Τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μαχάτμα Γκάντι έγιναν στην Πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, σε ένα χώρο γεμάτο μνημεία ανδρών οι οποίοι υπηρέτησαν τη Βρετανική Αυτοκρατορία, στην καταστροφή της οποίας συνέβαλε ο Γκάντι.

Όπως επισημάνθηκε και από την ινδική κυβέρνηση, το άγαλμα του Γκάντι μοιράζεται τώρα τον ίδιο χώρο με το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ινδίας και απεχθανόταν τον Γκάντι, τον οποίο είχε μάλιστα χαρακτηρίσει κάποτε «ημίγυμνο φακίρη».


Σχεδόν επτά δεκαετίες αφότου η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1947, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ειρηνική εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής του Γκάντι, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ισχυρές και ο Γκάντι κατέλαβε πλέον τη θέση του στην Πλατεία του Κοινοβουλίου, στη σκιά του Μπιγκ Μπεν και απέναντι από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το χάλκινο άγαλμά του βρίσκεται πλέον όχι μακριά από εκείνο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του ορκισμένου εχθρού του ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε ότι ήλπιζε πως ο Γκάντι θα πέθαινε από την απεργία πείνας του.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο Τσώρτσιλ είχε μάλιστα προτείνει «να ποδοπατηθεί (ο Γκάντι) από έναν τεράστιο ελέφαντα» για να τιμωρηθεί για τη δράση του εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατικής παρουσίας.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από τον ινδό υπουργό Οικονομικών Αρούν Τζέιτλι, παρουσία του εγγονού του Γκάντι, του σταρ του Μπόλιγουντ Αμιτάμπ Μπατσάν και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

in.gr