταστολή της διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Αμερικανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την «αποφασιστική» δράση των καναδικών αρχών.

Μιλώντας πριν την επαναλειτουργία της γέφυρα, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Καναδά αναγνώρισαν «την επιτακτική ανάγκη να αναληφθεί ταχεία και ισχυρή δράση και να αποτραπούν μελλοντικοί αποκλεισμοί».

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είχε υπογραμμίσει ότι «αυτή η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί», αλλά αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν έδρασε πιο αποφασιστικά.

Κύματα διαμαρτυρίας σε Ευρώπη και Ωκεανία

Οι διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν περιορίστηκαν στην καναδική πρωτεύουσα, αλλά βρήκαν μιμητές στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ ορισμένοι Αμερικανοί οδηγοί φορτηγών εξετάζουν το ενδεχόμενο διαμαρτυρίας τον Μάρτιο.

Στη Γαλλία, περίπου τριακόσια οχήματα που συμμετείχαν σε αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό έφτασαν στη Λιλ την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, καθ` οδόν προς τις Βρυξέλλες όπου οι αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Η αυτοκινητοπομπή, αν και μικρότερη από τα σχεδόν 3.000 οχήματα που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα από πόλεις όλης της χώρας, ξεκίνησε μετά τη σύλληψη 97 ατόμων στο Παρίσι, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση προσπαθειών παρεμπόδισης της κυκλοφορίας πριν αναγκαστούν να αποχωρήσουν καθώς οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ 81 άτομα εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό κράτηση το πρωί της Κυριακής.

Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως το «πάσο εμβολιασμού» που απαιτείται για την είσοδο σε εστιατόρια, καφετέριες και πολλούς άλλους δημόσιους χώρους που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ επικαλέστηκαν επίσης την αύξηση του κόστους των καυσίμων και της ενέργειας, μια υπενθύμιση των παραπόνων των «κίτρινων γιλέκων» που ανάγκασαν τον Γάλλο Πρόεδρο να ανακοινώσει μια σειρά από μειώσεις φόρων και άλλες παραχωρήσεις.

Η πορεία των οχημάτων σταμάτησε την Κυριακή στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου έξω από τη Λιλ, ακριβώς νότια των βελγικών συνόρων. Οι βελγικές αρχές έχουν απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις με μηχανοκίνητα οχήματα στην πρωτεύουσα και δήλωσαν ότι έχουν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό της περιοχής των Βρυξελλών. Η αστυνομία της πόλης έχει αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίηση ότι οι διαδηλώσεις με οχήματα απαγορεύονται και συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα με αυτοκίνητο, διοχετεύοντας τις αυτοκινητοπομπές σε ένα χώρο στάθμευσης στα περίχωρα της πόλης ως το μόνο μέρος όπου θα γίνει ανεκτή μια στατική διαμαρτυρία.

Στη γειτονική Ολλανδία, ορισμένοι συμμετέχοντες σε παρόμοια διαδήλωση που οργανώθηκε στη Χάγη ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να μεταβούν στο Βέλγιο, ενώ στην Ελβετία εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ζυρίχη για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα, όπως μετέδωσαν τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, στο νότιο ημισφαίριο, υπολογίζεται ότι 10.000 Αυστραλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Καμπέρα για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων για τα εμβόλια, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, ακτιβιστές κατά των μέτρων έχουν κατασκηνώσει εδώ και μέρες κοντά στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της χώρας Γουέλιγκτον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy