Η βρετανική αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 113 ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι χθες μπλόκαραν πέντε εμβληματικά σημεία του Λονδίνου (Oxford Circus, Marble Arch, Waterloo Bridge, Parliament Square και Piccadilly Circus) στην προσπάθειά τους να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υπό την βρετανική οργάνωση για το κλίμα Extinction Rebellion παρέλυσαν χθες Δευτέρα το κεντρικό Λονδίνο και κάποιοι από τους διαδηλωτές συνέχισαν την διαμαρτυρία τους και στη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Η Extinction Rebellion, η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις αρχές του μήνα με μια ημίγυμνη διαμαρτυρία της στην Βουλή των Κοινοτήτων, απαιτεί από την κυβέρνηση να κηρύξει κλιματική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μηδέν ως το 2025.

Το κίνημα αυτό γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έγινε διεθνές. Χθες προανήγγειλε μια εβδομάδα διαδηλώσεων.

“Έγιναν 113 προσαγωγές συνολικά. Η πλειονότητα αφορά την διατάραξη της δημόσιας τάξης και την παρακώλυση συγκοινωνιών”, ανέφερε η αστυνομία του Λονδίνου.

Οι διαδηλωτές είχαν στήσει σκηνές στην περιοχή Oxford Circus και κάποιοι ακτιβιστές είχαν στριμωχτεί κάτω από μια ροζ βάρκα που πάνω της είχαν γράψει το σλόγκαν “Πείτε την Αλήθεια”.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε από τους προσαχθέντες τέθηκαν υπό κράτηση γιατί επιτέθηκαν στο κτίριο της Shell κοντά στον Τάμεση. Δύο διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας σκαλωσιά, έγραψαν με κόκκινη μπογιά στη πρόσοψη του κτιρίου “Η Shell Γνωρίζει!” και τρεις διαδηλωτές κόλλησαν τα χέρια τους στις περιστρεφόμενες πόρτες της εισόδου.