Λοττίδη : Η βία δεν χρήζει δικαιολογίας πόσο μάλλον αν προέρχεται από υπεροχή

Η βία από όπου και αν προέρχεται δεν χρήζει καμίας δικαιολογίας, πόσο μάλλον αν προέρχεται από την υβριστική αντίληψη της υπεροχής, αναφέρει σε τοποθέτησή της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων με αφορμή την επίθεση, ληστεία και ξυλοδαρμό διανομέα φαγητού στη Λεμεσό.

Η κ. Λοττίδη τονίζει ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή έναντι προσώπων που διαπράττουν ρατσιστικά εγκλήματα μίσους, τα αδικήματα των οποίων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διερευνώνται στη βάση της ειδικότερης αντιρατσιστικής νομοθεσίας, η οποία καθιστά ως επιβαρυντικό παράγοντα της όποιας ποινής, το κίνητρο της προκατάληψης των δραστών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, επισημαίνει, αναμφίβολα επέβαλλε την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών αφενός για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και αφετέρου για την παροχή κατάλληλης στήριξης στα θύματα αυτής τη βίαιης εγκληματικής πράξης, η  οποία έχει ήδη λάβει χώρα.

Το γεγονός δε, σημειώνει, ότι στο περιστατικό φαίνεται να εμπλέκονται και ανήλικα πρόσωπα, αποτελεί ένα επιπρόσθετο λόγο για άμεση, αποτελεσματική και αποφασιστική διερεύνησή του.

Εκφράζει την ικανοποίηση της, για το γεγονός ότι, «όπως έχει τουλάχιστο δημοσιευθεί, οι αστυνομικές αρχές του κράτους έχουν ήδη προβεί σε συλλήψεις ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στις επιθέσεις κατά των αλλοδαπών, καθώς και το ότι, μεταξύ των αδικημάτων που διερευνούν οι αρχές, είναι και αδικήματα που αφορούν την παραβίαση προνοιών του Νόμου περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας».

Καλεί τον Αρχηγό της Αστυνομίας να συνεχίσει  για την ενδελεχή και χωρίς καθυστέρηση διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης.

Στην τοποθέτηση της, η Επίτροπος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένο, αλλά αποτελεί, όπως σημειώνει, συνέχεια και άλλων περιστατικών ρατσιστικής βίας που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην κυπριακή κοινωνία όπως: η επίθεση κατά αιτήτριας ασύλου από Κύπριο άντρα και οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών διανομέων φαγητού στο κέντρο της Λευκωσίας, και πάλι από νεαρά πρόσωπα.

«Για αυτό και η αντιμετώπιση των όποιων φαινόμενων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας κατά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, (όπως είναι οι μετανάστες και οι αιτητές ασύλου), θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα από την κυπριακή κοινωνία, όσο δύσκολο εγχείρημα και αν είναι με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ώστε να προστατεύουν τα πραγματικά και δυνητικά θύματά των εγκλημάτων μίσους», προσθέτει.

Επισημαίνει ότι η πολιτεία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις.

Για το σκοπό αυτό, συμπληρώνει στην τοποθέτηση της, είναι “ιδιαίτερα σημαντικό να μεταδώσουμε  ξεκάθαρα το μήνυμα ότι, όλες οι εμπλεκόμενες αρχές και φορείς, παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική μας προσπάθεια για την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού στην κυπριακή κοινωνία και την αποτελεσματική προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που αποτελούν «εύκολους στόχους» διακρίσεων και ρατσιστικής μεταχείρισης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy