ΛΟΕΛ: Ο βασικός τιµονιέρης της κυπριακής οινοβιοµηχανίας

Αποτελεί αναµφίβολα µια από τις βασικότερες βιοµηχανικές µονάδες της Κύπρου.

Με έδρα τη Λεµεσό, λειτούργησε για  πολλές δεκαετίες ως ένας από τους πιο σηµαντικούς στυλοβάτες της κυπριακής οικονοµίας, προσφέροντας ουσιαστική διέξοδο για τη διάθεση της παραγωγής του κλάδου της αµπελουργίας και κατ’ επέκταση του κρασιού και άλλων παράγωγων.

Παράλληλα, πρόσφερε εργασία και οικονοµική αρωγή σε χιλιάδες οικογένειες, ενώ ανάλογου βεληνεκούς υπήρξε και η πολιτιστική προσφορά της µε διάφορες µορφές.

Στα 80 σχεδόν χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της η εταιρεία καταγράφει µια λαµπρή ιστορία στα οινοποιητικά πράγµατα του τόπου και προδιαγράφει σηµαντικότερα επιτεύγµατα µέσα από το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της.

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Η Λαϊκή Οινοποιητική Εταιρεία Λεµεσού, η ΛΟΕΛ των αµπελουργών και των εργαζοµένων, ιδρύθηκε εν µέσω του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου (1943) από µια οµάδα εργαζοµένων που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε µια δική τους µετοχική εταιρεία (την πρώτη µεγάλη µετοχική εταιρεία οινοπνευµατωδών). Οι αµπελουργοί διεκδικούσαν µέσω της τη σταθεροποίηση της διάθεσης των προϊόντων τους.

Οι αρχικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ήταν σε ενοικιαζόµενα υποστατικά στην οδό Ναυαρίνου στη Λεµεσό και σταδιακά µέχρι το 1953 µεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο παραλιακό χώρο µεταξύ των δύο λιµανιών, µε δυναµικότητα επεξεργασίας µέχρι 25 εκατοµµύρια κιλά σταφύλι το χρόνο.

Το µεγαλύτερο ίσως άνοιγµα της ΛΟΕΛ έγινε το 2016, όταν λήφθηκε η απόφαση για εκποίηση του παλαιού εργοστασίου και δηµιουργία ενός νέου οινοποιείου, σύγχρονου, λειτουργικού και αντάξιου της ιστορίας της εταιρείας. Με συντονισµένες ενέργειες έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί κρατικό τεµάχιο γης στη Βιοµηχανική Περιοχή Αγίου Συλά στον Ύψωνα, όπου άρχισαν αµέσως οι διαδικασίες για σχεδιασµό, ανέγερση και εγκατάσταση νέων µηχανηµάτων στο νέο εργοστάσιο ΛΟΕΛ. Τα επίσηµα εγκαίνιά του έγιναν πρόσφατα στην παρουσία αξιωµατούχων του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ανθρώπων που συνέδεσαν το όνοµά τους µε την ίδρυση και τη λαµπρή πορεία που διέγραψε µέχρι σήµερα η µετοχική εταιρεία.

Στόχος των ανθρώπων της ΛΟΕΛ είναι µέσα στην επόµενη 3ετία όλες οι δραστηριότητες της οινοβιοµηχανίας να ενταχθούν στο νέο εργοστάσιο, δηµιουργώντας νέα µεγάλα πλεονεκτήµατα από κάθε άποψη στην εταιρεία.

Μπορεί η ΛΟΕΛ να ξεκίνησε µε την παραγωγή εκλεκτών κρασιών, όµως στην πορεία κατέγραψε στο ενεργητικό της και µια από τις µεγαλύτερες επιτυχίες µε τη νοµιµοποίηση της παραγωγής και διάθεσης της ζιβανίας. Σήµερα, η «Ζιβάνα ΛΟΕΛ» κατέχει, αναµφίβολα, την πρωτιά στην προτίµηση των καταναλωτών µε µερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 75%. Ένα παραδοσιακό ποτό που έχει αγαπηθεί όχι µόνο από τους Κυπρίους, αλλά και από όλους τους ξένους επισκέπτες του νησιού µας που την έχουν δοκιµάσει. Και βέβαια, στα µεγάλα επιτεύγµατα της εταιρείας περιλαµβάνεται και η κουµανταρία της ΛΟΕΛ, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάµεσα στις προτιµήσεις των Κυπρίων αλλά και των ξένων.

Έτοιµη η ΛΟΕΛ για δυναµική είσοδο στην επόµενη 20ετία

Με το νέο οινοποιείο, ένα από τα πιο σύγχρονα της Κύπρου, η ΛΟΕΛ εκφράζει την ετοιµότητα και αποφασιστικότητά της να παραµείνει πρωταγωνιστής στην κυπριακή αγορά σε ό,τι αφορά τα οινικά προϊόντα, προσβλέποντας ταυτόχρονα στη συνέχιση του επιτυχηµένου ανοίγµατός της στις αγορές του εξωτερικού.

Αυτό επεσήµανε µιλώντας στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της ΛΟΕΛ ο Μίνως Χαραλάµπους, προέδρος του Οµίλου Λαϊκού στον οποίο είναι ενταγµένη και η ΛΟΕΛ, σηµειώνοντας ότι «το έργο αυτό αποτελεί παράλληλα ψήφο εµπιστοσύνης στο κυπριακό κρασί και στους ανθρώπους του µόχθου, τους αµπελουργούς και τους οινοποιούς µας».

Η εταιρεία εισέρχεται πλέον δυναµικά σε µια νέα εποχή, µε στόχο να επιβεβαιώσει την αίγλη της ως η πρωτοπόρα οινοβιοµηχανία του τόπου. Με τις νέες εγκαταστάσεις και την ευχέρεια που απέκτησε στις παραγωγικές της διαδικασίες, η ΛΟΕΛ µπορεί να ατενίζει το µέλλον µε αισιοδοξία και σιγουριά για ακόµα µεγαλύτερα επιτεύγµατα.

Αναφερόµενος σε µια σειρά πολιτικών και οικονοµικών εξελίξεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, συνυφασµένες και µε την επιχειρούµενη τότε ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χαραλάµπους επισηµαίνει ότι αυτές οι εξελίξεις επέφεραν σηµαντικές αλλαγές στον οινοποιητικό χάρτη της Κύπρου που αναπόφευκτα επηρέασαν και τη ΛΟΕΛ.

Η οινοποιεία στην Κύπρο, όπως σηµειώνει, εισήλθε την περίοδο αυτή σε µια δύσκολη φάση, αφού έµελλε να είναι ένας από τους τοµείς που θα δεχόταν έντονο ανταγωνισµό µε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς τότε καµιά προετοιµασία και κανένα δίχτυ προστασίας δεν υπήρξε από µέρους της Πολιτείας που να στήριζε τις οινοβιοµηχανίες και το σπάνιο και µοναδικό προϊόν του τόπου µας, το κρασί».

Μέσα ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες και ιδιόµορφες συνθήκες ήταν που ιδρύθηκε το 2002 ο Όµιλος Λαϊκού, κάτω από τη σκέπη του οποίου εντάχθηκαν, εκτός από τη ΛΟΕΛ, το Λαϊκό Καφεκοπτείο, η Πρίντκο, η Star Polybag και η Masterstar. Ένα πρωτοποριακό εγχείρηµα, όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Οµίλου, «αφού οι αλλαγές αυτές συνέβαλαν έτσι ώστε οι εταιρείες αυτές να ενώσουν δυνάµεις για να αντέξουν στο νέο οικονοµικό περιβάλλον που είχε εν τω µεταξύ δηµιουργηθεί».

Τονίζει, δε, ότι «η ΛΟΕΛ είναι πια έτοιµη να εισέλθει  δυναµικά στην επόµενη 20ετία για να καταστεί ένας µεγάλος και αξιόπιστος πρωταγωνιστής στον τοµέα της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων: κρασιού, ζιβανίας, κουµανδαρίας και άλλων οινοπνευµατωδών ποτών, εξυπηρετώντας όχι µόνο την κυπριακή αγορά, αλλά προσβλέποντας µε σοβαρότητα ακόµα πιο δυναµικά στις αγορές του εξωτερικού».

Όραµα για το µέλλον µε παρακαταθήκη το πλούσιο παρελθόν

Φιλοδοξία των ανθρώπων της ΛΟΕΛ, όπως αναφέρει ο Γενικός ∆ιευθυντής της εταιρείας, Κυριάκος Χατζηττοφής, είναι «να δώσουµε στο καταναλωτικό κοινό εντός και εκτός Κύπρου και άλλα νέα προϊόντα ποιότητας, προϊόντα που θα ξεχωρίζουν και που θα συµβάλλουν στην ανάδειξη του κυπριακού κρασιού που θα πρέπει επιτέλους να καταστεί ο µεγάλος εθνικός στόχος».

Κι αυτό θα γίνει κατορθωτό µέσα από τις νέες εγκαταστάσεις και τον εκσυγχρονισµό που έχει επιτευχθεί στις παραγωγικές διαδικασίες. Αναφερόµενος στο ρόλο που έχει υποχρέωση να επιτελέσει το κράτος, ο κ. Χατζηττοφής επισηµαίνει ότι «το κράτος έχει µείνει πίσω και είναι καιρός να συγχρονίσει τα βήµατά του µε τις προσπάθειες και τις θυσίες που κάνει ο ιδιωτικός τοµέας και οι παραγωγοί µας». Ανεξαρτήτως όµως απ’ όλα αυτά, τονίζει ότι «όλοι εµείς στη ΛΟΕΛ, έχοντας παρακαταθήκη το πλούσιο παρελθόν µας, οραµατιζόµαστε µε αισιοδοξία το µέλλον. Στοχεύουµε στα σύγχρονα και σπουδαία πράγµατα στον µαγικό κόσµο του κρασιού κι αυτά είναι που θέλουµε να δώσουµε στον Κύπριο καταναλωτή και µε σκληρή δουλειά είµαστε σίγουροι πως θα πετύχουµε».

Σε ό,τι αφορά το νέο εργοστάσιο που εγκαινίασε η εταιρεία, ο Κυριάκος Χατζηττοφής επισηµαίνει ότι αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας και του οράµατος των πρωτοπόρων εµπνευστών που δηµιούργησαν την εταιρεία, υποδεικνύοντας ότι «δεν είναι υπερβολή να πούµε πως πρόκειται ίσως για το πιο σύγχρονο και καλά εξοπλισµένο οινοποιείο στην Κύπρο που µπορεί να δουλέψει τόσο σε συνθήκες µικροοινοποίησης, αλλά ταυτόχρονα να διαχειριστεί µε πλήρη επάρκεια και αποτελεσµατικότητα µεγάλες ποσότητες σταφυλιού».

Να σηµειωθεί ότι στη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας του, το νέο εργοστάσιο της ΛΟΕΛ µετρά ήδη 5 βραβεία για 3 κρασιά που δηµιουργήθηκαν και ωρίµασαν εδώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy