Λουκαΐδης για πρόταση Σιζόπουλου για ΓΕΣΥ: Κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος

Αντιδράσεις στην Επιτροπή Υγείας για την πρόταση Σιζόπουλου να έχουν δικαίωμα οι γιατροί εκτός του ΓΕΣΥ να συνταγογραφούν φάρμακα εντός του συστήματος

Για κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος που έπρεπε να δηλωθεί από μέρους του Μαρίνου Σιζόπουλου έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ να έχουν δικαίωμα οι γιατροί εκτός του ΓΕΣΥ να συνταγογραφούν φάρμακα εντός του συστήματος.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας ο Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι ο κύριος Σιζόπουλος παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής αφού υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος λόγω της ιδιότητας του ως γιατρός που είναι μάλιστα εκτός ΓΕΣΥ και θα επωφεληθεί.

Ο κύριος Λουκαίδης τόνισε ότι το ΑΚΕΛ είναι κάθετα εναντίον.

Ανέφερε μάλιστα ότι αν εγκριθεί αυτή η πρόταση νόμου θα εκθεμελιώσει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και θα ανοίξει πόρτα τεραστίων διαστάσεων ώστε να διεκδικήσουν κάτι ανάλογο με βάση την λογική της συμπληρωμής, και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι εκτός του ΓΕΣΥ.

Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η φυγή γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ.

Πρόεδρος ΟΑΥ: Η πρόταση αλλοιώνει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου δήλωσε ότι αυτή η πρόταση αλλοιώνει την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, θα δώσει κίνητρα σε γιατρούς να φύγουν από το σύστημα, ενώ θα έχουμε επίσης δύο κατηγορίες γιατρών και δύο κατηγορίες ασθενών.

Το ΓΕΣΥ δεν είναι σουπερμάρκετ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Αντωνίου.

Πρόεδρος ΟΣΑΚ: Η πρόταση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΓΕΣΥ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κουλούμας είπε ότι αυτή η πρόταση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΓΕΣΥ, θα το ξηλώσει, θα ανοίξει μεγάλες τρύπες και θα παρατηρηθεί μεγάλη φυγή γιατρών που είναι στο σύστημα.

Σιζόπουλος: «Δεν θα επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στο σύστημα…»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε δεν επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στο σύστημα και θα ρυθμίσει το δικαίωμα του ασθενούς να έχει ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε όποιον γιατρό θέλει.

Ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι αυτή η ρυθμίση ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βρετανία.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η βουλευτής Σάββια Ορφανίδου είπε ότι πρέπει να διορθωθούν τα κακώς έχοντα του ΓΕΣΥ, χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του.

Πανίκος Λεωνίδου: Δεν πρέπει να δαιμονοποιείται καμία πρόταση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του κυρίου Σιζόπουλου.

Σημείωσε πάντως ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται καμία άποψη που κάνει λόγο για αλλαγές, αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Επιφυλάξεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι αν η Βουλή τροποποιήσει την νομοθεσία του ΓΕΣΥ, τότε το Υπουργείο θα εφαρμόσει ότι ψηφιστεί.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας ότι αυτή η πρόταση νόμου αλλάζει την αρχιτεκτονική του συστήματος γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι δαπάνες και ίσως και οι καταχρήσεις.

Υπέρ της πρότασης του Μαρίνου Σιζόπουλιου τάχθηκε ο ΠΙΣ δια του Πέτρου Αγαθαγγελου και του Χάρη Αρμεύτη, λέγοντας ότι μόνο στη Κύπρο συζητάμε κάτι τέτοιο και υποστήριξαν ότι αν εγκριθεί δεν θα φύγει κανένας γιατρός από το ΓΕΣΥ, αλλά αντίθετα θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

«Όχι» από την Ένωση Ιδιωτών Γιατρών που είναι στο ΓΕΣΥ

Εναντίον της πρότασης τάχθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Γιατρών που είναι στο ΓΕΣΥ Αντρέας Χρυσάνθου, ο οποίος τόνισε ότι αν εγκριθεί θα υπάρξουν μεγάλες καταχρήσεις και κύμα αποχωρήσεων γιατρών που είναι στο σύστημα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.