Με λογισμικό κατασκοπείας στο Κραν Μοντανά;

Επιτροπή PEGA: Ενδείξεις πως η χώρα αποτελεί κόμβο εξαγωγών για τη βιομηχανία παρακολουθήσεων και ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις πολιτών

Στοιχεία που «καίνε» την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ σε σχέση με το σκάνδαλο των λογισμικών κατασκοπείας περιλαμβάνει η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βάζει μάλιστα στο κάδρο το Κυπριακό, ενώ μιλά ξεκάθαρα για σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και πολιτών.

Η πιο σημαντική ίσως αναφορά στην έκθεση, η οποία εγείρει πολλά ερωτηματικά, είναι ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο Κραν Μοντανά στα τέλη του 2017 και φέρεται να είχε μαζί του λογισμικό κατασκοπείας» («President Anastasiades went to the Swiss Crans Montana at the end of 2017 and allegedly had spyware with him», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά).

Σημειώνεται ότι η υπό αναφορά διάσκεψη για το Κυπριακό έληξε άδοξα, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να καθιστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, επαινώντας την ίδια ώρα τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους.

Υιοθετεί την πληροφορία η PEGA

Επισημαίνεται επίσης ότι ενώ οι περισσότερες αναφορές στην έκθεση της PEGA συνοδεύονται με παραπομπές επίσημες ανακοινώσεις και πληροφορίες οι οποίες ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας, στην πιο πάνω περίπτωση δεν υπάρχει καμιά παραπομπή. Αυτό σημαίνει ότι η PEGA έχει υιοθετήσει την πιο πάνω πληροφορία και την παραθέτει στην έκθεσή της με τρόπο ώστε να μην εκθέσει την πηγή.

Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση της PEGA –και το οποίο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης– είναι ότι η Κύπρος αποτελεί κόμβο εξαγωγών για τη βιομηχανία παρακολουθήσεων. Περιλαμβάνεται μάλιστα εκτενής αναφορά στην υπόθεση με το μαύρο βαν και αφήνονται σαφείς αιχμές για κουκούλωμα της υπόθεσης. Αναφέρεται επίσης ότι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το μαύρο κατασκοπευτικό βαν, «είχε δραστηριότητες στην Κύπρο κατά την περίοδο 2013 – 2020», ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Ελλάδα. Ακόμη, γίνεται αναφορά σε συλλογή στοιχείων από περισσότερες από 100 χιλιάδες συσκευές, αλλά και για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από περισσότερους από 600 πολίτες.

 

Βασανιστικά ερωτήματα

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν‘τ Βελντ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η έρευνα πρέπει να εμβαθύνει στην περίπτωση της Κύπρου. Όπως είπε, τα δύο ζητήματα που θεωρεί σημαντικά στην περίπτωση της Κύπρου είναι οι ενδείξεις πως η χώρα αποτελεί «σημαντικό κόμβο εξαγωγών», καθώς και πως υπήρξαν «παρακολουθήσεις πολιτών».

Σημειώνεται ότι στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το γραφείο του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενήργησε προς το Υπουργείο Ενέργειας, κατόπιν αιτήματος του Ταλ Ντίλιαν, ώστε να μεσολαβήσει για προσφορά στην Ολλανδία. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμιά πειστική εξήγηση. Επίσης, δεν έχει δοθεί πειστική εξήγηση γιατί και πώς έκλεισε άρον-άρον η υπόθεση με το μαύρο βαν, τι ρόλο διαδραμάτισε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Ακόμη, σημειώνεται ότι το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για το κατασκοπευτικό βαν παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, παρά το αίτημα του ΑΚΕΛ να κατατεθεί στη Βουλή.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.