Συναντήσεις/ Ορίζοντας /  Φωτογραφία: Copyrights φωτογραφίας : Roman Novitzky)

Νέοι Χορογράφοι στη Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει νέες και νέους χορογράφους που συμμετέχουν στην  21η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου η οποία διοργανώνεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.  

Λουΐζα Αβραάμ: Ο χορός για μένα είναι περιπέτεια

 Τι θα παρουσιάσεις στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείςΘα παρουσιάσω ένα σόλο κομμάτι που δημιούργησα για εμένα. Ονομάζεται “p_INK” και βασίζεται στο “θαύμα” με το οποίο ο άνθρωπος αποτύπωσε τις σκέψεις, εκδήλωσε τα συναισθήματά του και αποθέωσε το ταλέντο του στη ζωγραφική – το μελάνι. Στο κομμάτι γίνεται ουσιαστικά ένας παραλληλισμός μεταξύ μελανιού και σώματος, ως να είναι η ποίηση και η ζωγραφική σε κίνηση. Όπως το μελάνι παίρνει μορφή στο χαρτί, έτσι και το ανθρώπινο σώμα μεταμορφώνεται στη σκηνή. Ο τίτλος του κομματιού παραπέμπει στην αγγλική λέξη pink (ροζ), η οποία εμπεριέχει τη λέξη ink (μελάνι). Αυτό το παιγνίδι που «χρώμα και μελάνι» παίζουν μέσα στη λέξη, υπήρξε η στιγμιαία πηγή έμπνευσης της χορογραφίας μου. Μέσα από το “p_INK” λοιπόν, προβάλλεται η φιγούρα μιας σταγόνας που επιδιώκει να παρασύρει τον θεατή σε ένα ταξίδι, ένα παιχνίδι στον δικό της συναισθηματικά ρόδινο κόσμο, αφήνοντας την προσωπική της σφραγίδα. Στον κόσμο αυτό κυριαρχούν η ζωηράδα, η φωτεινότητα, η φαντασία και η αθωότητα.

Όπως το μελάνι παίρνει μορφή στο χαρτί, έτσι και το ανθρώπινο σώμα μεταμορφώνεται στη σκηνή

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες για στήριξη της χορογραφίας στην Κύπρο;

Αναμφισβήτητα. Δίνοντας σε ένα καλλιτέχνη ευκαιρίες να παρουσιάσει τη δουλειά του, τροφοδοτείς τη σκέψη του για να συνεχίσει να δημιουργεί. Οι ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες, παρέχουν τη δυνατότητα αφ’ ενός να αποκτηθούν εμπειρίες και αφ΄ ετέρου να καλλιεργηθεί η δική τους φωνή και να μπει η προσωπική τους σφραγίδα στον καλλιτεχνικό χώρο.

Μέτρα στήριξης της χορογραφίας: (1) Προβολή της δουλειάς των χορογράφων σε ΜΜΕ π.χ  σε πολιτιστικά προγράμματα της τηλεόρασης, (2) Μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και να γίνει πλουσιότερη η υλοποίηση μιας συγκεκριμένης έμπνευσης.

Γιατί ασχολήθηκες με τον χορό, τι είναι ο χορός για σένα;

Προέρχομαι από μια “χορευτική” οικογένεια. Η θεία μου Ναδίνα Λοϊζίδου, που υπήρξε και η δασκάλα μου μέχρι να φύγω για σπουδές, η κόρη της Δάφνη, η μεγαλύτερη μου αδερφή Ιωάννα, και στην ψυχή οι γονείς μου είναι όλοι χορευτές. Οπότε ήταν αναπόφευκτο να μπει το «μικρόβιο» του χορού από νωρίς στη ζωή μου και να ασχοληθώ με αυτόν έχοντας ως πρότυπα και θαυμάζοντας κοντινά μου πρόσωπα.

Ο χορός για μένα είναι περιπέτεια. Όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και υπαρξιακή: Το να μπορείς δηλαδή να βλέπεις τον κόσμο μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ή βήματα και να τον αφουγκράζεσαι μέσα από τις δικές σου ή κάποιων άλλων δημιουργίες. Το να αφήνεις χώρο για ερμηνεία, συζήτηση και διαφορετική άποψη. Να εκπλήσσεσαι με το τεράστιο φάσμα δυνατοτήτων που έχει το ανθρώπινο σώμα. Να εξερευνάς τη ζωή μέσα από αυτοδημιούργητα μονοπάτια φαντασίας…

Ποια ήταν η μέχρι σήμερα πορεία σου στον χώρο. Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Σπούδασα στην Ακαδημία Μπαλέτου του Αμβούργου – John Neumeier και στο Codarts University of Performing Arts στο Ρόττερνταμ όπου πήρα πτυχίο bachelor. Δουλεύω επαγγελματικά ως χορεύτρια από το 2015 στο εξωτερικό, αρχικά στην Ολλανδία και μετά στη Γερμανία. Στο παρόν χορεύω με την ομάδα χορού Gauthier Dance στη Στουτγάρδη, σε ένα ποικίλο ρεπερτόριο σύγχρονου χορού με χορογραφικές δημιουργίες από σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως είναι οι Naharin, Eyal, Φωνιαδάκης, Shehter, Chouinard, Waltz… Μέσα από παραγωγές των ομάδων χορού στις οποίες έχω δουλέψει, ανέπτυξα το πάθος μου για τη χορογραφία. Κάθε συμμετοχή μου με ενθάρρυνε να θέλω να κυνηγήσω αυτό το πάθος περισσότερο.

Στα μελλοντικά επαγγελματικά μου σχέδια θα ήθελα να εντάξω και να προβάλω τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μου πιο συχνά παρά το πιεσμένο πρόγραμμά μου ως χορεύτριας. Ελπίζω να μου δίνονται ευκαιρίες όπως αυτή της Πλατφόρμας Χορού έτσι ώστε να καλλιεργήσω τη χορογραφική μου φωνή και παράλληλα να μπορώ να την προβάλω όχι μόνο στο εξωτερικό όπου ζω και εργάζομαι αλλά και στη χώρα μου.

Λουϊζα Αβραάμ, pINK

Θέατρο Ριάλτο

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 20:30

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy