Συνεδρίασε η Επιτροπή Υγείας μέσω τηλεδιάσκεψης

 

Λογικά και επιβαλλόμενα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας λόγω κορονοϊού, όπως εκτιμά η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προέβη σε ενημέρωση για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συνεδρία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
“Έγινε μια σφαιρική ανάλυση και ενημέρωση από τον υπουργό γενικά για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ποια μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται, την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση με υλικό από το εξωτερικό”, είπε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κωστάκης Κωνσταντίνου.
“Θεωρούμε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κύπρο είναι λογικά, σωστά και επιβαλλόμενα και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συναίνεση και πλήρης κατανόηση”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα στο παρόν στάδιο για άρση των μέτρων.
“Τα μέτρα θα συνεχιστούν όπως αυτά έχουν εγκριθεί και εξαγγελθεί. Τα μέτρα ή επαναλαμβάνονται ή ενισχύονται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα, ανέφερε. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε 15 ημέρες, και ίσως να γίνει και μια προεργασία χωρίς την παρουσία του υπουργού για να γίνει μια συνεννόηση όσον αφορά ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα δοθεί έγκαιρα στον υπουργό για να μπορεί να απαντήσει”.

Αντί κάποιοι να ασχολούνται με μεμονωμένες δηλώσεις, σωστό θα ήταν να αξιολογούν τις πράξεις, αποφάσεις και δράσεις του Υπουργού Υγείας, ο οποίος έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ένας πολύ δύσκολος ρόλος, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλώνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία θεωρεί ότι μια τέτοια αντιμετώπιση είναι μη παραγωγική και ανώφελη, με μόνο αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης και αναστάτωσης ανάμεσα στο κοινό. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου καλεί όλους να συνεργαστούν και να συστρατευθούν στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία, με στόχο τις λιγότερες απώλειες, ώστε το σύστημα υγείας της Κύπρου να αντέξει αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η Ομοσπονδία δημοσιεύει χρήσιμα τηλέφωνα από υπηρεσίες του κράτους, αλλά και από τις οργανώσεις μέλη της ΟΣΑΚ. Οι διαθέσιμες τηλεφωνικές γραμμές του Υπουργείου Υγείας:

1420 – Οδηγίες για τους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης

1450 – Πληροφορίες για τον κορονοϊό επί 24ώρου βάσεως

1412 – Πληροφορίες για τον κορονοϊό, από τις 8:00-20:00

22605604 / 22605473 – Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, από τις 8:00-20:00

22421600 / 22495666 – Γραμμή ενημέρωσης πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών για τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης.

Εξάλλου, αναφέρει ότι το κοινό μπορεί να τηλεφωνεί στον αριθμό 22504419, καθημερινά από τις 9:00 π.μ. μέχρι τη 1:00 μ.μ. παγκύπρια, δηλώνοντας την ανάγκη του και εθελοντές του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού θα επικοινωνούν απευθείας μαζί του και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά των ζητούμενων αγαθών (τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων) στο σπίτι του το συντομότερο δυνατό.