Λωρίδα της Γάζας: Ζωή – κόλαση στη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου

Όλοι αυτοί που με κάθε αφορμή διαφημίζουν τις «ευαισθησίες» τους για το «Διεθνές Δίκαιο» και την παραβίασή του, παρακολουθούν από την περασμένη Παρασκευή το κράτος – δολοφό­νο Ισραήλ να εξαπολύει άλλη μια στρατιωτική επίθεση σε βάρος αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου εξαιτίας της περικύκλωσης από τον ισραηλινό στρατό.

Πριν την εκεχειρία το πρωί της Κυρια­κής, από τα ισραηλινά πυρά είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά. Και ενώ το έγκλημα «φωνάζει», η πολυ­θρύλητη «διεθνής κοινότητα», δηλαδή οι Δυτι­κοί σύμμαχοι του Ισραήλ, εξέφρασαν απλά την «ανησυχία» τους για την «κλιμάκωση της βίας» και συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές», εξισώνοντας για άλλη μια φορά τον θύτη με το θύμα.

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην Παλαιστί­νη όμως δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε τώρα που ηχούν ξανά οι σειρήνες του πολέμου, ούτε στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και εκεχειρίας, όπου οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υποφέρουν από την ισραηλινή κατοχή, πληρώ­νοντας ακόμα και με τη ζωή τους την επιθετι­κότητα του κράτους – δολοφόνου. Ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 2 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια έκταση περίπου 363 τ.χλμ. από την οποία πολύ δύσκολα μπαίνει ή βγαίνει κανείς, εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλει το Ισραήλ από το 2007 αλλά και η Αίγυπτος.

Στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο, με έναν στους δύο να μην έχει δουλειά. Ανεργοι είναι και το 70% των νέων έως 25 ετών. Να ση­μειωθεί ότι 7 στους 10 Παλαιστίνιους (72%) στη Λωρίδα της Γάζας είναι μέχρι 30 ετών. Πριν την πανδημία, το 53% των κατοίκων ζούσαν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Τώρα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 64%. Το 80% του πληθυσμού στηρίζεται σε κάποιου είδους βοή­θεια ή «κοινωνικό επίδομα» για να επιβιώσει. Οι προοπτικές μόρφωσης για τους νέους είναι πολύ περιορισμένες.

Οι διαδοχικές ισραηλινές επιδρομές, ιδιαίτε­ρα εκείνες του Μάη του 2021, προκάλεσαν τε­ράστιες καταστροφές στις ήδη λειψές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, αλλά και στις υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας. Το εμπάργκο που διαρκεί εδώ και 15 χρόνια εμποδίζει τις επαρκείς εισαγωγές οικο­δομικών υλικών για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια που γκρεμίστηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Οι ελλείψεις ηλεκτρι­κού ρεύματος είναι πολύωρες και διαρκούν πε­ρίπου 15 ή και 20 ώρες το 24ωρο. Τα προβλήμα­τα της ύδρευσης είναι ακόμα χειρότερα, καθώς μπορεί να μεσολαβήσουν δύο ή και τρεις μέρες χωρίς να τρέξει σταγόνα νερού από τις βρύσες των περισσότερων σπιτιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο λαός της Γάζας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε κατά το ήμισυ σε βασικές του ανάγκες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μια οικογένεια αναγκάζεται να ξοδεύει το ένα τρίτο του βασικού εισοδήματος μόνο για να καλύψει στοιχειωδώς την ύδρευση, ενώ η –προβληματική ούτως ή άλλως– πρόσβαση σε δί­κτυο ηλεκτροδότησης είναι πανάκριβη υπόθεση. Η επιβίωση χιλιάδων κατοίκων εξαρτάται από τα λιγοστά τρόφιμα που δίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Οι δουλειές είναι περιστασιακές και συνήθως χειρωνακτικές, στους τομείς της αγροτικής πα­ραγωγής και της αλιείας. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι συνήθως οικογενειακές και απασχολούν προσωπικό με πολύ λίγα χρήματα.

Οι ελάχιστες εισαγωγές των αναγκαίων για την επιβίωση προϊόντων γίνονται κυρίως από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο όμως μπορεί να κλείσει απροειδοποί­ητα, προκαλώντας «εμφράγματα» στο λιγοστό εμπόριο αλλά και στις μετακινήσεις πληθυσμού, που γίνονται με το σταγονόμετρο, με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος. Μέσα σ’ αυτές τις συν­θήκες, στην αγωνία της καθημερινής επιβίωσης προστίθεται και η ψυχική επιβάρυνση κυρίως των μικρών παιδιών, με 8 στα 10 να παρουσι­άζουν κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές, από 50% πριν τέσσερα χρόνια (στοιχεία διεθνών ΜΚΟ). 3 στα 5 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προ­καλέσει βλάβη στον εαυτό τους σκόπιμα.

Ριζοσπάστης [από τη στήλη «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ» – έκδοση Τρίτης, 9 Αυγούστου 2022]

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.