Λόγο σε θέματα που τους αφορούν ζητούν οι θρησκευτικές ομάδες στη Βουλή

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι βουλευτές-εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Με τέσσερις υποψηφίους διεκδικούν τις τρεις θέσεις των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής ένας υποψήφιος διεκδικεί την έδρα της μαρωνίτικης κοινότητας, ένας της αρμενικής κοινότητας και δύο της λατινικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Σύνταγμα οι θρησκευτικές ομάδες έχουν ενσωματωθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μέσα από τα πολιτικά κόμματα ή ως ανεξάρτητοι και παράλληλα οι κοινότητες αυτές εκλέγουν και έναν εκπρόσωπο η καθεμιά στη Βουλή, ο οποίος είναι υπό το καθεστώς του παρατηρητή.

Οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις σε διάφορα ζητήματα και κυβερνητικές υπηρεσίες, όμως δεν έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου στις εργασίες της Βουλής.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφεραν στη «Χαραυγή» οι υποψήφιοι, θα πρέπει ίσως να επανεξεταστεί το καθεστώς παρουσίας τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν τις κοινότητές τους.

Μαρωνίτες: Να δοθεί το δικαίωμα λόγου στους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων

Στη μαρωνίτικη κοινότητα μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί μόνο μία υποψηφιότητα για τη θέση του εκπροσώπου των Μαρωνιτών για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Είναι αυτή του Πέτρου Νακούζη, ο οποίος κατάγεται από τον Κορμακίτη και κατοικεί στη Λευκωσία. Ο κ. Νακούζη είναι εγκεκριμένος λογιστής και διευθύνων συνέταιρος του ελεγκτικού οίκου Mazars στην Κύπρο. Μιλώντας στη «Χαραυγή» τόνισε ότι επιδίωξή του είναι να εφαρμόσει το όραμά του για να συνεχίσει να έχει μέλλον η μαρωνίτικη κοινότητα.

Ως προτεραιότητά του θέτει την επιστροφή στα τέσσερα κατεχόμενα χωριά της μαρωνίτικης κοινότητας -Κορμακίτη, Ασώματο, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια, με κάποιες συνθήκες μονιμότητας και ασφάλειας και με κατοχυρωμένα τα νομικά δικαιώματα της κοινότητας ως μιας ιστορικής κοινότητας της Κύπρου. Σημείωσε ότι στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια υπάρχουν εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες που λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο, ενώ τα άλλα δύο χωριά είναι ακατοίκητα, αφού έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα και δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά. Υπέδειξε ακόμη ότι όσοι έχουν επανεγκατασταθεί δεν έχουν καμία κατοχύρωση. Επιδίωξη, πρόσθεσε, είναι επίσης να επιτραπεί ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η επανεγκατάσταση στα δύο στρατιωτικοποιημένα χωριά των Μαρωνιτών και στα άλλα δύο να κατοχυρωθούν όσοι κατοικούν στα άλλα δύο χωριά. Ο κ. Νακούζη είπε ότι τον απασχολεί το θέμα της αφομοίωσης της μαρωνίτικης νεολαίας και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο για να έρθουν πιο κοντά στην κοινότητα, χωρίς αυτό να τους αποκόπτει από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ερωτηθείς αν το καθεστώς των τριών θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή τούς ικανοποιεί, ο κ. Νακούζη είπε ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, τόσο σε επίπεδο πρωτοκόλλου όσο και στο δικαίωμα του λόγου. Θα ήταν καλύτερα, ανέφερε, αν δινόταν το δικαίωμα λόγου σε κάποιες επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια για ζητήματα που αφορούν την κοινότητα. Με άλλα λόγια, σημείωσε, πρέπει να τεθεί θέμα ουσιαστικότερης συμμετοχής των θρησκευτικών ομάδων. Υπογράμμισε με έμφαση ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι μόνο σε θέματα που αφορούν τα της κοινότητας.

Αρμένιοι: Αναβάθμιση της ομάδας σε κοινότητα με τη λύση του Κυπριακού

Στην αρμενική κοινότητα διεκδικεί επανεκλογή ο νυν εκπρόσωπος της κοινότητας, Βαρτκές Μαχτεσιάν. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή», αποφάσισε να επαναδιεκδικήσει για τέταρτη φορά για να ολοκληρώσει τα έργα που ξεκίνησε και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των Αρμενίων στην κυπριακή κοινωνία. Ο κ. Μαχτεσιάν τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ο πολιτισμός της κοινότητας και να στηριχτούν ακόμα περισσότερο οι κοινοτικές οργανώσεις και να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η σχολή της κοινότητας, αλλά και η πρόσβαση των εκπροσώπων της κοινότητας στα κέντρα αποφάσεων που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται ή προκύπτουν.

Ερωτηθείς για το αν η κοινότητα είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο εκπροσώπησής της στην κυπριακή Βουλή, ο Βαρτκές Μαχτεσιάν απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα αν η κοινότητα είχε ψήφο σε θέματα που αφορούν αυτή καθαυτήν την κοινότητα. Όχι όμως για όλα τα θέματα, αφού τα μέλη της κοινότητας μπορούν να εκφραστούν μέσα από τα υφιστάμενα κόμματα. Επιπλέον, είπε, οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων δεν έχουν εκείνους τους μηχανισμούς που έχουν τα κόμματα για να μπορούν να παρακολουθούν όλα τα θέματα και να διαμορφώνουν άποψη.

Επομένως, πρόσθεσε, θα ήταν καλό αν είχαν λόγο και ψήφο σε θέματα που αφορούν την παιδεία τους, τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Σημείωσε επίσης ότι αν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, η επιθυμία τους θα ήταν η αναβάθμιση της θρησκευτικής ομάδας σε κοινότητα.

 

Λατίνοι: Ναι σε λόγο και ψήφο για ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ομάδες

Η λατινική κοινότητα διεκδικεί τη θέση του θρησκευτικού αντιπροσώπου στη Βουλή με δύο υποψήφιες. Η σημερινή εκπρόσωπος Αντωνέλλα Μαντοβάνη δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι ζητά να συνεχίσει τη θητεία της στη Βουλή για να μπορέσει να ολοκληρώσει τα όσα προγραμματίστηκαν προς όφελος της κοινότητας. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα ο θεσμός του εκπροσώπου, η κα Μαντοβάνη είπε ότι όπως είναι σήμερα αυτός ο θεσμός βοηθά διότι είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινότητας με το κράτος και την κυβέρνηση.

Αν δεν υπήρχε αυτός ο θεσμός, σημείωσε, η επικοινωνία με το κράτος και τα υπουργεία θα ήταν πολύ δύσκολος. Ωστόσο, συμφώνησε με τους υποψηφίους των άλλων δύο θρησκευτικών ομάδων ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση του θεσμού. Σημείωσε ότι στην ελληνοκυπριακή συνέλευση, η οποία ασχολείτο με πολιτιστικά και θρησκευτικά θέματα όπως και θέματα εκπαίδευσης, οι μειονότητες είχαν λόγο και ψήφο, κάτι που άλλαξε από το 1965 και μετά όταν οι θρησκευτικές ομάδες μεταφέρθηκαν στη Βουλή στην οποία όμως έχασαν αυτό το δικαίωμα. Τουλάχιστον, υπέδειξε, θα ήταν καλό να είχαν ψήφο σε θέματα που αφορούν την κοινοτική ομάδα, όχι όμως να έχουν λόγο και ψήφο για όλα τα θέματα. Υποψήφια για τη θέση του εκπροσώπου της λατινικής κοινότητας στη Βουλή είναι και η Ηλιάνα Φαχούρη.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ανέφερε ότι η λατινική κοινότητα είναι μέρος της ε/κυπριακής κοινότητας και στόχος της είναι να ενσωματώσει καλύτερα τη λατινική κοινότητα στην Κύπρο γενικά, καθώς και να προωθήσει την ηθική και τις χριστιανικές αξίες στη νεολαία μέσω δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά το ρόλο του εκπροσώπου στη Βουλή, η κα Φαχούρη είπε ότι θα εργαστεί για μια νέα προοπτική και, ως εκ τούτου, μια νέα προσέγγιση για την προώθηση και την κατάθεση νομοσχέδιων που θα είναι περισσότερο προς το συμφέρον της λατινικής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε πλήρη αρμονία με την ανάπτυξη του νησιού της Κύπρου γενικότερα.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.