Λουκαΐδης: Ολίσθηση Τουρκίας σε όλο το φάσμα του κεκτημένου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την ολίσθηση της Τουρκίας σε όλο το φάσμα του κεκτημένου του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) επισήμανε την Τετάρτη ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, στο πλαίσιο των εργασιών της 4ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σε ομιλία που κατέθεσε αναφερόμενος στο θέμα της τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Άγκυρας έναντι του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Λουκαΐδης σημειώνει ότι πρόκειται για το μόνο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που ενώ βρισκόταν σε διαδικασία εξόδου από την επιτήρηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ξαναμπήκε σε μηχανισμό πλήρους επιτήρησης της Συνέλευσης.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΣτΕ, συνέχισε, οι δημοκρατικοί θεσμοί αποδυναμώνονται, ενώ συρρικνώνεται το κράτος δικαίου και επιδεινώνεται το σύστημα ελέγχου και εξισορρόπησης των εξουσιών, με αποτέλεσμα να καταπατούνται βάναυσα βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Η περίπτωση του Οσμάν Καβάλα, πρόσθεσε, είναι μόνο μια από τις πολλές.

Αναμένουμε, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, την ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και γενικότερα όσους ασκούν κριτική στο καθεστώς.

«Ο ασφυκτικός έλεγχος που το κυβερνών κόμμα ασκεί σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη» ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, επισημαίνοντας πως οι προσπάθειες απαγόρευσης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και φίμωσης και φυλάκισης των ηγετών και βουλευτών του, με πρόσχημα την υποτιθέμενη διασύνδεση τους με τρομοκρατικές οργανώσεις, «καταδεικνύουν το εύρος του τρόμου και της δίωξης που ασκείται σε όσους τολμούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη».

Μόλις χθες πρόσθεσε, ξυλοκοπήθηκε ο κούρδος βουλευτής, Habip Eksik, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος όσον αφορά την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, συνεχίζει να κατέχει το 37% της Κύπρου και έχει επεκτείνει τις αυταρχικές πρακτικές της στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρωτίστως έναντι δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, ασκεί πολλαπλό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές και έχει επιβάλει τον νυν ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, επεμβαίνοντας στην ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Κατάγγειλε επίσης την πολιτική της Τουρκίας για περαιτέρω ενσωμάτωση και αφομοίωση των κατεχομένων, για το συνεχιζόμενο εποικισμό και την απόπειρα ισλαμοποίησης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, που παραδοσιακά είναι κοσμική.

Η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών δεν πρέπει να υπερισχύσει, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής. Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και την εντεινόμενη επιθετικότητα της χώρας αυτής εναντίον γειτονικών της χωρών, καταλήγει ο κ. Λουκαΐδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy